Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
12. marca 2017, 13:07
Čas čítania 0:00
Valéria Frázová

Rada posielaš cez internet svoje nahé fotky? Nebezpečná zábavka ťa však vystavuje obrovskému riziku

SEXTING
Uložiť Uložené

Posielaš, alebo si stará škola?

S vývojom technológií a všetkými pribúdajúcimi sociálnymi sieťami sa aj využitie telefónov diametrálne zmenilo. Za čias Nokie 3310 sme vo voľnom čase mohli hrať jedine hadíka, dnes sa radšej pofotíme - bez oblečenia. Spomenieš si ešte, z akého mobilu sa ti prvýkrát podarilo odoslať fotku? Asi nie. Ale za to si všetci dobre pamätáme časy MMSiek (ktoré boli fakt drahé) a žiadny mobilný internet, takže sexting bol v časoch nášho dospievania nereálny (alebo minimálne omnoho zložitejší).

Dnes môžeme s určitosťou konštatovať, že vymienanie si eroticky ladených fotiek je bežnou činnosťou, na ktorú náš smartfón potrebujeme. Robíme to skoro všetci. Zo štatistík dokonca vyplýva, že 8 z 10 ľudí, ktorí prekročili prah dospelosti, už odoslalo alebo prijalo nejaké "pikantné" obrázky. Častokrát sme ochotní poslať absolútne intímne zábery prakticky cudziemu človeku, s ktorým sme sa nikdy zoči-voči nevideli. Prečo? A ako je možné, že aj z konverzácie ktorá je len nevinným flirtom, sa razom môže stať “kauza” so screenshotmi, kolujúca po všetkých sociálnych sieťach?

Dôvodov, prečo to vlastne robíme, môže byť hneď niekoľko. Možno cítime povinnosť zareagovať na prijatú fotku a veľkoryso tak oplatiť túto “láskavosť”. Alebo sme jednoducho len generácia, ktorá je extrémne zahľadená do seba. Náš prílišný narcizmus nás núti pochváliť sa svetu so slovami: "aha, takto vyzerám bez oblečenia". Chceme vzbudiť emócie - niekedy žiarlivosť, inokedy záujem, preto skúšame pravidlo akcie a reakcie. Buď sme hrdí na naše vymakané telo a potrebujeme pohladkať ego. Alebo naopak využijeme 5 appiek, v ktorých sa dopracujeme k vytúženej postave a vytvárame falošnú ilúziu o tom, ako v skutočnosti vyzeráme. A aj keď sa dočkáme obdivných komplimentov, častokrát to v nás môže len prehĺbiť naše komplexy a negatívny pohľad na vlastné telo.

Prvá otázka pre obe pohlavia znie, kedy ste poslali prvýkrát niekomu fotku v spodnom prádle? Alebo dokonca bez neho. Druhá otázka znie, v koľkých telefónoch by ste svoje “nudes” našli dnes? Zámerne sa nepýtame, koľkým osobám ste ich poslali, pretože tieto dve čísla sa od seba pravdepodobne diametrálne líšia. Správne. Týmto sa snažíme komunikovať screenshoty a samotné "sharovanie".

Rada posielaš cez internet svoje nahé fotky? Nebezpečná zábavka ťa však vystavuje obrovskému riziku
Zdroj: flicker.com

Podľa nedávnej štúdie, ktorá sa vykonala na vzorke približne 5800 ľudí vo veku od 21 do 75+, totiž zdieľalo prijaté fotografie až 23 % ľudí, a to rovno minimálne s troma osobami. A povedzme si úprimne, ak by to boli len 3 osoby, stále je to takpovediac "v suchu". Screenshoty sú achillovkou sextingu, aj preto sme už boli svedkami omnoho virálnejšieho zdieľania, kedy na sociálnych sieťach vznikali nové kontá zbierajúce všetok dostupný materiál.

Žijeme v 21. storočí, v dobe kedy je všetko na internete a takmer všetko nájdeme na prvej strane Googlu. Je teda bežné, že keď sa spoznáš s niekým úplne novým, začneš pátrať. A ako sa hovorí, kto hľadá, väčšinou aj nájde. Nehovoríme o zamestnávateľoch, ktorí si v súčasnosti radi robia tzv. "background check" a pozrú sa aj na to, či si uploaduješ na Instagram fotky v nohavičkách. Skôr máme na mysli bežné vypytovanie sa, kedy sa opýtaš Zuzky, či vie niečo o Ferkovi, ktorého má v priateľoch. A Zuzka vie, lebo Peťa jej poslala screenshoty od Simony. 

Návod, ako sa tomuto vyhnúť je jednoduchý - nerob to. Aj keď si presvedčená, že tvoj priateľ by to nikdy neurobil, lebo on je iný. Pamätaj na múdrosť, že niekedy až po rozchode zistíš, s kým si vlastne chodila. Zlomené srdce a žiarlivosť vedia narobiť nepríjemnosti. A ak ťa nezastaví ani prípadné riskovanie spoločenskej potupy, tu je jedna dobrá rada na záver. Drž sa základného pravidla - žiadne identifikačné prvky. Posielaj fotky bez tváre, bez tetovaní, znamienok či jaziev, ktoré sú tvojim poznávacím znamením. A v prípade, že to "praskne", môžeš aspoň zatĺkať, zatĺkať a zatĺkať. 

Na záver ešte prinášame zopár vtipných odpovedí, ktoré môžeš využiť v prípade, že naozaj nemáš záujem. 

„Trochu nižšie. Ešte trochu. Nie, to je moc. Trochu vyššie.“  

Rada posielaš cez internet svoje nahé fotky? Nebezpečná zábavka ťa však vystavuje obrovskému riziku
Zdroj: pinkcookiedimples.tumblr.com

„Prepáč, nefunguje mi blesk.“ 

Rada posielaš cez internet svoje nahé fotky? Nebezpečná zábavka ťa však vystavuje obrovskému riziku
Zdroj: forums.crackberry.com
 

„Pošli fotku zo sprchy."

Rada posielaš cez internet svoje nahé fotky? Nebezpečná zábavka ťa však vystavuje obrovskému riziku
Zdroj: straightwhiteboystexting.org

Príloha: 1 obrázok 

Rada posielaš cez internet svoje nahé fotky? Nebezpečná zábavka ťa však vystavuje obrovskému riziku
Zdroj: twitter.com
Domov
Zdieľať
Diskusia