Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
20. februára 2016, 15:53
Čas čítania 0:00
Michal Kovačik

Poltergeist: Duch, ktorý skutočne znepríjemňuje život alebo len výplod ľudskej fantázie?

ZAUJÍMAVOSTI DARKTURIZMUS PARANORMÁLNE JAVY
Uložiť Uložené

Hýbu sa vám doma predmety a neviete, čo to spôsobuje?

Poltergeist je fenomén, ktorý sa objavuje v kultúrach všetkých kontinentov naprieč storočiami. Názov má nemecký pôvod a jeho význam sa dá preložiť ako hlučný duch. V skutočnosti však poltergeist nie je označovaný za ducha v pravom slova zmysle. V súčasnosti sa ním zaoberajú rôzne pavedné odvetvia, ako napríklad psychotronika (jedno z odvetví parapsychológie). Poltergeist je označovaný aj ako RSPK - Recurrent spontaneous psychokinesis, teda energická nadprirozdená entita, ktorá je viazaná na osobu a nie na miesto.

Poltergeist: Duch, ktorý skutočne znepríjemňuje život alebo len výplod ľudskej fantázie?

 

Bežný duch sa môže tiež prejavovať aj vonkajšími prejavmi, teda rovnako ako poltergeist môže pohybovať predmetmi, vytvárať hluk a podobne, no jeho pôsobenie je viazané na miesto. Ak toto miesto opustíte, tak sa zbavíte aj paranormálnych prejavov. Poltergeist sa naväzuje na osobu, väčšinou ide o emočne nestabilnú osobu, ktorá má rôzne psychologické problémy a poruchy. Veľmi často sa naväzuje na deti, respektívne dospievajúcu mládež, u ktorých je emočná stránka osobnosti ešte stále nezvládnutá. Poltergeist sa teda naviaže na osobu a prakticky sa pred ním nedá ujsť, keďže presťahovanie sa nepomôže ako v prípade bežného ducha. Osoba, ktorá je takto prepojená s poltergeistom, sa nazýva agent. Poltergeist reaguje na jej emočný alebo fyzický stav. Takto “napadnutá” osoba je väčšinou vystavená výraznému stresu, čím je jej psychika oslabená a je preto z pohľadu ducha zraniteľnejšia.

Poltergeist: Duch, ktorý skutočne znepríjemňuje život alebo len výplod ľudskej fantázie?

Toľko súčasné poučky, ktoré hovoria o poltergeistovi a rozoberajú túto problematiku podrobnejšie. Treba mať stále na pamäti, že celú otázku je možné rozoberať iba v prípade, ak spočiatku pripustíme, že je niečo podobné vôbec možné. V opačnom prípade je celá diskusia odsúdená k zániku hneď na začiatku, keďže aj (teoretické) odmietnutie možnosti existencie tejto energie hneď v úvode nás privádza k záveru, že ďalej nie je o čom diskutovať. Preto, aspoň zo začiatku, pripustíme, že niečo ako poltergeist je možné a skutočné. Súčasné poznatky z pozorovaní tohto javu sú stále nejasné a prejavy tohto typu ducha sú stále rôznorodé. Ako sa však prejavuje a rozpoznáva najčastejšie?

 

Zvuky

Nejasné alebo nevysvetliteľné zvuky, ktoré sa ozývajú odnikiaľ alebo bez akejkoľvek príčiny. Môže to byť klopanie, búchanie, kroky po miestnosti, kde sa nikto nezdržiava a podobne. Tieto zvuky sa najčastejšie objavujú v noci, v čase, keď už obyvatelia domu zaspia, respektíve sa v dome nič nedeje a je tam relatívne pokoj. Majú rôznu intenzitu a miesto výskytu. Raz sa ozýva silné búchanie z vedľajšej miestnosti, v ktorej sa práve nikto nenachádza, inokedy zasa tiché kroky po chodbe, keď už všetci spia.

 

Zápach

Poltergeist sa môže prejavovať aj rôznymi vôňami alebo pachmi. Teda aj čuchové zmyslové receptory nás môžu upozorniť, že doma nie sme sami. Pachy môžu mať nevysvetliteľný charakter, napríklad, pachy pripomínajúce hnitie. Inokedy to môžu byť úplne bežné pachy, ktoré sú však vo vašom prostredí nezvyčajné. V dome nikto nefajčí, no v niektorej miestnosti je často cítiť zápach cigaretového dymu. Skôr než začnete pripisovať takéto čosi poltergeistovi, skontorolujte, či náhodou nezlyháva ventilácia od susedov alebo či skutočne niekto potajme nepoťahuje za vaším chrbtom krabičku denne.

 

Poltergeist: Duch, ktorý skutočne znepríjemňuje život alebo len výplod ľudskej fantázie?

Miznúce predmety

Patríte k perfekcionistom, ktorí si potrpia na to, že každá vec v dome má svoje miesto? No tak poltergeist vás môže poriadne naštvať. Predmety dennej potreby, ktoré ste zvyknutí položiť na “svoje” miesto, sa zrazu stratia. O nejaký čas sa objavia na mieste, kde by ich nepoložil ani váš pes? Mobil, ktorý si po príchode domov položíte na tú istú poličku, zrazu objavíte po nejakom čase (keď ho bezradne hľadáte po celom dome) na parapete v pivnici. No tak asi máte problém a treba volať krotiteľov duchov.    

 

Pohybujúce sa predmety

Najčastejším prejavom poltergeista sú vznášajúce sa a pohybujúce sa predmety. Tento prejav patrí medzi najčastejšie asociácie pri predstave tohto ducha. Pohybujúce sa predmety môžu mať rôznu silu a intenzitu. Niekedy je to len nepatrný pohyb dverami alebo predmetmi na stole. Inokedy sa zrútia všetky predmety v miestnosti, začnú poletovať po miestnosti a narážať do stien. Istá rodina vo Veľkej Británii bola natoľko terorizovaná poltergeistom, že keď sa vrátili v jeden večer domov, tak všetky kusy nábytku v obyvačke boli nahádzané na kope v jednej časti miestnosti. Predmety sa môžu hýbať, vznášať, padať zo svojho miesta alebo lietať po miestnosti. Niekedy to však nemusí byť iba na škodu a poltergeist vám môže občas opraviť aj pokazené veci. Máte na povale starý televízor, ktorý už dlho nefunguje? Z ničoho nič vám pustí futbalový zápas a ešte k tomu aj vo Full HD? Tak už viete, čo je za tým. Občas môžu byť tieto opravy otravné, napríklad, ak sa vám po dome preháňa autíčko na diaľkové ovládanie, ktoré zázrakom funguje aj bez vložených bateriek. Navyše, ak sa opraví uprostred noci.  

Poltergeist: Duch, ktorý skutočne znepríjemňuje život alebo len výplod ľudskej fantázie?

 

Elektrická energia

Poltergeist obľubuje elektrickú energiu. Akékoľvek laškovanie s obvodom a elektrickým prúdom je preňho otázka vnútorného stimulu. Netreba sa preto diviť, že vám zlyhá aj značková elektronika. Svetlá a spotrebiče sa samé zapínajú a vypínajú, blikajú alebo rovno praskajú žiarovky. Všetky hororové klišé, ktoré sa dajú s elektrikou predstaviť, sa jednoducho objavujú aj v zaznamenaných prejavoch poltergeista. Jednoducho nie je nad to, ak vám opäť uprostred noci začne z ničoho nič vaša hi-fi zostava púšťať Rammstein. No a čo potom pohľady susedov na druhý deň? Ukazujú na vás prstom (druhým si pritom klopú na čelo) alebo rovno dostanete návštevu od polície. Jednoducho nič príjemné.

 

Fyzické napadnutie

Nie je nič horšie, ako keď poltergeist zaútočí už priamo na vás. Sedíte v obývačke, sledujete svoj obľúbený program a na zátylku cítite dych nežiadúceho hosťa. Scéna ako vystrihnutá z hororu. Veľmi často na vás môže poltergeist zaútočiť, ak ste v konflikte s agentom, teda osobou, na ktorú sa naviazal. Ak sa so súrodencom alebo dieťaťom pohádate a v noci začnete lietať ako Peter Pan po celej izbe, tak viete, koho sa treba zbaviť, aby ste sa zbavili aj poltergeista.  

Poltergeist: Duch, ktorý skutočne znepríjemňuje život alebo len výplod ľudskej fantázie?

 

Ako sa hovorí, opakovanie je matka múdrosti, tak si treba ešte raz zopakovať, že poltergeist nie je odborníkmi považovaný za ducha v pravom slova zmysle. V mnohých prípadoch je problémom skôr telekinetická energia, ktorá sa sústreďuje okolo konkrétnej osoby. Na ňu je aj naviazaná a súvisí s jej psychickou nevyrovnanosťou, stresom a inými emočnými výkyvmi osobnosti. Táto osoba, ktorá sa nazýva aj “agent”, si pritom nemusí byť vôbec vedomá toho, že poltergeista spôsobuje práve ona. Agent môže byť svedkom úkazov poltergeista, pričom si vôbec neuvedomuje, že je toho aj príčinou.

Poltergeist: Duch, ktorý skutočne znepríjemňuje život alebo len výplod ľudskej fantázie?

Poltergeist nemusí byť vôbec dlhotrvajúci úkaz a môže mať skutočne jednorázové trvanie. Nahnevaný počas hádky tresknete dverami a na druhej strane domu niečo padne zo stola. Môže, ale aj nemusí ísť o poltergeista, dôležité je preto hľadať najskôr racionálne vysvetlenie. Nie je treba teda prepadať panike, pretože nie vždy je to scénár, ktorý nám dávkuje americká produkcia hororových filmov. V prípade, že všetky racionálne vysvetlenia zlyhávajú a vo vašom dome napriek tomu naďalej lietajú taniere do umývačky samé od seba, treba nájsť agenta. Väčšina ľudí podľahne panike (na druhej strane, ruku na srdce, kto by nepodľahol?) a obráti sa na kňaza alebo exorcistu. Chyba! Poltergeist je naviazaný na agenta a súvisí s jeho psychickým stavom a hlavne stresom. Kňaz alebo exorcista, ktorý začne v dome prevádzať vyšetrovanie a rituál, zväčša nepridá na pohode obyvateľov domu. Ich strach z démonov a satanských síl, ktoré sluha Boží vyšetruje, im stres a obavy iba prehlbuje. Týka sa to aj agenta, takže jeho telekinetické schopnosti sa zväčšujú a naberajú na intenzite. Exorcista teda vyháňa diabla, no zdá sa, že temné sily sú mocnejšie a poltergeist vyčíňa čoraz viac. Pritom by stačilo, aby exorcista zatvoril dvere zvonku a viac sa nevrátil.

Poltergeist: Duch, ktorý skutočne znepríjemňuje život alebo len výplod ľudskej fantázie?

 

Ako teda bojovať proti poltergeistovi? Zväčša sa to ani neoplatí. Stačí iba počkať, kým prejavy poltergeista samé od seba pominú. Niekedy to trvá zopár dní, inokedy týždňov, ale iba občas sa prejavy poltergeista objavujú v mesiacoch. Nájsť agenta je pomerne náročné. Môže sa stať, že ním ste aj vy, pričom si to vôbec neuvedomujete. Pravidlo hovorí, že agenta treba hľadať najprv medzi tými, ktorí majú doma najvýraznejšie akné, potom u malých detí a napokon u dospelých osôb. No toto pravidlo nie je stopercentné a pokojne ním môže byť aj otec rodiny, ktorý nechtiac desí všetkých okolo seba. Dôležité je, aby sa čo najviac odbúrali stresové faktory, problémy a rodina sa musí snažiť udržiavať psychickú pohodu. Možno nie je od veci aj návšteva psychológa alebo nejakých alternatívnych odborníkov (napr. hypnóza).

Poltergeist: Duch, ktorý skutočne znepríjemňuje život alebo len výplod ľudskej fantázie?

 

Všetko to teoreticky znie, ako úplná pohoda, no prejavy poltergeista môžu byť skutočne desivé. Tie základné sme si už popísali, no aké sú konkrétne prípady u skutočných ľudí? V anglickom Portsmouthe sa v roku 1992 poltergeist prisal na rodinu Griggsových. V dome sa objavili skoro všetky prejavy, ktoré sme si popísali vyššie - nepríjemné pachy, čudné zvuky, lietajúce predmety a pod. Všetky tieto prejavy sa objavovali po celom dome, no najväčšiu intenzitu mali v konkrétnej izbe na prízemí. Rodina sa tejto izbe vyhýbala oblúkom a privolaný kňaz, okultista a médium napokon identifikovali ducha istého muža zo severu Anglicka, ktorý sa pripútal na najmladšiu dcéru. Ich malá dcéra Jasmin začala dokonca hovoriť nezvyčajným hrubým hlasom so severoanglickým prízvukom. Okultisti zistili, že ide o muža, ktorý sa volal Percy. Jasmin sa s týmto duchom dokonca skamarátila a bol na ňu pripútaný nezvyčajne dlhú dobu (14 - 18 mesiacov). Bádatelia doteraz overujú pravdivosť všetkých zistení a prejavov.

Poltergeist: Duch, ktorý skutočne znepríjemňuje život alebo len výplod ľudskej fantázie?

 

Poltergeist sa objavil aj na Slovensku. V Brunovciach pri Novom Meste nad Váhom sa na konci 19. storočia odohrala udalosť, ktorú potvrdilo niekoľko desiatok svedkov. V dome záhradníka miestneho veľkostatku spadli z ničoho nič stoličky jedna po druhej. Keď ich skontrolovali a zaistili všetky okná a dvere proti prievanu, začali stoličky padať aj vo vedľajšej miestnosti. Neskôr padol celý kredenc v kuchyni. Všetky pohyby nábytku súviseli s rozhovormi v miestnosti. Predmety padali ako reakcie na tieto rozhovory. Keď miestni vyzvali neznámu silu, aby kredenc opäť zdvihla, začali, napríklad, padať pokrievky z hrncov a zo steny. Padali postupne a svedkovia hovorili, že to pôsobilo, akoby ich niekto zhadzoval. Miestni obyvatelia sa chodili do domu pozerať na tieto zvláštne úkazy. Mnohí prišli s pochybnosťami, ktoré dali patrične najavo. Potom boli napadnutí predmetmi v miestnosti. Jedného pochybovača trafili kartáče do hlavy, ďalšieho zasa zasiahla metla, ktorá sa bez cudzej pomoci zdvihla v rohu miestnosti a zbila tohto pochybovača po chrbte. Tretieho pochybujúceho trafilo poleno, ktoré sa vznieslo z kopy dreva. Takisto lietali aj tehly, ktoré akoby niekto hádzal po ľuďoch, ktorí vyjadrili pochybnosti. Úkaz trval jeden deň. Začal sa z ničoho nič ráno a skončil v priebehu noci. Nikdy viac sa nezopakoval.

Odporúčané
„Loď duchov“: Plachetnica Mary Celeste sa plavila po oceáne bez jediného člena posádky. Keď ju našli, bola v perfektnom stave „Loď duchov“: Plachetnica Mary Celeste sa plavila po oceáne bez jediného člena posádky. Keď ju našli, bola v perfektnom stave 24. marca 2024, 14:30

V Prešove sa v roku 1933 odohrala podobná udalosť v rodine, kde bolo viacero dievčat. Najprv začali lietať stoličky po dome a postupne sa na dievčatá zosypala taška alebo iné predmety na polici. Dievčatá vyzvali túto silu, aby zaklopala, čo sa hneď na to aj stalo. Ak túto silu dievčatá provokovali, klopala intenzívnejšie a silnejšie. Napokon sa zistilo, že energia sa sústreďovala okolo ich najmladšej sestry.

Poltergeist: Duch, ktorý skutočne znepríjemňuje život alebo len výplod ľudskej fantázie?

 

Naposledy bol nameraný úkaz poltergeista v roku 1941 v Banke pri Piešťanoch. V centre diania bolo 15 ročné dievča. Do jej izby k posteli lietali rôzne predmety aj z iných miestností alebo zvonku. Ako prvé sa pri jej posteli objavili kamene, ktoré sa do izby dostali napriek tomu, že všetky okná a dvere boli zatvorené. Nič pritom nebolo rozbité. Privolaní žandári označili kamene farbou a vyhodili ich späť cez okno na dvor. Po nejakom čase sa kamene objavili v miestnosti znova a vďaka farbe bolo zistené, že to boli tie isté kamene. Do miestnosti “lietali” aj krehkejšie predmety, napríklad, sklenené nádoby alebo taniere. Zaujímavosťou bolo, že ani tieto predmety nič nepoškodili, dokonca sa ani nerozbili. Záhadou zostáva aj to, ako sa tieto predmety dostali do uzavretej miestnosti.


Mali ste aj vy nejaký kontakt s poltergeistom alebo podobným javom?  

Domov
Zdieľať
Diskusia