Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. júna 2016, 21:24
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Najprv v Star Wars, dnes skutočnosťou: Astronómovia objavili doteraz najväčšiu planétu s dvoma centrálnymi hviezdami

ZAUJÍMAVOSTI SLNKO
Uložiť Uložené

Konferencia astronomickej komunity v San Diegu priniesla zaujímavé novinky.

Ak sa v noci pozriete smerom k súhvezdiu Labuť (alebo Severný kríž, lat. Cygnus), budete sa pozerať v smere doteraz najväčšej objavenej planéty s dvomi centrálnymi hviezdami. To oznámili na obed, 13. júna 2016 astronómovia z NASA.

Vizualizácia planéty Kepler-1647b obiehajúcej okolo dvoch hviezd.

Najprv v Star Wars, dnes skutočnosťou: Astronómovia objavili doteraz najväčšiu planétu s dvoma centrálnymi hviezdami
Zdroj: Lynette Cook

Dve centrálne hviezdy sú niečo ako dve Slnká. Zem však obieha len okolo jedného a preto je toto pomerne obtiažne pre našu predstavivosť. Samozrejme, exoplanétu (= obieha iný objekt ako Slnko) s názvom Kepler-1647b nemôžeme vidieť voľným okom, do našich očí ju však priniesol tím expertov z NASA’s Goddard Space Flight Center za použitia NASA’s Kepler Space Telescope, teda Keplerovho vesmírneho teleskopu.


Kepler-1647b má, ako sme už spomínali, dve hviezdy okolo ktorých obieha. Takých planét nie je práve veľa a okrem veľkosti si nový prírastok drží prvenstvo aj v najdlhšej obežnej dobe - 1107 dní. Obe hviezdy okolo ktorých Kepler-1647b obieha, veľmi pripomínajú Slnko. Jednej hviezde neverné planéty voláme cirkumbinárne, nezložito sa tieto unikáty prezývajú  aj Tatooine - domáca planéta Luka Skywalkera v Star Wars. Vizualizácia viacerých sĺnk bola v dobe vydania inovatívna a vesmírne telesá s touto vlastnosťou ešte neboli známe.

Odporúčané
Slovenská influencerka má vlastnú kolekciu okuliarov. Toto je Kohe by eyerim x Tatiana Žideková Slovenská influencerka má vlastnú kolekciu okuliarov. Toto je Kohe by eyerim x Tatiana Žideková 25. apríla 2024, 14:00

Planéta sa od Zeme nachádza neuveriteľných 3700 svetelných rokov, čo je asi 35 biliárd kilometrov. To je pre našu predstavivosť až príliš veľa. Daný objekt je však zároveň podobne starý ako Zem - "len" 4.4 miliardy rokov. Veľkosťou aj hmotnosťou je podobná Jupiteru. Online je k dispozícií aj vedecká práca objaviteľov.

Vizualizácia cirkumbinárnych planét objavených cez Keplerov vesmírny teleskop.

Najprv v Star Wars, dnes skutočnosťou: Astronómovia objavili doteraz najväčšiu planétu s dvoma centrálnymi hviezdami
Zdroj: phys.org
Domov
Zdieľať
Diskusia