Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. marca 2017, 21:10
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Len 19-ročný Felix úspešne kráča za cieľom zasadiť 1000000000000 stromov. Tínedžer zachraňuje našu planétu už odmalička

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Felix spolupracuje s OSN a zatiaľ spoločnými silami zasadili cez 14 miliárd stromov.

Globálne otepľovanie a klimatické zmeny sa v súčasnosti nedajú prehliadať, ignorovať a ani spochybňovať. Vedecká obec už predstavila hromadu možností a plánov, ako klimatickým zmenám pomôcť a zmierniť ich, lenže pred niekoľkými rokmi to malý Felix Finkbeiner vnímal o čosi inak. Mal len 9 rokov a keď v škole dostal zadanie svojho projektu, čudoval sa, o akých klimatických zmenách to bude rozprávať. Najskôr si myslel, že by sa mal zamerať najmä na polárne medvede, jeho najobľúbenejšie zvieratá, ale potom si uvedomil, že klimatické zmeny vplývajú na celé ľudstvo. Vo svojom projekte predniesol svojim spolužiakom inšpiratívny prejav, v ktorom sa zaprisahal, že v rodnom Nemecku z vlastnej iniciatívy zasadí rovný milión stromov a aj keď to pre ľudí v jeho okolí na začiatku vyzeralo nepravdepodobné, onedlho pred školou zasadil prvý strom a jeho snahy nabrali rýchly spád. Média mu poskytli dostatok priestoru na to, aby sa onedlho so svojím prejavom dostal do Európskeho parlamentu a vo veku 13 rokov aj priamo na zhromaždenie Organizácie Spojených národov do New Yorku.


Felix už v tom čase dosiahol to, že jeho organizácia Plant-for-the-Planet splnila plán zasadiť v Nemecku milión stromov. Po prejavoch v OSN sa Felix so svojou iniciatívou dostal ku oficiálnej kampani Organizácie Spojených národov s názvom Billion Tree, ktorej cieľom bolo v začiatkoch zasadiť aspoň miliardu stromov po celom svete. OSN dokonca prenechalo správcovskú funkciu v tejto kampani priamo Felixovej organizácii a z pôvodného cieľa zasadiť miliardu stromov sa už v súčasnosti stal cieľ zasadiť až bilión stromov, čiže číslo s dvanástimi nulami. Zatiaľ sa počet zasadených stromov pohybuje okolo 14 miliárd, ale Felix verí, že toto číslo bude rapídne stúpať, keďže na našej planéte už aktívne pôsobí cez 55-tisíc malých ambasádorov vzdelávajúcich svojich rovesníkov o tom, aké dôležité je chrániť našu planétu.  



Domov
Zdieľať
Diskusia