Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
dnes 19. septembra 2024 o 9:46
Čas čítania 0:35
Jela Vážanová

Vedci prišli so šokujúcim zistením o Van Goghovom najslávnejšom obraze. Zachytil v ňom jav známy až o 100 rokov neskôr

ZAUJÍMAVOSTI VÝTVARNÉ UMENIE
Uložiť Uložené

Holandský maliar Vincent van Gogh podľa vedcov definoval princípy, ktoré v jeho dobe neboli známe.

Vincent van Gogh je považovaný za jedného z najvplyvnejších umelcov vôbec. Vedci však nedávno objavili, že jeho genialita nespočívala iba v ťahoch štetcom. V jeho najznámejšom obraze Hviezdna noc z roku 1889 zaznamenali pozoruhodné zhody s astronomickými princípmi našej oblohy.

Vincent van Gogh
Zdroj: Yinxiang Ma (Xiamen University)

Napriek tomu, že dnes už skoro každý pozná postimpresionistického maliara Vincenta van Gogha, počas jeho života sa mu podarilo predať iba jediný obraz, píše Biography. Po jeho smrti sa však stal známym a jeho obrazy teraz už oceňujú aj vedci. 

Výskumníci v štúdii vo Physics of Fluids odhalili fakt, že umelec v 14 krútiacich sa tvaroch znázornil jav, ktorý nazvali „skrytá turbulencia“. Van Gogh mal podľa nich intuitívne pochopenie prírodných javov a dokonca kompenzoval princípy dynamiky tekutín, ktoré sa objavili až takmer o 100 rokov neskôr. 

„Presná Van Goghova reprezentácia turbulencie môže pochádzať zo štúdia pohybu oblakov a atmosféry alebo z vrodeného zmyslu, ako zachytiť dynamiku oblohy,“ píše štúdia.

Späť
Zdieľať
Diskusia