Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. júla 2016, 19:36
Čas čítania 0:00
Pavel B.

Anhtropoid otvoril 51. MFF Karlovy Vary. Dokázala snímka o československých atentátnikoch zaujať?

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Všetky tri kinosály boli beznádejné vypredané, no my sme boli pri tom.

Karlovarský festival zahájil dlho očakávaný Anthropoid, ktorý sa dočkal svojej svetovej premiéry. Rovnaký názov nesie aj jedna z kľúčových udalostí 2. svetovej vojny, ktorej štúdiu venoval režisér Sean Ellis pätnásť rokov. Príbeh ho uchvátil. Popísal ho ako napínavý, plný emócií a hlavne o ľuďoch, ktorí sa dokázali postaviť tyranii. Ba čo viac, vo filme máme možnosť zazrieť významné herecké osobnosti nielen českej, ale i celosvetovej kinematografie.

Anhtropoid otvoril 51. MFF Karlovy Vary. Dokázala snímka o československých atentátnikoch zaujať?
Zdroj: yahoo.com

Prítomnosť Jamieho Dornana, známeho z filmu 50 odtieňov sivej, sľubuje širší divácky zásah. Veď v minulom roku spôsobil jeho príchod na festival hotový ošiaľ, a tak sa organizátori pokúsili repete. České publikum potešia mená ako Aňa Geislerová, Alena Mihulová, Jan Budař a ďalší. Ak boli na začiatku obavy, že Česi obsadia menej významné roly, neboli namieste. Sú plnohodnotnou súčasťou príbehu. A že sa na film diváci naozaj tešili, dokazujú aj plné kinosály. O film bol totiž v úvodný deň festivalu obrovský záujem. Lístky sa vypredávali už v ranných hodinách a festivaloví šťastlivci film videli za účasti samotných aktérov filmu.


Spomínaný Jamie Dornan v role Čecha Jana Kubiša a Cillian Murphy v role Slováka Josefa Gabčíka sú tváre, ktoré vniesli do postáv potrebnú energiu. Hlavní hrdinovia sa neraz ocitajú v patových situáciách, ktoré si vyžadujú kvalitné herecké výkony V tomto prípade obe hviezdy potešili. Aj vďaka nim diváci prežívali vypäté scény naozaj intenzívne. Publikum však nepoteší, že Anthropoid vsadil na angličtinu, ktorou rozpráva každý herec, nehľadiac na jeho pôvod. Preto konverzácie Čecha a Slováka v angličtine, a zakaždým s iným prizvukom, možu diváka rušiť. Otázne je, ako na nevýraznú angličtinu zareaguje zahraničné publikum.

Anhtropoid otvoril 51. MFF Karlovy Vary. Dokázala snímka o československých atentátnikoch zaujať?
Zdroj: yahoo.com

Prvé dojmy sú preto zmiešané. Anthropoid kolísa a silné dramatické scény striedajú problematické časti. Zatiaľ čo spracovanie samotného atentátu na Heydricha je silné a precízne, film skĺzava k melodramatickým momentom. Režisér neváhal vystavať v pomerne malom priestore love story, ktorá posobí silene a niektoré scény zbytočne kazia celkový dojem. Predovšetkým vzťahu Ani Geislerovej a Cilliana Murphyho režisér venoval priestor, ktorý bolo možné vykresliť aj originálnejším spôsobom.


Anthropoid síce mapuje historické udalosti, ktoré sú dôležitou súčasťou našich dejín, Sean Ellis mal však aj iné plány. Rozhodol sa pre dôkladnú štúdiu ľudí, ktorí sú frustrovaní a unavení z bezútešného života. Aj preto neváhajú za záchranu vlasti a viery v budúce generácie nasadiť vlastné životy. Postavy fungujú celý film pod hrozbou smrti, a tak cítime poctivo budované napätie, ktoré vďaka precízne nasadeným melódiám zanechá silný dojem. Anthropoid je dobový film spracovaný moderným spôsobom, ktorý chce zaujať širšie publikum. A to sa mu zrejme podarí. Náročnejší divák tak musí očakávať prvky filmovej reči typické pre komerčnejšie snímky. 6/10

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia