Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. januára 2016, 15:36
Čas čítania 0:00
Miroslav K.

Čo všetko vieme o Rogue One: A Star Wars Story? Objaví sa aj Darth Vader?

FILMY A SERIÁLY STAR WARS
Uložiť Uložené

Pozreli sme sa na zúbok najbližšiemu filmu zo sveta Star Wars. Uvidíme toho Vadera či nie?

Dlhých desať rokov sme museli čakať na návrat do ďalekej, preďalekej galaxie v znamení Star Wars: The Force Awakens. Ide o prvý film tohto univerza, ktorý vznikol pod hlavičkou Disney, ktoré odkúpilo v roku 2012 Lucasfilm za viac ako 4 miliardy amerických dolárov. A keď už vám patrí prameň, rozhodnete ho využijete však? To znamená, že počnúc Epizódou VII (resp. rokom 2015) uvidíme každý rok jeden film, ktorý bude súčasťou tohto univerza. Tento rok to bude Rogue One, v máji 2017 Epizóda VIII, o rok na to v rovnakom mesiaci film o mladom Hanovi Solovi a v 2019 vyvrcholenie v podobe Epizódy IX (na oznámenie dátumu premiéry sa stále čaká, no predsa len máj je pre túto ságu najčastejším mesiacom). My sa ale poďme čo najdetailnejšie pozrieť na snímku Rogue One: A Star Wars Story, ktorá má k dnešnému dňu najbližší dátum vydania, 16. (u nás 15.) december. Aj keď rok do premiéry je ešte poriadne ďaleko, nezabúdajte, že ten minulý sme už boli nažhavení Millenium Falconom v prvom teaseri na Epizódu VII!

Odporúčané
Ktorý Star Wars film by si za žiadnu cenu nemal zmeškať? Toto je 11 najlepších snímok zo sveta Hviezdnych vojen (Rebríček) Ktorý Star Wars film by si za žiadnu cenu nemal zmeškať? Toto je 11 najlepších snímok zo sveta Hviezdnych vojen (Rebríček) 21. novembra 2022, 9:30

V Rogue One budeme sledovať neveľkú skupinu rebelov, ktorí sú poháňaní pravdepodobne najdôležitejšou úlohou, akú vôbec mohli dostať - ukradnúť plány najdesivejšej zbrane Impéria ej kej ej Death Star. Aj keď sme v The Force Awakens boli svedkami omnoho väčšej a mocnejšej, predsa len tá pôvodná je klasika a stavím sa, že si skôr vybavíte ju, než ako tú novú. S touto kratučkou synopsou prišlo aj oznámenie hereckého osadenstva, vďaka ktorému máme o dôvod viac sa na film tešiť. Uvidíme totiž Diega Lunu (Milk), Felicity Jones (Theory of Everything), Donnieho Yena (Ip Man), Jiang Wena (Devils on the Doorstep), Madsa Mikkelsena (Casino Royale), Alana Tudyka (Firefly) a Riz Ahmeda (Nightcrawler). Ako prvé sme dostali kratučký teaser, ktorý bol ale vytvorený ešte pred nakrúcaním tejto snímky, takže išlo len o akési oznámenie a krátko nato svetlo sveta uzrela aj fotografia, ktorá toho prezrádza omnoho viac, ako by ste si na prvý pohľad mohli myslieť.

Čo všetko vieme o Rogue One: A Star Wars Story? Objaví sa aj Darth Vader?

Ako prvú si na paškál vezmeme Felicity Jones, ktorej meno bolo ohlásené ako prvé. Šuškalo sa, že by mohla byť dcérou Boba Fetta, no tieto informácie neboli potvrdené. Keď sa nad tým ale zamyslíme, Boba bol špeciálny klon Janga, ktorý bol predlohou pre výzor klonov. Boba ale zahynul pádom do púštnej priepasti so Sarlakom (veď viete, tá piesočná chobotnica), takže jeho príbeh vo filme bol tým pádom ukončený. Hovorí sa ale, že tento pád prežil a Sarlakom bol vyvrhnutý von. Bol by to jeden z dôvodov, prečo túto postavu môžeme vidieť aj v hre Jedi Knight: Jedi Academy, dávno po páde Impéria. Štúdio ale očividne bolo proti jeho oživeniu na veľkom plátne a postava Felicity bude dcérou postavy Madsa Mikkelsena a podľa postavenia na fotografii aj vodca skupiny, pričom v jej vrecku nechýba blaster.

Diego Luna (naľavo hore od Felicity) má na sebe zase vestu podobnú tej, akú nosil Han Solo v Empire Strikes Back (práve tomuto filmu by sa malo Rogue One najviac podobať) na snežnej planéte Hoth v úvode filmu. Aj keď nevyzerá príliš natešený tým, že je súčasťou tohto tímu, držanie ťažkej blasterovej pušky mu očividne nie je cudzie. Postava Riza Ahmeda (naľavo dole) bude očividne odborníkom na zariadenia každého druhu (je to naozaj tepelný detonár vo vrecku jeho saka?), Donnie Yen (sedí napravo) ako „slepý šermiar“ taktiež ukáže pravdepodobne naplno svoju silu aj bez zraku.. Yen je majster na bojové umenie, čo asi určite využije. Palica v jeho rukách a pravdepodobne meč na chrbte určite nebudú iba na okrasu, ale na bitie bojovníkov Impéria. Jiang (nad Yenom) zase vyzerá ako akási Star Wars verzia samuraja. Čo sa ostatných hercov týka, jednu dobu sa hovorilo, že hlavnou postavou je Sam Claflin (Hunger Games), no Disney sa zrazu ohľadom jeho účasti odmlčalo. Alan Tudyk si zase zahrá mo-capovú úlohu a Ben Mendelsehn by sa zase mal predstaviť ako hlavný záporák (kiežby to tak bol Mikkelsen, no asi nám bude musieť stačiť v Doctorovi Strangeovi). Mads si nakoniec zahrá inú kľúčovú postavu pre dej, a to vedca, ktorý prevezme kontrolu nad projektom Death Star. Doľahne na neho ale pocit viny a rozhodne sa odvrátiť zdanlivo nezvrátiteľné.

Odporúčané
Obi-Wan Kenobi: Kto sú inkvizítori a čo o nich vieme? Obi-Wan Kenobi: Kto sú inkvizítori a čo o nich vieme? 1. júna 2022, 13:30

Zo synopsy vyššie vieme, že príbeh sa bude odohrávať medzi treťou a štvrtou epizódou, čo otvára mnoho a mnoho rôznych možností na vývoj deja. Čo to prezradili aj Gareth Edwards, Kathleen Kennedy a viceprezident vývoja Lucasfilmu Kiri Hart na aprílovej Star Wars Celebration. Práve tu bol odprezentovaný aj teaser, kde sme mohli počuť Obi-Wanov hlas hovoriaci, že po dobu viac ako tisíc rokov boli rytieri Jedi ochrancovia mieru v galaxii, predtým než nastúpila temnota pred Impériom. Po týchto slovách sa kamera zdvihne zo zalesnenej planéty a upriami pozornosť na Hviezdu smrti. Na konci videa neznejú hlasy diskutujúcich divákov, ktorí pohotovo video natočili, ale skreslené zvuky a výkriky cez komunikačné rádio.

Máte zhliadnuté? Dobre, čo vám najviac udrelo do uší? Nám ten pomalý Imperial March, ktorý zaznie vo filme iba v jednom jedinom prípade a nikdy v žiadnom inom. Áno presne tak, keď je na scéne Anakin Skywalker čoby Darth Vader ej kej ej najikonickejší záporný hrdina kinematografie. Pokiaľ sa ale aj objaví (čo celú redakciu doženie k slzám šťastia a k nezmerateľnej eufórii), nebude hlavným záporákom, ale len bábkarom ťahajúcim za nitky niekde v pozadí. Veľkou a diskutovanou myšlienkou je aj digitálne vzkriesenie Grand Moff Tarkina. Jeho predstaviteľ, Peter Cushing totiž umrel v roku 1994 na rakovinu, takže jedinou možnosťou je priniesť ho digitálne. A tu sme sa dočkali skutočne odvážnej odpovede, že Disney na tento krok technológiu rozhodne má!

Čo všetko vieme o Rogue One: A Star Wars Story? Objaví sa aj Darth Vader?

Režisér Edwards (Godzilla) prezradil, že nápad na tento film vznikol ešte v hlave Georgea Lucasa. Taktiež pôjde o prvý film zo sveta Star Wars, ktorý nebude sledovať líniu Skywalkerovcov (neviem ako vy, ale nám sa táto odbočka celkom pozdáva), no pokiaľ čakáte Jediov, pravdepodobne budete sklamaní. Musíte si ale uvedomiť, že snímka sa odohráva v časoch, kedy sa Obi-Wan skrýva a Luke o svojom osude ešte nevie. Tým pádom vládne v galaxii najsilnejšou rukou temná strana Sily. To potvrdzuje vyjadrenie, že Rogue One bude najtemnejším filmom Star Wars, aký sme kedy mohli vidieť.

Odporúčané
Disney odhalilo budúcnosť Star Wars. Chystá sa množstvo filmov a seriálov, no trilógiu od režiséra The Last Jedi asi neuvidíme Disney odhalilo budúcnosť Star Wars. Chystá sa množstvo filmov a seriálov, no trilógiu od režiséra The Last Jedi asi neuvidíme 19. mája 2022, 8:30

John Williams hudbu pre tento film nezloží (my len dúfame, že sa tento famózny skladateľ dožije Epizódy IX a zavŕši svoje dielo), postará sa o ňu Alexandre Desplat. Tento oscarový skladateľ sa postaral aj o hudbu k posledným dielom Harryho Pottera, takže s nadväzovaním na Williamsovu tvorbu by nemal byť problém (John vytvoril hudbu k prvým Potterovkám). Na záver ešte dodám, že sa bude nakrúcať na 6K modelové kamery Arri Alexa 65 kombinované s upravenými Alexami 65 so šošovkami Ultra Panavision 70, ktoré boli špeciálne zrekonštruované pre Tarantinovo Hateful Eight. O kamerách si ale bližšie povieme až v im venovanom samostatnom článku, pretože tu na to naozaj nie je miesto.

Čo všetko vieme o Rogue One: A Star Wars Story? Objaví sa aj Darth Vader?

Prvý teaser by mal prísť spolu s premiérou Captain America: Civil War (určite ho ale uvidíme o niečo skôr). Pokiaľ máte nejaké otázky, smerujte ich do komentárov, kde sa vám pokúsime odpovedať, prípadne do nášho fóra, kde máme pre Star Wars vyhradenú tému.

Domov
Zdieľať
Diskusia