Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. júla 2016, 22:55
Čas čítania 0:00
Tibor P.

India sa pokúsila o svetový rekord - vysadiť 50 miliónov stromov v priebehu jedného dňa

ZAUJÍMAVOSTI INDIA SVETOVÉ REKORDY
Uložiť Uložené

Cieľom vlády je docieliť, aby jednu tretinu krajiny pokrývali lesy.

Predstavitelia jedného z indických štátov Uttarpradéš uvádzajú, že tento pokus obrovských rozmerov je iniciatívou tamojšej vlády, ktorá sa dlhodobo usiluje o zvýšenie zalesnenia Indie a zároveň o ochranu životného prostredia krajiny. Státisíce ľudí sa tak v pondelok vybrali do voľnej prírody, aby tam počas najbližších 24 hodín vysadili až 50 miliónov kusov mladých stromčekov a dosiahli tak nový svetový rekord a zápis do Guinessovej knihy rekordov. Akcie pod názvom Najväčšia akcia sadenia na planéte Zem sa zúčastnilo vyše 550 000 ľudí, ktorí sadili stromy na vyše 6000 miestach s celkovou rozlohou 770 kilometrov kilometrov štvorcových. Celkové náklady sa vyšplhali na 5,6 miliardy eur. Obyvatelia Uttarpradéša su vo všeobecnosti veľmi aktívni. V novembri minulého roka zorganizovali akciu Najväčší rozvoz mladých stromčekov na mnohopočetné miesta, kedy rozviezli viac ako milión stromčekov na desať miest.

Podľa slov hlavného ministra Uttarpradéša Akhiléša Jádava, sa tejto akcie zúčastnili školáci, štátni zamestnanci aj profesionáli. Ich aktivita prichádza v čase, kedy sa svet všemožne snaží o zmierenie následkov klimatických zmien a o to, aby nasledujúce generácie zdedili planétu v čo najlepšom možnom stave. Do pondelkového večera bolo v okolí ciest, železničných tratí a verejných miest zasadených vyše 40 miliónov stromčekov. Indická vláda propaguje podobné aktivity vo všetkých 29 federálnych štátoch. Tento záväzok si stanovila už na minuloročnom klimatickom summite v Paríži, na ktorom sa všetky zúčastnené krajiny usilovali dosiahnuť rozumný konsenzus, ktorý podporí myšlienku rozvoja našej planéty v tomto smere. Uvítali by ste podobnú iniciatívu aj na Slovensku?

India sa pokúsila o svetový rekord - vysadiť 50 miliónov stromov v priebehu jedného dňa
Zdroj: yahoo.com
Domov
Zdieľať
Diskusia