Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. júla 2016, 15:46
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Vedci odhalili pravý zvuk vydávaný dinosaurami. Hrôzostrašný rev je odteraz minulosťou

ZAUJÍMAVOSTI DINOSAURY
Uložiť Uložené

Na desivosti stvorení to však neuberá.

Klasická predstava bežného človeka zobrazuje dinosaura ako obrovskú desivú obludu, ktorá sa metá, reve a z každého kúsku jej tela sála agresivita. Niet divu, veď podobný obraz nám, vďaka nedokonalým výskumom, od detstva ponúkalo viac než stovky filmov. K tomuto objavu vedie niečo zdanlivo irelevantné - vtáky. Niektoré z nich totiž vydávajú zvuky pomocou zvukového orgánu (lat. syrinx). Zvuky potom prejdú cez tenkú kožku na hrdle vtáka (iné druhy tam majú krycie perie) a obľúbené spievanie je na svete aj bez toho, aby musel otvoriť zobák.

Vedci odhalili pravý zvuk vydávaný dinosaurami. Hrôzostrašný rev je odteraz minulosťou
Zdroj: awaytogarden.com

Práve pôvodom a vývinom zvukových orgánov operencov sa donedávna zaoberali vedci z Texaskej univerzity. Tí skúmali až 208 rôznych druhov, z ktorých viac než štvrtina vydávala zvuk bez potreby otvoriť zobák. Kľúčovým však bolo, že takmer všetky takéto vtáky boli väčšieho vzrastu a ich koža len-len dokáže pokryť celé svalstvo. Škriekanie cez dokorán otvorený zobák by mohlo viesť k popraskaniu alebo pretrhaniu kože, preto príroda nadelila toto riešenie. Ešte podrobnejšie skúmanie viedlo k zisteniu, že vtáky, ktorých zvuk sa nešíri cez otvorený zobák, majú svoj zvukový orgán umiestnený vyššie ako ostatné druhy.

Odporúčané
Jurassic World: Dominion (Recenzia) Jurassic World: Dominion (Recenzia) 8. júna 2022, 19:30

Už niekoľko rokov je známe, že mnohí dinosauri trpeli podobným problémom. Obrovské telo a mimoriadne napnutá koža viedli k častej zníženej pohyblivosti tvorov. Tieto druhy dinosaurov na tom však neboli až tak zle - potenciálne mohli bezbolestne revať, ale len za minimálneho pohybu a častého šklbania sa, kedže problémom nie je len napnutá koža na hlave, ale aj kožu vydúvajúci narastajúci tlak v dutine pri prudkom nádychu po vydaní zvuku. Navyše, v takomto prípade by výsledný zvuk mohol byť prerušovaný a omnoho menej majestátny, ako vykresľujú filmy. Ale teóriu nerevania podporuje ešte jeden fakt - rovnaký zvukový orgán sa u dinosaurov našiel na podobnom mieste, ako na zobáky neotvárajúcich vtákoch a rovnako aj koža na hrdle bola priepustnejšia - šupiny boli omnoho menšie, prípadne tam neboli žiadne.

Aký bol teda naozajstný zvuk dinosaurov? Podľa tvaru dutín a zvukového orgánu, ktoré sa približne zistili z pozostatkov, to bude pravdepodobne niečo ako robia bežné holuby, samozrejme, vďaka veľkosti orgánov o niečo výraznejšie.

Zvuk holubov.

No napriek tomuto nám pred bývalými vládcami Zeme mienka neklesá. Nevadí, že stratili časť svojej majestátnosti na zvuku - stále nám stačí len ich hrôzostrašný výzor.

Domov
Zdieľať
Diskusia