Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. júna 2016, 9:57
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Vzostup virtuálnej reality a VR headsetov, ktoré nás zoberú do pohlcujúceho digitálneho sveta

TECH VIRTUÁLNA REALITA
Uložiť Uložené

Sme svedkami obrovskej transformácie, ktorú má na svedomí šikovný výdobytok modernej doby.

Ako si už určite mnohí z vás všimli, posledné mesiace sa začala objavovať asi úplne všade. Zatiaľ je však najpopulárnejšia v hernom priemysle, hoci už pomaličky začína prenikať aj do iných kútov čoraz technologicky pokročilejšieho spotrebiteľského trhu. Virtuálna realita nám totiž dokáže poskytnúť schopnosť tvoriť nové svety, ktoré pohltia naše zmysly, takže budeme vďaka takzvaným VR headsetom vidieť či počuť úplne niečo iné, ako by sme videli a počuli v skutočnej realite okolo nás. A to znamená pre vývojárske štúdia obrovskú príležitosť poskytnúť hráčom úplne nové zážitky. Tentokrát ale neporovnateľne imerzívnejšie ako obyčajné držanie gamepadu.

Jeden z najkrajších na trhu. Nový Sony VR headset pre konzolu PS4

Vzostup virtuálnej reality a VR headsetov, ktoré nás zoberú do pohlcujúceho digitálneho sveta
Zdroj: www.youtube.com

Vzostup týchto audiovizuálnych spotrebiteľských technológií v blízkej dobe spôsobí obrovskú revolúciu. Na univerzitách dokážu študentov zobrať na iné miesta do úplne iného, buď fiktívneho alebo reálneho existujúceho prostredia, ktorý vytvorí tím šikovných vývojárov a grafikov. Pri hraní hier sa akoby ocitneme priamo uprostred deja v tiež virtuálnom prostredí, takže začneme strácať predstavu o tom, čo je skutočné. Ak si teda napríklad pustíme nejaký dobre spracovaný zombie titul, tak môžeme počítať s poriadnym zvýšením adrenalínu, pretože si naozaj začneme myslieť, že nás tie kreatúry naháňajú. A o podobných filmoch ani nehovorím. Budúcich pilotov lietadiel zase dokážu headsety naučiť to, čo by bez nich museli viackrát absolvovať v skutočnom lietadle za neporovnateľne vyššie náklady. Simulácia môže byť tiež užitočná pri autoškole, komunikácii s inými ľuďmi, trávení voľného času s pornom alebo pri takej praxi mladého chirurga, pretože mu dokáže poskytnúť priestor na získavanie praktických skúseností z operácie fiktívnych pacientov. Možností využitia virtuálnej reality je samozrejme oveľa viac a nakoľko už začína prenikať do mainstreamu, zhrnieme si všetky podstatné oblasti trhu, ktoré onedlho ovplyvní.

Hranie hier

Ako bolo spomínané, súčasné VR headsety žnú neustále väčšiu popularitu najmä v hernom priemysle. Hráči vďaka nim totiž nadobúdajú príležitosť stať sa priamou súčasťou herného príbehu, takže už nemusia iba nehybne sedieť pred obrazovkou a v rukách držať jeden ovládač. Ak si nasadia headset, slúchadla a použijú ďalšie kompatibilné príslušenstvo, ktoré dokáže sledovať pohyb končatín, hranie ich doslova pohltí. Zrazu sa ocitnú v úplne inom svete - vo virtuálnom prostredí s takými možnosťami, aké im realita ani zďaleka neponúka. A to je na tom to najfascinujúcejšie. Môžu sa tak napríklad vžiť do kože žoldniera a byť súčasťou prestrelky, ktorá vyzerá ako skutočná, avšak bez rizika, že by niekto naozaj prišiel o život. Budú síce vystrašení alebo spotení z fyzickej aktivity, no stále môžu stlačiť tlačidlo Quit Game a vrátiť sa tak do skutočnej reality bez akejkoľvek ujmy na zdraví.

To, že vývojárske štúdia začínajú venovať väčšiu pozornosť virtuálnej realite sme mohli vidieť aj na nedávnom podujatí E3, kde oznámili príchod ďalšej časti legendárnej zombie hry Resident Evil 7: Biohazard s podporou pre onedlho dostupný VR headset od japonského samuraja Sony. Pokiaľ teda máte nejaké tie skúsenosti so staršími titulmi, tak je snáď každému jasné, že v tak hororovej atmosfére, akú táto kombinácia prinesie, nezvládnu byť slabšie povahy viac ako pár minút. Z útulnej izby sa totiž presunú na opustené a tmou zahalené miesta, kde na nich z každej strany číhajú hladné zombies. A keďže to bude pripomínať skutočnú realitu, začnú mať aj skutočný strach.

Vzdelávanie

Virtuálnu realitu plnohodnotne využijeme ako pri zábave, tak i pri vzdelávaní. Čo to teda znamená? Výučba na školách alebo univerzitách dostane vďaka VR headsetom úplne nový rozmer, pretože poskytne študentom a žiakom nadobudnúť vedomosti akoby priamo z terénu, hoci budú stále zavretí v jednej miestnosti. Historici by si tak mohli simulovať prostredie z druhej svetovej vojny, vďaka čomu by boli priamo v deji a to by navodilo pocit, že cestovali v čase na miesto niektorej z dôležitých historických udalostí - ako príklad sa tu dá uviesť také vylodenie v Normandii, alebo inými slovami - zažili by takmer realistický Deň D. Ak si to dnes pustia na monitore osobného počítača, tak to iba vidia, a preto robí slovíčko zážitok z virtuálnej reality tak zaujímavú a pútavú vec aj vo vzdelávaní.

Dr. Ahmed s VR headsetom, kde má spustenú simuláciu operácie fiktívneho pacienta, za ktorou stojí jeho spoločnosť

Vzostup virtuálnej reality a VR headsetov, ktoré nás zoberú do pohlcujúceho digitálneho sveta
Zdroj: Medical Realities

Konzumácia vizuálneho obsahu

VR headsety zmenia aj spôsob pozerania filmov, seriálov, online videí na YouTube či dokonca porna. A ako dôkaz tu máme statické VR kiná s headsetom od Samsungu, ktoré sa nachádzajú v Amsterdame. Obsah je síce zatiaľ slabý, ale s momentálne prebiehajúcim rozmachom virtuálnej reality do príchodu poriadnych filmových kúskov veľa času určite nezostáva. Na VR vlnu sa navyše nedávno naladila aj známa webová destinácia Pornhub, ktorá spustila kanál s 360-stupňovými a poriadne imerzívnymi videami pre dospelých. Taktiež netreba zabúdať na fakt, že sa k zraku a sluchu časom nepochybne pripojí ešte aj čuch alebo hmat. Treba si už len počkať na ďalšie, trošku pokročilejšie generácie zariadení a zážitok bude ešte dokonalejší. A pri ďalšom pokroku s umelou inteligenciou niekoľkokrát viac. S asistentom Siri by sme sa už len nerozprávali, ale sa aj navzájom videli, čo znamená, že by vo virtuálnom prostredí stál hneď vedľa nás ako akýkoľvek iný človek.

Cestovanie

Ak v blízkej budúcnosti budeme chcieť navštíviť Hongkong, Las Vegas, Tokio alebo Berlín, virtuálna realita nám to umožní za neporovnateľne nižšie náklady. Samozrejme, niečo také sa nedá s reálnym zážitkom príliš porovnávať, no niekomu, kto nebaží po cestovaní, to môže celkom stačiť. A s kombináciou fyzickej simulácie akéhokoľvek dopravného prostriedku to bude vyzerať ešte dobrodružnejšie.

Nakupovanie

Tak ako kamenné obchody začali rozmachom internetu nahrádzať e-shopy, čoskoro nahradia e-shopy virtuálne obchody, v ktorých sa budú môcť zákazníci svojvoľne prechádzať a vyberať, čo si z pohodlia domova kúpia. Pokiaľ tam navyše vložia fyzické parametre a detaily ich postavy vrátane fotografie tváre, pred virtuálnymi zrkadlami si dokážu oblečenie alebo tenisky dokonca aj vyskúšať. Existuje niečo pohodlnejšie?

Vzostup virtuálnej reality a VR headsetov, ktoré nás zoberú do pohlcujúceho digitálneho sveta

Domov
Zdieľať
Diskusia