Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
20. júna 2016, 12:09
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Myslíš si, že v 21. storočí sa hrady už nestavajú? Francúzsky príbeh hradu Guédelon ťa vyvedie z omylu

ZAUJÍMAVOSTI STREDOVEK
Uložiť Uložené

Vo francúzskom regióne Burgundsko sa dejú divy.

Keby si sa čírou náhodou dostal do francúzskeho regiónu Burgundsko a narazil na tradične vyzerajúci stredoveký hrad, možno sa práve budeš pozerať na hrad postavený v 21. storočí. Jeho meno znie Guédelon a napriek svojej stredovekej vizáži v jeho okolí panuje číry stavebný ruch, pretože Francúzi sa rozhodli postaviť si vlastný hrad pomocou tradičných techník. V praxi to znamená, že archeológovia spoločne so stavbármi nepoužívajú žiadne zbytočné výdobytky modernej doby a len s použitím kameňa, piesku, dreva a ílu.

Výstavba tohto francúzskeho novodobého hradu začala už pred približne dvadsiatimi rokmi a aj keď ti to môže pripadať ako dlhá doba s ohľadom na to, ako rýchlo vie ľudstvo postaviť dom či inú budovu, tradičné stavbárske techniky predsa len zaberajú o čosi viac času. Celková doba trvania projektu sa odhadovala na 25 rokov a je len na šikovných rukách pracovníkov, či sa to nakoniec podarí alebo to budú musieť potiahnuť ešte o trošku dlhšie. Na hrade pritom nepracujú iba najatí profesionáli, ale skôr dobrovoľníci a milovníci histórie, ktorí sa túžia naučiť niečo viac o tom, ako vyzeral život v stredoveku, v tomto konkrétnom prípade niekedy v 13. storočí, a čo všetko bolo potrebné na to, aby si človek mohol nechať postaviť hrad. Jeden zo šéfov stavby sa na záver vyjadril, že ide o unikátny projekt a keďže ľudstvo v modernej dobe ešte nikdy nestavalo hrad z 13. storočia, musia sa všetci pomaličky a krok za krokom učiť, ako na to.

Domov
Zdieľať
Diskusia