Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. apríla 2016, 14:51
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Hardcore Henry je zábavnou, nechutne brutálnou a originálnou poctou akčnému žánru (Recenzia)

FILMY A SERIÁLY HARDCORE HENRY
Uložiť Uložené

Jedno z najväčších prekvapení nielen v rámci žánru. Hardcore Henry je filmom, ktorý chcete vidieť v kinách.

Nikdy by som nepovedal, že pôjdem v apríli do kina na tri filmy a zo všetkých troch budem nadšený. Najprv to bol skvelý 10 Cloverfield Lane, pred týždňom výnimočný Orol Eddie, no a len včera som si vychutnal poctu akčnému žánru minulých rokov. To všetko s poctivou dávkou originality a autorskej vízie žánrových sekvencií v podobe tak trochu revolučného filmu - Hardcore Henry. O Henrym sme si na našom webe písali dosť, nakoniec, už od prvého traileru bolo jasné, že to nebude len tak obyčajný projekt z Ruska. Stojí za ním ruský producent a režisér Timur Bekmambetov, ktorý pred niekoľkými rokmi oslovil režiséra Ilju Najšulera (stojí za krátkym akčným sci-fi Bad Motherfucker). Práve po ňom sa rozhodol Bekmambetov siahnuť po neotesanom ruskom talente a ponúknuť mu natočiť celovečerný film, akurát mal byť celý natočený z pohľadu prvej osoby. Ilja neodmietol (akoby aj mohol, že?) a po Henrym už je jasné, že je veľkým fanúšikom akčného žánru. Splnil tak sny sebe, ako i miliónom divákov po celom svete.

Hardcore Henry je zábavnou, nechutne brutálnou a originálnou poctou akčnému žánru (Recenzia)
Zdroj: STX Entertainment

Napísal si teda scenár, do roly Henryho obsadil nemého parkouristu, primontoval mu na hlavu Go Pro kameru a dal mu do rúk nejaké zbrane, len aby pobehoval po celej krajine a zabíjal každého, kto chce ublížiť jemu. Dej je veľmi jednoduchý a plochý, nejaký ten zvrat ale obsahuje. Snímka začína prebudením Henryho v akejsi vodnej komore. Chýba mu ruka i noha a pôvabná žena mu vysvetľuje, že sú manželia, pričom ho tak trochu priviedla z ríše mŕtvych. Stáva sa z neho kyborg a navyše po ňom ide neznámy plavovlasý chlap menom Akan so superschopnosťami. Ako sa k nim dostal nám vysvetlené nie je a nie je to vlastne ani potrebné. Premisa a samotné postavy sú tu len na to, aby ukázali Henrymu smer, akým sa má vydať, ostatné je už na ňom. Poteší cameo Tima Rotha, avšak hlavnou hviezdou je Go Pro kamera v spojení s Sharltom Copleym. Rodák z Johannesburgu si natáčanie evidentne užíval, čo je na plátne patrične cítiť. Jeho postava je nesmierne vtipná a kradne si pre seba všetky scény, v ktorých sa nachádza. Za zmienku stojí aj krásna Haley Bennet. Ak vám učarovala, môžete sa na jej prítomnosť tešiť ešte tento rok hneď niekoľkokrát. 

Dej je povrchný, dialógy v drvivej väčšine slúžia na pobavenie diváka a premostenie situácií, a tak je hlavným rečovým prostriedkom kamera. Celú tú hodinu a pol vnímame svet okolo Henryho výhradne jeho očami. Možno to neviete, no Hardcore Henry nie je z hľadiska produkcie veľkým filmom. Natočený bol za pár miliónov a niekedy je to cítiť. Na počudovanie sa ale roztrasená kamera vlastne veľmi netrasie a po čase si na ňu vaše oči už úplne zvyknú. Chaotické scény nastávajú až v samom zábere, kedy je akcia na vrchole a Henry sa sám nestíha otáčať za nepriateľmi, takže s tým má problémy aj ľudské oko. Najmä v závere, kedy sa kamera krúti a skáče z jedného bodu na druhý sa už divák tak trochu stráca. Efekty sú na dostačujúcej úrovni, pričom vám do očí bude biť jediná scéna, z ktorej som mal ale pocit, že skôr odkazuje na Dooma (ak ste ho videli, viete, na čo narážam). Najlepšie sa pozerá na naháňačky, rozhovory za statickej kamery a samozrejme, prestrelky. Tie sú brilantne natočené, ponúkajú hneď niekoľko pamätných momentov a vzhľadom na možnosti pohybu a detailného zobrazenia Henryho pohybov vďaka pohľadu z prvej osoby je to všetko dynamické. Z toho vyplýva aj neskutočný drive zaručujúci, že nudiť sa nebudete ani na minútu. Sčasti za to môžeme vďačiť aj podarenému strihu, ktorý nenechá nijakú dlhšiu sekvenciu bez adrenalínového impulzu.

Hardcore Henry je zábavnou, nechutne brutálnou a originálnou poctou akčnému žánru (Recenzia)
Zdroj: STX Entertainment

Hardcore Henry je dôkazom, že po svete sa povaľuje nespočetné množstvo skrytého talentu, ktorý vám za pár miliónov natočí nezabudnuteľný kino zážitok, pričom si k hollywoodskym zmluvám ani len nečuchol. Z plátna na vás sršia filmové odkazy či dávky šialených scenérií, aké mal asi režisér v hlave už dlho a celý život ich túžil všetkým ukázať. Niekedy sú brutálne, až je to miestami nepríjemné, inokedy z nich srší originalita a láska tvorcov, ktorí do tohto projektu dali zo seba všetko, čo je častokrát cítiť. Geniálna postava Sharlta Copleyho v spojení s 90-minútovou akčnou naháňačkou a lámania chrbtíc vo vražednom tempe, a to všetko pozlátené humorným poňatím. Záplava geniality, odvahy režiséra a kúsky, nad ktorými si kaskadéri asi vylámali zuby. Hardcore Henry je najlepšou možnou poctou akčnému žánru, akú sme si v tomto formáte za pár miliónov mohli predstaviť a ja sa už neviem dočkať, kedy si dám druhé kolo. Je zázrak, že niečo takéto vzniklo. Síce to netrhá kasové rekordy, no pevne veríme, že to otvorilo dvere ďalším takýmto projektom. Že sa zabavíte, vám je už jasné. Dokonca sa pozastavíte nad tým, že tie trailery ani veľa neukázali, a to sme si všetci mysleli, že ukázali veľa. Kdeže, to najlepšie na vás čaká v kine. A vy si to nemôžete nechať ujsť. 8,5/10

PS: Ten rating R a Hardcore v názve tam nie je pre srandu. Niektoré scény sú proste gore.

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia