Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
18. mája 2016, 12:06
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Lačnovská anomália: Slovenské miesto, kde gravitácia neplatí

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Odbrzdené autá idú hore kopcom. Ako je to možné?

Zdá sa, že v Lačnovskej doline v Prešovskom kraji sa deje niečo veľmi divné. Veci tam totiž ignorujú gravitačný zákon. Môžeme vidieť, že všetko, čo vojde do doliny, totiž aboslútne ignoruje gravitáciu. Potok tečie hore kopcom. Lopta sa kotúľa hore kopcom. Dokonca odbrzdené auto sa rozbehne hore kopcom.

Rolka sa kotúľa k nám - hore kopcom.

Lačnovská anomália: Slovenské miesto, kde gravitácia neplatí
Zdroj: df.sk

Fľaša sa kotúľa od nás - hore kopcom.

Lačnovská anomália: Slovenské miesto, kde gravitácia neplatí
Zdroj: df.sk

A najpresnejšie to ukáže nasledujúce video. Odbrzdené auto sa pohybuje hore kopcom.

Miesto si podali experti a ponúkli tri vysvetlenia. Porucha gravitačného pola, porucha geomagnetického poľa alebo skrátka očný klam. Nechcelo sa to zdať ani študentom, a tak sa na miesto vypravila učiteľka a dvaja študenti z priemyslovky v Prešove. Vyzbrojený vodováhou však nedokázali nič. Tam kde merali, kopec stúpal. Newton s poruchami gravitačného poľa určite nerátal. Je toto vôbec možné?

Môže byť teda v Lačnovskej doline zlyhanie gravitácie? Na to, ako takáto chyba vzniká, majú vedci vysvetlenie. Zvyćajne sa to deje na miestach so zvláštnym podložím - často s vysokým obsahom železa, ktoré interferuje geomagnetické sily. Podobné miesto je na Filipínach, kde cyklisti bez šľapania skrátka pridávajú do kopca, smerom z kopca však zastavujú. Túto možnosť však geológia pri Lačnove vyvrátili.


Na miesto neskôr prišli pre zmenu geodeti. Tí všetko krížom-krážom pomerali a po pár minútach vyhlásili, že ide o optický klam. Spôsobuje ho vraj zvláštne stavaná krajina okolo kopca, čudný spôsob rastu stromov a zahnutý horizont. Dôkazom má byť aj to, že keď zostupujete tam, kde má byť dolný koniec kopca, necítite ľahký pocit ako pri zostupe, ale začínate sa unavovať. Očný klam je teda pravdepodobne pravdivým vysvetlením, miesto je však pomerne obľúbené turistami. A to si na tom domáci lámali hlavu desiatky rokov...

Ešte podrobnejšie vysvetľuje situáciu video nižšie

Anketa:
Myslíte si, že pri Lačnove ide naozaj o očný klam?
Áno!
Nie.
Áno!
53 %
2024 Hlasov
Nie.
47 %
1781 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia