Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. októbra 2015, 12:26
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Monument Mode: Revolúcia vo fotení pamiatok vyretušuje zo snímok všetky pohybujúce sa objekty

TECH
Uložiť Uložené

Americká softvérová spoločnosť Adobe ide s dobou a predstavuje užitočnú aplikáciu pre všetkých zanietených fotografov.

Každý, či už viac alebo menej zanietený turista cestujúci po svete, občas narazí na objekt, ktorý jednoducho stojí za to zvečniť, a tak prirodzene siahne po smartfóne. Tie sa už v dnešnej dobe mnohokrát dokážu kvalitou fotografií vyrovnať aj digitálnym fotoaparátom a ako bonus ponúkajú aj množstvo užitočných funkcií. Donedávna sme však postrádali jednu dôležitú súčasť, bez ktorej sme sa naučili žiť, no už čoskoro nám môže značne pomôcť pri zachytávaní fotografií na frekventovaných miestach. Americká softvérová spoločnosť Adobe dlho pracovala na vytvorení algoritmu, ktorý by dokázal zo snímok automaticky vyretušovať pohybujúcich sa ľudí či iné objekty a nahradiť ich statickými prvkami zo záberov, kde sa už nehýbu. 

Firma len prednedávnom na svojej Adobe Max konferencii v San Franciscu predstavila revolučnú aplikáciu Monument Mode, ktorá by mala bez problémov pomôcť vytvoriť snímku podľa predstáv. Dočkali sme sa dokonca aj demonštrácie priamo na pódiu, kde inžinier firmy dokázal, že to naozaj funguje. Celý proces "čistenia" fotografie pritom trvá len niekoľko sekúnd, no je dôležité, aby ostal telefón bez pohybu, preto sa pre dokonalý výsledok odporúča používať tento mód najmä v kombinácii so statívom. Zatiaľ presne nevieme, kedy sa novinka dostane aj do našich smartfónov, no pravdepodobne sklameme mnohých používateľov zariadení Apple, keďže vývojári pracujú na verzii pre platformy Androidu. 

Ako to teda vyzerá v praxi? Toto je pôvodná fotografia ešte pred procesom retušovania.

Monument Mode: Revolúcia vo fotení pamiatok vyretušuje zo snímok všetky pohybujúce sa objekty

A toto je výsledok po pár krátkych sekundách. 
Monument Mode: Revolúcia vo fotení pamiatok vyretušuje zo snímok všetky pohybujúce sa objekty

Časť konferencie, v ktorej inžinier spoločnosti Ašutoš Jagdiš Šarma vysvetľuje celé fungovanie aplikácie.

Domov
Zdieľať
Diskusia