Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. apríla 2017, 16:15
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Miesto klávesnice a myšky iba hi-tech rukavica. Hranie akčných hier s CaptoGlove pripomína skutočnú realitu

TECH
Uložiť Uložené

Ďalšia veľká inovácia na obzore.

Doba, kedy sme na hranie titulu Counter-Strike alebo akejkoľvek inej počítačovej hry používali kombináciu klasickej klávesnice a klasickej myšky, sa onedlho stane zabudnutou históriou. A za všetkým budú, samozrejme, stáť technologické inovácie v podobe virtuálnej reality či takých doplnkov, vďaka ktorým ich postupom času odsunieme do úzadia, lebo už nebudú vôbec k ničomu. Podobné ambície nechýbajú ani futuristickej rukavici, ktorá momentálne hľadá prostredníctvom crowdfunding webu Kickstarter finančné prostriedky na svoju realizáciu.

Miesto klávesnice a myšky iba hi-tech rukavica. Hranie akčných hier s CaptoGlove pripomína skutočnú realitu
Zdroj: www.kickstarter.com

CaptoGlove na prvý pohľad pripomína bežnú rukavicu, no ak ju bezdrôtovo prepojíme napríklad s takým osobným počítačom, kde máme nainštalovanú vraj akúkoľvek hru, zažijeme neporovnateľne pohlcujúcejší druh zábavy, hoci hráme stále to isté ako včera. Miesto nudného držania myšky a klávesnice stačí, aby sme, napríklad pri mierení s virtuálnou zbraňou, fyzicky pohybovali rukou, na ktorú si hi-tech rukavicu s kôpkou senzorov nasadíme. Prebíjanie má špecifické gesto, takže ak s ňou urobíme trošku zložitejší pohyb, v hre uskutočníme určitú akciu a tá zabezpečí prebitie prázdneho zásobníka. Tvorcom išlo o napodobnenie skutočnej reality, čiže naučenie základných (a hlavne intuitívnych) gest zrejme príliš dlho nepotrvá. 

Miesto klávesnice a myšky iba hi-tech rukavica. Hranie akčných hier s CaptoGlove pripomína skutočnú realitu
Zdroj: www.kickstarter.com

Rukavica je ale doslova nutným doplnkom pre virtuálnu realitu, konkrétnejšie VR headsety, pretože hráč nemusí ovládač držať, ale nosiť, čiže sa ním v podstate stane on sám. V blízkej budúcnosti preto môžeme viac ako určite očakávať príchod celkom hojného počtu podobných typov príslušenstva pre čoraz populárnejšie VR zariadenia, kde ide o imitáciu reality okolo nás, ku ktorej sme s CaptoGlove opäť o krok bližšie.

CaptoGlove dokázala len za pár dní od spustenia crowdfunding projektu vyzbierať viac, ako bol stanovený cieľ. Do konca zostáva ešte približne 20 dní a na konte už teraz majú cez 50-tisíc dolárov. A cena? Vraj 250 dolárov, z čoho sa ale dá 90 ušetriť predčasným podporením tvorcov tejto zaujímavej hračky. Za zmienku tiež stojí, že rukavici nechýba ani podpora pre smartfóny, pričom si stačí nainštalovať hru, ktorú možno hrať cez externý herný ovládač.

Domov
Zdieľať
Diskusia