Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je PR správa spoločnosti Futurino.
22. augusta 2024 o 10:00
Čas čítania 2:20
Sponzorovaný obsah

Vitamíny dôležité pre podporu rastu vlasov, ktoré nájdeš aj na tanieri

Vitamíny dôležité pre podporu rastu vlasov, ktoré nájdeš aj na tanieri
Zdroj: Adobe Stock / Drobot Dean
ZAUJÍMAVOSTI VLASY A ÚČESY ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Nie je to len silnejšia imunita a celkové zdravie. Vitamíny zohrávajú dôležitú úlohu aj v podpore kvality vlasov a ich rastu.

Možno si ale nevedel, že mnohé z týchto živín môžeš ľahko získať aj z bežnej stravy. Dalo by sa teda povedať, že pre zlepšenie stavu tvojich vlasov nemusíš siahať vždy iba po drahých prípravkoch a doplnkoch výživy, pretože mnohé z dôležitých látok máš priamo vo svojej chladničke alebo komore.

Prečo sú vitamíny pre vlasy dôležité?

Vlasy sú živé tkanivo, ktoré je dokonalým zdrojom informácií o vašom zdravotnom stave. Obsahujú všetky údaje o zložení tvojej krvi, čo sa veľmi často využíva napríklad aj ako súdny dôkaz. Avšak, aby vlas vedel zaznamenať všetky tieto veci, a pritom dokázal aj zdravo a krásne rásť, je dôležité ho pravidelne zásobovať potrebnými živinami a vitamínmi.

Mnohé z týchto prvkov sú nevyhnutné pre tvorbu keratínu, ktorý je základným stavebným prvkom každého jedného vlasu. Pomáhajú aj pri regenerácii a oprave poškodených folikulov. Dokonca majú schopnosť zlepšiť textúru, lesk a odolnosť vlasov. Vhodne zvolenými vitamínmi je podporená a revitalizovaná aj pokožka hlavy, ktorá je základom pre ich zdravý rast.

Odporúčané
Vyskúšala som si tréningy, z ktorých sa internet smeje – bubnovanie aj minitrampolíny. Jediný, kto bol na smiech, som bola ja Vyskúšala som si tréningy, z ktorých sa internet smeje – bubnovanie aj minitrampolíny. Jediný, kto bol na smiech, som bola ja 31. augusta 2024 o 12:30

Vhodnosť konzumácie a doplnenia konkrétnych vitamínov a iných prvkov však do určitej miery závisí aj od pohlavia osoby, preto je dobré si rozdeliť vitamíny na vlasy pre mužov a ženy.

Vitamíny vhodné na rast vlasov pre mužov

Medzi základné a vhodné vitamíny na rast vlasov pre mužov sa radia:

  • Biotín, ktorý je kľúčový pre tvorbu keratínu, základnej stavebnej zložky vlasu. Pomáha tiež zlepšiť elasticitu vlasov a podporuje ich rast. Nájdeš ho napríklad vo vajíčkach, orechoch, sladkých zemiakoch, avokáde alebo pečienke.
  • Vitamín D zasa podporuje rast nových vlasových folikulov a môže tak pomôcť pri prevencii vypadávania vlasov. Jeho zdroje sú v slnečnom svetle, ale aj v rybách, ako je losos a makrela. Nájdeš ho aj v mliečnych výrobkoch a vajíčkach.
  • Vitamín E patrí k silným antioxidantom, ktorý pomáha zlepšiť prekrvenie pokožky hlavy a podporuje tak zdravý proces rastu. Obsahujú ho orechy, semienka, špenát a rôzne rastlinné oleje.
  • Vitamín A, ďalší skvelý prvok, podporuje zdravie mazových žliaz, ktoré produkujú sebum, prirodzený olej na hydratáciu vlasov. Ako iste vieš, najviac ho má mrkva, ale aj sladké zemiaky, špenát a dokonca zdravé červené papriky.

Vitamíny vhodné na podporu rastu vlasov u žien

U žien je zloženie vitamínov na podporu rastu vlasov iné, nič sa však nestane, ak sa bude kombinovať s tým predošlým, pretože každý jeden telu dodaný má svoj zmysel.

Medzi užitočné vitamíny na podporu rastu vlasov u žien sa radia:

  • Vitamín C pomáhajúci pri absorpcii železa, ktoré je dôležité pre rast vlasov, a tiež pôsobí ako antioxidant na ochranu vlasových folikulov pred poškodením. Jeho veľkým zdrojom sú citrusové plody, jahody, kiwi, brokolica a paprika.
  • Vitamín B12 je dôležitý pre tvorbu červených krviniek, ktoré prenášajú kyslík do vlasových folikulov, čím podporujú ich rast. Mäso, ryby, mliečne výrobky a obohatené cereálie sú jeho najlepším zdrojom.
  • Folic Acid podporuje rast nových buniek a môže pomôcť pri prevencii predčasného vypadávania vlasov. Vo veľkom množstve ho má napríklad zelená listová zelenina, strukoviny, citrusové plody a celozrnné výrobky.
  • Zinok je nevyhnutný pre správnu funkciu mazových žliaz a pre opravu poškodených tkanív vrátane vlasov. Najviac zinku má mäso, morské plody, orechy, semená a celozrnné výrobky.

Zdravie vlasov je úzko spojené s našou stravou a príjmom správnych vitamínov a minerálov. Vyvážená strava bohatá na vitamíny, ako sú biotín, vitamíny A, C, D a E, a minerály ako zinok, môže výrazne prispieť k zdraviu a hustote tvojich vlasov. Určite ale neuškodí, ak raz za čas podrobíš svoj porast na hlave odbornej analýze a starostlivosti, s ktorou, ako aj s výberom vhodných vitamínov pre tvoje vlasy, či podporou ich rastu, ti najlepšie pomôže skúsený Miowell vlasový odborník.

Domov
Zdieľať
Diskusia