Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. septembra 2014, 14:49
Čas čítania 0:00
Richard Balog

Multitalentovaný Lukáš Kimlička: Neviem si predstaviť, že by som sa venoval iba navrhovaniu (Rozhovor)

REFRESHER
Uložiť Uložené

Módny návrhár, fotograf, vizážista a stylista, Lukáš Kimlička, dlhodobo patrí medzi najuznávanejších vo svojom odbore, a to nielen na území Slovenskej republiky, ale aj v zahraničí.

Multitalentovaný Lukáš Kimlička: Neviem si predstaviť, že by som sa venoval iba navrhovaniu (Rozhovor)

Módny návrhár, fotograf, vizážista a stylista, Lukáš Kimlička, dlhodobo patrí medzi najuznávanejších vo svojom odbore, a to nielen na území Slovenskej republiky, ale aj v zahraničí. Nám sa konečne podarilo tohto multitalentovaného mladého človeka vyspovedať, a to aj napriek jeho veľkej pracovnej vyťaženosti. Pohodlne sa usaďte a vychutnajte si rozsiahly rozhovor, v ktorom sa mimo iného dozviete aj to, ako vyzerala vôbec prvá kolekcia dnes už známeho módneho mága z našich končín.

Môžete nám na úvod napísať, ako sa momentálne máte a kde sa práve nachádzate?

Mám sa výborne a práve som zavalený množstvom práce, ale to sa nesťažujem :) Som ten typ človeka, čo nevydrží nič nerobiť viac ako 2 dni. Aktuálne sa nachádzam v Grécku na ostrove Kos, kde mám nejaké fotenia a popri tom oddychujem, takže je to taká pracovná dovolenka. 

Ako vyzerá váš bežný deň a čo nosíte najradšej?
Môj bežný deň je veľmi ťažké špecifikovať, keďže každý deň je iný a každý deň robím niečo iné. Buď som celý deň na fotení s foťákom v ruke alebo behám po obchodoch a zháňam kúsky na fotenia alebo sedím za šijacím strojom a pracujem na nejakých svadobných šatách. Som rád za túto "prácu", ktorá nie je pre mňa nudný stereotyp. Najradšej nosím rifle, biele tričko, rifľovú košeľu a tenisky Converse. Veľa ľudí odo mňa očakáva, že budem chodiť vystajlovaný od hlavy po päty v posledných kolekciách zvučných značiek, ale ja uprednostňujem pohodlie predtým, aby som ja sám prezentoval módne trendy. A hlavne nie som jeden z tých, ktorí majú ráno toľko času riešiť, čo si dajú na seba...:)

Čím chcel byť Lukáš Kimlička keď bol malý, kedy sa začal zaujímať o módu a kedy navrhol svoj vôbec prvý model?

Vždy som chcel robiť niečo v spojitosti s výtvarným umením, ale nebolo to hneď s módou. Popri základnej škole, som 8 rokov navštevoval aj umeleckú, pretože som od malička rád kreslil, maľoval a všetko okolo toho mi bolo veľmi blízke. Preto moje kroky smerovali do Trenčína na SPŠ Odevnú a neskôr na VŠVU v Bratislave, kde som pokračoval v štúdiu odevného dizajnu. O módu som sa začal viac zaujímať práve na strednej škole. Fascinovalo ma, ako sa z niečoho 2D plochy (látka) dá vytvoriť 3D objekt (šaty). Celkovo považujem krajčírske remeslo za jedno veľké umenie a som rád, že ho ovládam, takže viem pracovať aj manuálne :) Prvé modely teda vznikali počas strednej školy. 

Ako vyzeral ten prvý model a kde ste čerpali inšpiráciu pri jeho navrhovaní?

Moja prvá kolekcia vznikla v 2. ročníku na SPŠ Odevnej a pamätám si to, ako keby to bolo ešte len včera. Všetky peniaze, ktoré som podostával od celej rodiny na narodeniny som investoval práve do tohto projektu. Bola ušitá zo strieborného bavlneného saténu, z ktorého sa pôvodne šili obliečky a župany, ale to som ja samozrejme nevedel. Bol som v tom, že som si kúpil super luxusný a lesklý materiál, na ktorý som následne našíval malé plastové obdĺžničky vystrihované z plastových fliaš. Našíval som od priesvitných, cez bledomodré, až po tmavomodré kúsky plastu a celé vyzerali ako zaliaté v ľade, ľudia sa ma potom pýtali, či sú to nejaké špeciálne drahé flitre z Ameriky. A to stačilo len, aby celá moja rodina odkladala fľaše od mineráliek... Následne som s touto kolekciou vyhral mnohé súťaže.

Vaša prvá kolekcia pre pánov z konca minulého roka mala veľmi pozitívny ohlas, očakávali ste to?

Očakával som, že to bude mať ohlas, ale nie tak pozitívny a v takom rozsahu. Skôr som rátal s tým, že ľudí zaujme odklon od mojej charakteristickej tvorby, čiže večerných šiat a celkovo dámskej módy. A zrazu tu bola čisto pánska kolekcia, ktorá v sebe spájala aj moju druhú vášeň, fotografovanie. 

Kde a ako vznikol nápad na tento veľmi zaujímavý projekt?

Keď som rozmýšľal nad tým, ako by mala vyzerať moja ďalšia kolekcia, povedal som si, že už sa mi nechce šiť žiadne volány, mašle, našívať filtre a kamienky. Chcel som spraviť niečo úplne iné, ako sa odo mňa očakávalo. Jedinečnosť tejto kolekcie podčiarkuje aj fakt, že všetky potlače boli zhotovené z mojich fotografií.

Multitalentovaný Lukáš Kimlička: Neviem si predstaviť, že by som sa venoval iba navrhovaniu (Rozhovor)
Multitalentovaný Lukáš Kimlička: Neviem si predstaviť, že by som sa venoval iba navrhovaniu (Rozhovor)

Judson Harmon

Chystáte kolekciu pre pánov na jeseň/zimu, tak, ako tomu bolo minulý rok?

Nechystám :)

Nechystáte si otvoriť vlastnú kamennú predajňu alebo aspoň online store?

Na Slovensku to nemá zmysel a okrem toho navrhovanie nie je to, čomu sa venujem na 100%. A kamennému obchodu je potrebne sa venovať na 220% (minimálne). Na druhej strane si ani neviem predstaviť, že by som sa venoval iba navrhovaniu, to by ma nenapĺňalo. 

Dá sa podľa vás obliecť dobre aj za málo peňazí?

Samozrejme, že sa to dá. Väčšinou som ale svedkom opaku, kedy sa človek oblečie za veľa peňazí a srší z toho obrovský nevkus. 

Aký je teda váš názor na predajcov, ako je Zara alebo H&M? 

Ak mám byť úprimný, 70% môjho šatníka tvoria práve tieto 2 značky, obzvlášť španielska Zara. Sú to síce (väčšinou) kúsky iba na jednu sezónu, ale pri tých cenách je to adekvátne. Nie sú to predsa nadčasové modely, ktoré majú vo vašich skriniach zotrvať roky, ale sú to kúsky, ktoré svojím spôsobom (niekedy až moc okatým) reflektujú na súčasné módne trendy a sú cenovo dostupné.  Vždy si tam nájdem aj niečo vyrobené z prírodných materiálov, ktoré sú pre mňa alfou aj omegou. V skrini by ste mi polyamid alebo polyuretán hľadali márne. 

Aký najdrahší kúsok by sme našli vo vašom šatníku a ktorý si vážite najviac?

Obdobie, kedy som si ulietaval na drahých kúskoch, mám už chvalabohu za sebou. Najdrahším kúskom ale asi bude mikina Jean Paul Gaultier, ktorá vtedy stála asi 28-tisíc korún. Najviac si vážim smoking od Givenchy, ktorého cena je okolo 3-tisíc €, ale mne sa ho podarilo zohnať za 300€!!! Mám rád výhodné kúpy, ale kvalitu viem aj patrične oceniť. Na druhej strane však nie som ochotný vyhadzovať nekresťanské peniaze za  veci, o ktorých viem, že ich časom nebudem potrebovať. Aj keď, občas si treba spraviť náladu...:)

Multitalentovaný Lukáš Kimlička: Neviem si predstaviť, že by som sa venoval iba navrhovaniu (Rozhovor)

Daniela Hantuchová

Obľúbený módny dom a návrhár?

Lanvin pre svoj minimalizmus, Victor & Rolf pre svoje fantasmagorické strihy a Dior pre svoju nadčasovosť. 

Pravidelne sa zúčastňujete týždňov módy, ktorý na vás urobil najväčší dojem?

Nezúčastňujem sa ich pravidelne, ale sedieť oproti Anne Wintour a za Kanye Westom a pritom vidieť všetky tie krásne topmodelky v nádherných šatách je vždy obrovským zážitkom :)

Snívate o tom, že raz budete prezentovať svoju prehliadku na niektorom z nich?

Nie, toto nikdy nebol môj sen.

Poznáte sa osobne s niektorými návrhármi?

Len s tými zo Slovenska :) Ale stretol som sa s Vivienne Westwood (ale to asi viacerí, keď bola v Bratislave alebo Prahe) takže to nie je taká senzácia. Ale žúrovať v Paríži s Riccardom Tiscim po prehliadke Givenchy, tak tým sa nemôže pochváliť každý :)

Ako dlho vám trvá realizácia jedných šiat?

Všetko to záleží od náročnosti konkrétnych šiat, niekedy je to týždeň, inokedy mesiac alebo dva, ale ušil som už šaty aj za víkend :) Vždy sa najprv stretnem s klientkou, kde si povie svoje predstavy, lepšie povedané, ona mi povie, čo áno a čo nie a ja jej poviem, v čom ju vidím ja. Následne jej pripravím návrhy, ona si vyberie ten, ktorý sa jej najviac páči a idú sa nakupovať materiály. Väčšinou máme potom 3-5 skúšok, kým majú šaty finálnu podobu. 

Podľa čoho si vyberáte materiály na daný model, respektíve celú kolekciu?

Podľa toho, aká má byť tá kolekcia, akú má mať líniu,  tvar, formu... Je iné šiť večerné šaty s vlečkami, rozviatymi metrami hodvábu a je úplné odlišné šiť pánsku kolekciu kabátov s grafickými potlačami a minimalistickými strihmi. 

Kam najďalej sa dostali niektoré vaše šaty?

Do USA, ale vtipná príhoda sa mi stala tento rok v Paríži, kde som na jednom večierku stretol ženu v šatách, ktoré som šil. Povedala mi, že si ich zadovážila asi pred rokom v obchode so slovenskou módou počas návštevy Bratislavy. 

Multitalentovaný Lukáš Kimlička: Neviem si predstaviť, že by som sa venoval iba navrhovaniu (Rozhovor)

Zuzana Gregorová

Kde najčastejšie čerpáte inšpiráciu pri svojej tvorbe?

Úplne všade, stačí len mať otvorené oči :)

Sledujete aj magazíny, ako je Vogue, Elle alebo GQ?

Nesledujem, dnes už je všetko na internete, takže prehľad mám. Radšej čítam knihy :)

Čo pre vás znamená slovíčko móda?

Svet okolo mňa.

Koho považujete za ikonu módy? 

Ťažká otázka, ale asi Karl Lagerfeld, ktorý je velikán vo svete módy, jeho meno je skutočný pojem a o tom, čo dokázal a má za sebou, snáď ani netreba písať... A zo žien to je určite Coco Chanel, pričom pri nej platí to isté, čo pri Karlovi. 

Ako vnímate módu na Slovensku / v Česku? Zlepšuje sa to alebo je to stále úplne inde ako západné krajiny?

Ak máte na mysli módny "priemysel", tak ja úprimne ani neviem. Vedel by som vám odpovedať, ak by som mal málo práce, respektíve nemal žiadnu a bil sa o klientov. No práce mám požehnane a klientov tiež, chvalabohu. Určite sa to zlepšuje aj v našich končinách, aj keď veľmi pomaly, ale predsa zlepšuje. Na západné krajiny sa však stále nechytáme.  Ak ste mali na mysli, či už majú Slováci / Česi lepší vkus a viac sa v móde orientujú, tak určite to už je lepšie. 

Aké modelky a modeli sa vám páčia najviac?

Tie / tí, z ktorých vyžaruje aj niečo viac a nemajú len peknú tváričku. Proste majú osobnosť, charizmu, niečo, čo ich nerobí nudnými a priemernými.  Také modelky a modeli sa nemusia ani tváriť alebo pózovať, stačí, že sa pozrú do objektívu a je to tam... 

S akými známymi menami sa vám už podarilo spolupracovať a s kým by ste v budúcnosti chceli nadviazať spoluprácu? 

Vážim si spoluprácu s každým, kto už niečo dosiahol, sú za ním výsledky a jeho práca je pre mňa inšpiráciou. Takže konkrétne mená by boli asi zbytočné... Rovnako tak by som chcel aj do budúcnosti pracovať len s tými najlepšími, kto by nechcel? :)

Najlepšie mená v oblasti módy v našich končinách?

Branislav Šimončik (fotograf), Jakub Polanka (návrhár), Filip Hrivňák (model) a Hana Jiřičková (modelka).

Multitalentovaný Lukáš Kimlička: Neviem si predstaviť, že by som sa venoval iba navrhovaniu (Rozhovor)

Filip Hrivňák

Kedy ste si zamilovali fotenie?

Na strednej škole, keď som potreboval mať nafotené svoje portfólio a nepoznal som žiadneho fotografa, respektíve som ani nemal peniaze, aby som mu zaplatil. A tak som si začal modely fotiť sám, pričom modelkami mi boli susedy, kamarátky alebo sesternice. ...Nepoznal som ani žiadneho vizážistu, ktorý by mi ich nalíčil, a tak som zobral mame šminky a líčil ich sám. Odvtedy sa tomu venujem a veľmi ma to baví.

Nechystáte sa venovať už len fotografovaniu?

Už niekoľkokrát som sa chystal skončiť s navrhovaním a líčením s tým, že budem už len fotiť. V tom fotení som sa úplne našiel a milujem ho.  Viem, že to je to, čomu by som sa chcel venovať aj do budúcna, zlepšovať sa v tom a posúvať sa ďalej. V podstate by som stále pracoval v oblasti módy, len by som ju sám nevytváral, ale fotil. Nechcem teraz ešte navrhovanie vešať na klinec, ale s touto myšlienkou sa pohrávam čoraz častejšie. 

Multitalentovaný Lukáš Kimlička: Neviem si predstaviť, že by som sa venoval iba navrhovaniu (Rozhovor)
Multitalentovaný Lukáš Kimlička: Neviem si predstaviť, že by som sa venoval iba navrhovaniu (Rozhovor)

Magdaléna Šebestová

Aký je život módneho návrhára a fotografa na Slovensku?

Úžasný, a to teraz hovorím za seba. Nie je väčšie šťastie, ako keď je vaša práca zároveň aj vaším hobby, a to čo vás napĺňa. 

Živili ste sa niekedy aj inou prácou?

Nikdy.

 

Sledujete našu stránku? Ak áno, tak ktoré články sa vám páčia najviac?

Áno, sledujem. Najčastejšie články z oblasti módy alebo rozhovory so zaujímavými ľuďmi.

Aké filmy máte najradšej?

Historické akéhokoľvek druhu, pokiaľ majú skvelú výpravu a úžasné kostýmy.

Akú hudbu máte najradšej a čo momentálne najviac rotuje vo vašom iTunes?

iTunes vôbec nevyužívam, doma mi hrá stále rádio (Slovenský rozhlas) a keďže televízor nemám už 3 roky, tak mi hrá neustále. V aute mi momentálne hrá posledný album od Kontrafaktu. 

Na vašom instagrame som si všimol, že máte rád rýchle autá, aké ja vašim tajným snom?

Mám veľmi rád rýchlu jazdu a je mi naozaj jedno, v akom aute práve sedím. Naposledy to bol Mclaren :)

Hrávate Playstation alebo Xbox?

Nikdy som to nehral :)

Fenoménu menom instagram ste podľahli aj vy, hľadáte tam aj inšpiráciu alebo ho máte len pre zábavu?

Jedno s druhým. Môžem tam sledovať prácu ľudí, ktorí sú mi vzorom.

 

Lukáš, veľmi pekne vám ďakujem za skvelé odpovede a na záver ešte môžete niečo odkázať našim / vašim fanúšikom.

Pekné babie leto a nevzdávajte sa svojich snov :)

Multitalentovaný Lukáš Kimlička: Neviem si predstaviť, že by som sa venoval iba navrhovaniu (Rozhovor)
Multitalentovaný Lukáš Kimlička: Neviem si predstaviť, že by som sa venoval iba navrhovaniu (Rozhovor)

Simona Krainová

Multitalentovaný Lukáš Kimlička: Neviem si predstaviť, že by som sa venoval iba navrhovaniu (Rozhovor)
Multitalentovaný Lukáš Kimlička: Neviem si predstaviť, že by som sa venoval iba navrhovaniu (Rozhovor)

Karolína Chomisteková

Domov
Zdieľať
Diskusia