Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
9. apríla 2024, 12:43
Čas čítania 0:35
Karolína Uličná TASR

Na Zemi nastalo úplné zatmenie Slnka, najlepšie si ho mohol pozorovať v Amerike. U nás si ho nepozrieš

ZAUJÍMAVOSTI POČASIE SLNKO
Uložiť Uložené

Úplné zatmenie Slnka nastáva, keď sa Slnko, Mesiac a Zem zoradia do jednej priamky. Tento výnimočný úkaz trval necelých 5 minút.

Na tichomorskom pobreží Mexika sa v pondelok po 11. hodine ráno miestneho času začalo úplné zatmenie Slnka. Milióny pozorovateľov naprieč úzkym pásom tiahnucim sa cez Severnú Ameriku sledovali tento vzácny nebeský úkaz.


Úplné zatmenie Slnka nastáva, keď sa Slnko, Mesiac a Zem zoradia do jednej priamky a Mesiac úplne zatieni Slnko. Tzv. pás totality, odkiaľ ho možno pozorovať, sa bude presúvať smerom na severovýchod cez celú oblasť USA od štátov Texas po Maine a skončí v Kanade.

zatmenie
Zdroj: TASR (AP Photo/Fernando Llano)


Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) uvádza, že šírka tohto pásu bude 170 až 200 kilometrov. V závislosti od pozorovacej polohy bude možné sledovať tento prírodný úkaz maximálne štyri minúty a 28 sekúnd. Miestne úrady obyvateľom pripomenuli, že posledné úplné zatmenie Slnka sa v týchto končinách odohralo v 70. rokoch 19. storočia. 


Z iných miest severoamerického kontinentu nachádzajúcich sa mimo tohto pásu bude možné pozorovať iba čiastočné zatmenie Slnka.

Domov
Zdieľať
Diskusia