Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. júna 2016, 19:22
Čas čítania 0:00
Tibor P.

Lovec šarlatánov: Dám na to krk, že homeopatiká nie sú nič iné ako placebo (Rozhovor)

REFRESHER
Uložiť Uložené

Je alternatívna medicína skutočne medicínou? Ktoré medicínske bludy sú medzi ľuďmi stále zakorenené?

Iste ste sa už stretli s ľuďmi, ktorí propagujú na dnešnú dobu neštandardné spôsoby liečby rôznych ochorení a svojou aktivitou tak prispievajú k tomu, že mnohí pacienti podcenia vážnosť svojho ochorenia, často s katastrofickými následkami. Matky, ktoré na očné zápaly svojím deťom aplikujú Savo, či samozvaní onkológovia hlásajúci myšlienku, že rakovinu má človek preto, že má nevysporiadané vzťahy so svojou rodinou. A to je len zlomok toho, čo sa dá na internete a v poslednej dobe aj v médiách nájsť. Lovci šarlatánov predstavujú skupinu lekárov, študentov medicíny a odborníkov z radov príbuzných prírodovedných odborov, ktorí sa svojou aktivitou snažia poukazovať na podobné prípady, vyvracať mýty, ktoré do spoločnosti vniesli rôzne pochybné indivíduá a publikovať o nich na svojich webových stránkach. O tom, aký je ich pohľad na celú túto problematiku, čo si myslia o alternatívnej medicíne a čo považujú Lovci za najväčší problém, som sa porozprával s Jánom Šoltésom, jedným zo spoluzakladateľov webu, ktorý si za krátky čas vybudoval veľmi dobrú povesť medzi odbornou aj laickou verejnosťou a spôsobil vrásky na čele tým, ktorých aktivity spochybňuje. Verím tomu, že mnohí z vás budú mať po prečítaní rozhovoru názor, o ktorý sa radi s nami podelíte. Využite preto, prosím, naše komentáre.

Ahoj, Ján, mohol by si sa, prosím, predstaviť našim čitateľom?

Ahojte. Som študentom Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, od septembra nastupujem do piateho ročníka štúdia všeobecného lekárstva. Na gymnáziu som mal pochybnosti o tom, kam budú smerovať moje kroky a rozhodoval som sa medzi medicínou a informatikou. Napokon zvíťazila medicína a už po prvých mesiacoch na lekárskej fakulte som vedel, že som sa rozhodol správne. Odvtedy ma medicína baví stále viac a viac. Najviac sa zaujímam o vnútorné lekárstvo, konkrétne endokrinológiu. Prakticky od prvého ročníka sa venujem aj vede - spolupodieľal som sa na viacerých výskumoch v rôznych oblastiach. Okrem štúdia medicíny hrám už niekoľko rokov súťažne stolný tenis, avšak v poslednom období sa venujem hlavne cyklistike. 

Ako si sa dostal k Lovcom šarlatánov?

Ako prvák na vysokej škole som sa zoznámil s Marošom Rudnayom, vtedy štvrtákom, dnes už lekárom. Raz som totiž na Facebooku zdieľal info o ,,šokujúcom odhalení", že rakovina je v skutočnosti huba. Bol som prvákom asi mesiac - dva a Maroš ma upozornil na to, že sú to blbosti. On mal už v tom období s podobnými dezinformáciami svoje skúsenosti. Liezlo mu to na nervy, a tak sa rozhodol založiť Lovcov, vďaka čomu som stál po jeho boku od prvého dňa ich vzniku. Aktívne som však začal písať až neskôr, nakoľko som vtedy ako prvák na to ešte nemal dostatočné vedomosti. Zo začiatku sme pôsobili prostredníctvom fanpage na Facebooku, neskôr sa pridala aj samostatná webstránka. Postupne sa k nám pridali ďalší študenti a lekári pôsobiaci, okrem iného, v Českej republike, v Nemecku a v Spojených štátoch. Dnes našu redakciu tvorí celkovo 9 autorov.

Lovec šarlatánov: Dám na to krk, že homeopatiká nie sú nič iné ako placebo (Rozhovor)
Zdroj: handsthatheal.ca

Čo ťa motivovalo k tomu, aby si sa do tohto projektu pustil? 

Dal som sa na to hlavne kvôli láske k medicíne, pravde a k písaniu, keďže od detstva som rád písal, no v tom období som už akosi nemal o čom. Navyše si myslím, že je z morálneho hľadiska potrebné usmerniť širokú verejnosť, ktorá je z každej strany oblbovaná dezinformáciami ziskuchtivých výživových poradcov a liečiteľov. Napríklad, v posledných rokoch vznikla na Slovensku úplne nová skupina podnikavcov, tzv. výživoví poradcovia, ktorí si založia propagačný blog a bez akýchkoľvek znalostí o fyziológii, resp. patofyziológii človeka píšu nezmyselné úvahy a ľudí tak zvádzajú na cestu plnú slepých uličiek. Máme tu rozšírené rôzne smery šarlatánskych praktík - niektorí ľudia si myslia, že všetky ochorenia spôsobujú parazity, ktoré lekári údajne nevedia diagnostikovať. Ďalší sa liečia Savom, iní majú zázračný, no v skutočnosti nefungujúci prístroj, ktorý do tela vysiela akési biorezonančné signály. Tragikomédiou sú určite aj homeopati a spomenúť musím aj odborníkov na detoxikáciu. U nich je ten problém, že sami nevedia, od čoho vlastne chcú detoxikovať a nechápu, že pečeň a obličky sú jediné orgány, ktoré túto úlohu reálne dokážu. 

Nemali s touto vašou aktivitou problém ľudia vo vašom okolí?

Ťažko povedať, či s tým istí ľudia mali skutočný problém, alebo išlo iba o ich nevedomosť. Nohy nám občas podkopli aj vyštudovaní lekári, ktorí očividne neuznávajú princípy medicíny založenej na dôkazoch, a viac veria šamanom ako štatisticky jasným výsledkom. Ale to patrí k tomu. Časom sme sa stali uznávanou skupinou a rozhovory s našimi členmi sa objavili v mnohých mainstreamových médiach. Často nás oslovujú, aby sme sa vyjadrili k určitej problematike. Základom je uvedomiť si, že neprezentujeme žiadnu svoju pravdu, ale postoj vedy - sme jej sprostredkovateľom. Mnoho odborníkov rešpektuje našu prácu, ale nájdu sa aj takí, čo zjavne nepochopili tomu, čo ich na lekárskej fakulte učili.

Ako prebieha tvorba článkov na web?

Najskôr sa k nám buď dostane informácia od našich čitateľov, alebo sami natrafíme na niečo nekalé. Ak sa nám niečo nepozdáva na tvrdeniach, tak hľadáme zdroje vo vedeckých štúdiách v renomovaných odborných časopisoch. Použitím lekárskej literatúry a už spomínaných štúdií sa snažíme vyargumentovať, prečo je daná metóda zavádzajúca a šarlatánska. Po napísaní článku nám ho vždy minimálne jeden člen našej redakčnej rady recenzuje a po kontrole ho následne publikujeme.

Lovec šarlatánov: Dám na to krk, že homeopatiká nie sú nič iné ako placebo (Rozhovor)
Zdroj: Facebook

Spomínal si, že hľadáte zdroje vo vedeckých štúdiách. Nie je však žiadnou výnimkou, že štúdie sa v danej problematike zvyknú odlišovať a kým jedna skupina určitú teóriu potvrdzuje, tá druhá ju zase spochybňuje. Ako viete, že tá konkrétna štúdia, z ktorej čerpáte informácie, je tá, o ktorú sa môžete oprieť?

Držíme sa racionálnych kritérií - v štúdiách sú kapitoly ako Materiál a Metódy. Vždy povinne sledujeme metodológiu celého výskumu ako aj kvalitu časopisu, ktorý štúdiu zverejnil.

 

Stalo sa vám niekedy, že po zverejnení článku ste zistili, že článok, ktorý ste publikovali, obsahoval nepravdivé informácie?

Nemôžem hovoriť za ostatných, no ak som si, napríklad, ja po určitom čase našiel v článku chybu, tak som ju opravil.

A nikdy sa vám nestalo, že relevantný odborník z prostredia medicíny či vedy sám napadol vás článok s tým, že ide o nepravdivé informácie? Predsa len, vy ste určitá úzka skupina ľudí, nie zoskupenie stoviek či tisícov odborníkov k danej téme. Každý z vás sa venuje niečomu inému a nie je predsa možné poznať všetky témy detailne do hĺbky. 

No do očí bijúcu blbosť zverejniť nemôžeme, keďže väčšina z nás už sú vyštudovaní lekári, resp. študenti medicíny. A keďže sa všetci pohybujeme v odbore všeobecného lekárstva, máme predpoklady na to, aby sme odhalili presne tú do očí bijúcu blbosť aj bez toho, aby sme 20 rokov skúmali danú problematiku. My neriešime tie najpodrobnejšie detaily, zaoberáme sa nezmyselnými konštrukciami ľudí - šarlatánov, ktorí nemajú základné medicínske poznatky a tvrdia, napríklad, že človek si dokáže syntetizovať aminokyseliny pomocou vzdušného dusíka (smiech). 

S akými reakciami na vaše články sa stretávate najčastejšie?
Drvivá väčšina z nich sú, našťastie, pozitívne. Ale z radov priaznivcov alternatívnej medicíny sa často dočkáme aj obvinení z toho, že si nás platia farmaceutické spoločnosti, že sme mladí a nič nevieme, že nemáme skúsenosti, a tak ďalej. Žiadne racionálne a štúdiami podložené argumenty ich nedokážu presvedčiť, pretože týmto ľuďom neide o to, aby mali dôkaz o fungovaní nimi prezentovanej šarlatánskej metódy, oni tomu veria ako náboženstvu. Zatiaľ čo si šarlatáni myslia, že majú svoju nemennú pravdu, veda funguje inak. Veda skúma, overuje, dokazuje a vyvíja sa v čase. Títo šarlatáni neskúmajú a dookola hovoria iba o svojich osobných skúsenostiach, ktoré nie sú relevantnými dôkazmi. 
 
Lovec šarlatánov: Dám na to krk, že homeopatiká nie sú nič iné ako placebo (Rozhovor)
Zdroj: Facebook
 
Spomenul si alternatívnu medicínu. Aký máte na ňu vy ako Lovci názor? Beriete ju automaticky ako zlo alebo veríte, že môže mať pozitívny účinok na ľudské zdravie?
Metódy, ktoré zaraďujeme do tzv. alternatívnej medicíny tam patria preto, lebo nikdy nebola preukázaná ich účinnosť. Keby boli overené, určite by nemuseli byť súčasťou alternatívnej medicíny, ale prevzala by ich skutočná medicína.  
 
Opýtam sa inak - považujete alternatívnu medicínu vôbec za súčasť medicíny? 
Ako som už spomenul, pokiaľ by nejaká z alternatívnych metód bola preukázateľne, najlepšie dvojito zaslepenými klinickými štúdiami, overená ako účinná, určite by bola súčasťou medicíny. Pokiaľ tieto metódy nie sú preukázateľne účinné, nemôžeme sa o nich rozprávať ako o súčasti medicíny.
 
Ukázalo sa niekedy, že ste neprávom niekoho svojim článkom spochybnili, zdiskreditovali?
Nie. 
 
Lovec šarlatánov: Dám na to krk, že homeopatiká nie sú nič iné ako placebo (Rozhovor)
Zdroj: Facebook
 
Akým spôsobom sa bránia tí, proti ktorým vo svojich článkoch vystupujete?
Začiatkom tohto roka sa jeden samozvaný výživový poradca vyhrážal trestným oznámením po tom, ako som napísal ironický článok o tom, aké bludy prezentoval a obvinil ma tiež z toho, že ho nazývam výživovým poradcom. Keď som mu ja, ako aj mnohí ďalší vysvetlil, že on sám to má v každom zo svojich videí ako aj na blogu napísané, ihneď texty zmenil a prestal sa označovať výživovým poradcom. Na to všetko mám screenshoty. Chalan sa tak iba poriadne strápnil pred slovenským internetovým publikom (smiech). Nakoniec z oznámenia, samozrejme, nič nebolo. To je totiž taký nový druh zamestnania, že ,, mám 25 rokov a jeden blog, a tak si hovorím life-coach a výživový poradca" - no úplne trápne. V jednej zo svojich prednášok opakovane prednášal o „triglericidoch", pritom po správnosti sú to triglyceridy (smiech). Triglyceridy predstavujú skupinu tukov, pozn. autora. Takíto ľudia si zrejme neuvedomujú, že svojimi povrchnými vedomosťami vyvodzujú nesprávne závery a v konečnom dôsledku môžu ublížiť svojim čitateľom pochybnými radami typu, že každý deň si máte dať lyžicu masla a kokosového tuku do kávy namiesto klasických raňajok. (O tomto sa dočítaš aj na Fitculte tu a tu, pozn. autora)
 

Skús nám povedať aspoň 3 najväčšie nezmysly, s ktorými si sa počas svojho pôsobenia pri Lovcoch šarlatánov stretol. 

Suverénne najväčším a najrozšírenejším nezmyslom, ktorý prerástol v podstate v náboženstvo, je viera vo fungovanie homeopatie. Mnoho rozsiahlých kvalitných metaanalýz vyvrátilo akýkoľvek významnejší efekt homeopatie, ktorý by sa líšil od placeba. Homeopati okrem toho, že si vymýšľajú mechanizmus fungovania údajne liečivého prípravku, ktorý v skutočnosti neobsahuje akékoľvek molekuly účinnej látky, ignorujú ten najpodstatnejší fakt - účinnosť homeopatie nebola nikdy preukázaná, takže vysvetľovať mechanizmus jej účinku je nezmyselné. Načo by sme vysvetľovali ako funguje niečo, čo nefunguje? Ďalším veľkým hoaxom je teória o prekyslení organizmu, ktorej priaznivci nerozlišujú, že na rôznych miestach v tele sa hodnota pH odlišuje. Nepoznajú, ako fungujú kompenzačné a korektívne mechanizmy acidobázickej rovnováhy a pletú si dokopy pH moču s pH krvi. pH krvi je v ľudskom tele prísne regulované a za normálnych okolností neopúšťa interval 7,36 - 7,44. Šarlatáni často z toho, že namerajú pH moču 5, resp. 6, odvodzujú, že rovnaké pH máme aj v krvi. Na základe ich tvrdení sú ľudia tak kyslí, že by už boli dávno mŕtvi. A do tretice, istá skupina alternatívcov tvrdí, že sme všetci extrémne zamorení parazitmi a vznik, napríklad, ischemickej choroby srdca či dokonca zhubných nádorov pripisujú práve parazitom. Tvrdia, že lekári ich nevedia nájsť a ignorujú ich. Záverom, tí istí ľudia, ktorí odmietajú antibiotiká, lebo sú to podľa nich zlé, nebezpečné chemikálie, do seba pchajú veterinárne lieky proti parazitom, ktoré si zoženú na čiernom trhu (smiech).

Lovec šarlatánov: Dám na to krk, že homeopatiká nie sú nič iné ako placebo (Rozhovor)
Zdroj: Facebook
 
Zastavme sa na chvíľu pri homeopatii. Homeopatika sú medzi ľuďmi rozšírené už veľmi dlho. Ako je možné, že sa voči nim doteraz taká negatívna kampaň neviedla?
Bohužiaľ, 200 rokov staré šarlatánstvo prežíva aj v dnešnej racionálnej dobe. My sme začali, takpovediac, ofenzívu po tom, čo sa na Slovensku začala bilbordová kampaň za homeopatiu. Pred niekoľkými rokmi sme boli prvým väčším webprojektom na Slovensku, ktorý sa začal zaoberať vyvracaním mýtov prevažne z medicínskej oblasti.  
 
Čiže môžeš za seba, prípadne za všetkých Lovcov šarlatánov jednoznačne poprieť akékoľvek liečivé účinky homeopatík?
Dám na to krk, že homeopatiká nie sú nič iné ako placebo.
 
Máš pocit, že odkedy fungujete ako Lovci šarlatánov, znížil sa počet ľudí, ktorí zavádzajú iných svojimi tvrdeniami o ľudskom zdraví a chorobách? 
Naším prvoradým cieľom je šíriť osvetu medzi ľuďmi, ktorí podliehajú týmto podvodníckym praktikám. Podvodníci tu boli, sú aj budú a zarábajú na ľudskom nešťastí. To neovplyvníme. Verím, že sme otvorili oči mnohým ľuďom, ktorí zvažovali návštevu týchto obchodníkov s ľudským utrpením. 
 
Čo robia Lovci šarlatánov vtedy, keď práve ,,nelovia"? 

Športujeme, cestujeme, čítame, varíme, jeme, dovolenkujeme, ženíme sa (ja nie), plodíme deti (dúfam, že ja nie) a hlavne, väčšinu času venujeme ozajstnej medicíne. 

 
Chceš niečo v závere odkázať ľuďom? 
Nezanedbávajte návštevu skutočných lekárov na úkor používania alternatívnych metód. Napríklad, nádorové ochorenia sú tým lepšie liečiteľné, a tým lepšia je prognóza uzdravenia sa, čím skôr sa začne s liečbou. 
 
V čase, kedy publikujeme tento rozhovor, sa internetom rozšírila správa o úmrtí ženy, ktorá bola matkou administrátora facebookovej stránky, ktorý na nej propagoval liečbu rakoviny pomocou pitia ovocných štiav. Dovolím si tvrdiť, že rozhovor prichádza na našu stránku v ten pravý čas. 
 
Ak máte tip na ľudí, s ktorými by sme určite mali urobiť rozhovor, píšte na [email protected]
Domov
Zdieľať
Diskusia