Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. marca 2017, 17:06
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

V Berlíne vyrastie 13 diaľníc pre cyklistov. Platiť na nich budú aj špeciálne dopravné pravidlá

ZAUJÍMAVOSTI BERLÍN BICYKLE
Uložiť Uložené

Prvá cyklistická diaľnica na svete sa začne stavať už tento rok.

Berlín predčí Bratislavu v mnohých smeroch a jedným z nich je aj podpora cyklistickej dopravy. Kým Nemecko je v tomto smere na špičkovej úrovni, Slovensko neskutočne zaostáva. A práve sa vyšvihli o ďalší veľký kus dopredu. Oznámili totiž výstavbu trinástich nových cyklodiaľníc. Ide o úplne nový a unikátny koncept, ktorý na svete nemá vôbec obdobu. V čom vlastne spočíva taká cyklistická diaľnica? Nuž, definuje ju veľké množstvo pravidiel. Cyklistické pruhy musia byť široké aspoň štyri metre, dlhé budú najmenej 5 kilometrov a ak budú križovať nejakú cestu, celková dĺžka červenej na semafore riadiacom výjazd z cyklodiaľnice nemôže presiahnuť 30 sekúnd. Samozrejmosťou však budú aj špeciálne dopravné značky upozorňujúce na blížiaci sa prechod pre chodcov, križovatku či smerové tabuľe.

V Berlíne vyrastie 13 diaľníc pre cyklistov. Platiť na nich budú aj špeciálne dopravné pravidlá
Zdroj: CDUSZ

Nepredstavuj si však zložité križovatky ako na bežných diaľniciach, v tomto prípade ide skôr len o zrýchlenú cyklistickú dopravu. Celý nápad vznikol ako reakcia na sťažnosti, že cyklistická doprava veľmi bráni tej pešej, pričom vznikajú zbytočne veľké zdržania. Diaľnice sa budú tiahnuť cez nevyužité koridory mesta, ktoré sa v Berlíne skrývajú z časov prestavby. Diaľnic malo byť pôvodne aspoň tridsať, nakoniec sa však rozhodlo pre nákladnejšie a kvalitnejšie riešenie. Prvá z nich sa začne stavať už koncom roka 2017.

Domov
Zdieľať
Diskusia