Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. augusta 2024 o 14:53
Čas čítania 1:05
TASR

Škôlkar v múzeu omylom rozbil džbán nevyčísliteľnej hodnoty. Mal 3 500 rokov, pochádzal ešte z doby bronzovej

ZAUJÍMAVOSTI DETI IZRAEL PENIAZE
Uložiť Uložené

Reakcia inštitúcie je ústretová, vraj berú do úvahy, že išlo o nešťastnú náhodu.

Štvorročný návštevník múzea v severoizraelskom meste Haifa nešťastnou náhodou rozbil 3 500-ročný džbán z doby bronzovej. TASR informuje podľa utorkovej správy stanice BBC.
Incident sa stal v múzeu, ktoré sa nachádza v priestoroch univerzity v Haife. Ide o vzácny artefakt, ktorý bol vystavený neďaleko vstupu do múzea a nenachádzal sa za ochranným sklom.


Chlapcov otec uviedol, že jeho syn džbán jemne posunul, pretože bol zvedavý, čo sa nachádza v jeho vnútri. Nádoba však spadla a rozbila sa. Otec bol podľa jeho slov šokovaný a zo začiatku si pomyslel, že „to nebolo moje dieťa, kto to urobil". Neskôr však syna upokojil a kontaktoval bezpečnostného pracovníka v múzeu.

Múzeum sa k situácii stavia športovo

Múzeum uviedlo, že po incidente, ktorý sa stal pred niekoľkými dňami, chlapca spolu s jeho rodinou pozvalo na organizovanú prehliadku danej expozície.


Vyskytujú sa situácie, keď sú vystavené predmety úmyselne poškodené, a takéto prípady riešime prísne, vrátane účasti polície,“ uviedol pre BBC zdroj z múzea. „Toto však nebola takáto situácia. Džbán bol náhodne poškodený malým dieťaťom, ktoré múzeum navštívilo, a reakcia bude tomu primeraná,“ povedal.


Špecialista na reštaurovanie džbán opraví a ten bude následne vrátený na miesto. Chlapcov otec sa za incident ospravedlnil. Múzeum pre BBC uviedlo, že predmety sú vystavené bez ochranného skla, pokiaľ je to možné, a v tejto tradícii inštitúcia odhodlaná pokračovať aj napriek nehode s džbánom.

Odporúčané
Z upratovačky milionárka: Podnikateľka celý majetok zanechala svojej chyžnej. Pracovala pre ňu 17 rokov Z upratovačky milionárka: Podnikateľka celý majetok zanechala svojej chyžnej. Pracovala pre ňu 17 rokov 31. júla 2024 o 12:30

Džbán s najväčšou pravdepodobnosťou slúžil na skladovanie potravín ako víno a olivový olej. Tento druh keramiky je typický pre historickú oblasť Kanaán na východnom pobreží Stredozemného mora - v oblasti dnešného Izraela a palestínskych území.

Domov
Zdieľať
Diskusia