Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. marca 2024, 9:30
Čas čítania 4:47
Karina Kováčová

Príbeh rádioaktívneho muža: plakal krv, nemal kožu a jeho DNA sa rozkladala zaživa. Lekárov prosil o smrť

Príbeh rádioaktívneho muža: plakal krv, nemal kožu a jeho DNA sa rozkladala zaživa. Lekárov prosil o smrť
Zdroj: Youtube/I Can't Believe It's NonFiction
ZAUJÍMAVOSTI CHOROBY HISTÓRIA SMRŤ
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Hisashi Ouchi zomieral v neznesiteľných bolestiach celých 83 dní po tom, čo sa stal obeťou ožiarenia pri nehode v jadrovej továrni. Lekárov prosil, aby ho už konečne nechali zomrieť, no tí na ňom radšej skúšali rôznu experimentálnu liečbu.

Jadrová havária sa do tragédie vo Fukušime považovala za najničivejšiu v histórii Japonska. Hisashi plakal krv, jeho telo nemalo takmer žiadnu bielu krvinku a imunitný systém bol absolútne nefunkčný. Dosahy rádiácie na jeho telo mali fatálne následky.

Utrpel niekoľkonásobné zástavy srdca a nemal takmer žiadnu kožu. Aj napriek tomu, že šance na vyliečenie boli takmer nulové, lekári na ňom robili rôzne experimenty. Chceli ho vyliečiť, no nič nezabralo.

medicina,smrt,radioaktivita
Zdroj: Youtube/I Can't Believe It's NonFiction

Hisashi Ouchi sa narodil v Japonsku v roku 1965 a podľa portálu How Stuff Works to bol veľmi pekný a silný muž, ktorý hral na strednej škole ragby. Vo svojich 35 rokoch pracoval v jadrovej továrni Tokaimura ako technik na významnej pracovnej pozícii a viedol usporiadný život so svojou manželkou a synom. 

Tento závod mal výbornú polohu a vybudovali tu celý areál jadrových reaktorov, zariadení či výskumných ústavov. Pre mnohých obyvateľov mesta Tokaimura bol tiež hlavným zdrojom obživy. 

Odporúčané
KVÍZ: Spomeň si na hodiny dejepisu. Ako dobre si pamätáš prelomové objavy a vynálezy? KVÍZ: Spomeň si na hodiny dejepisu. Ako dobre si pamätáš prelomové objavy a vynálezy? 21. apríla 2024, 10:00

Ešte pred tým, než si prečítaš celý príbeh o jednom z najrádioaktívnejších mužov na svete, radi by sme ti pripomenuli, že tvoriť kvalitný obsah môžeme len vďaka našim predplatiteľom. Preto ak sa ti naše články páčia, podporiť nás môžeš vstupom do klubu Refresher+.

Slabé bezpečnostné opatrenia

V Tokaimure spracovávali aj hexafluorid uránu. Vzhľadom na vysoké nebezpečenstvo rádioaktivity preto svojim pracovníkom nariadili prísne bezpečnostné opatrenia.

Závod v meste Tokaimura.
Závod v meste Tokaimura. Zdroj: Youtube/I Can't Believe It's NonFiction

Závod sa však rozširoval príliš rýchlo a situácia sa vymykala spod kontroly. Zamestnanci opisovali, že ich veľakrát dostatočne nepreškolili a narábali s nebezpečnými látkami aj napriek zvýšenému riziku poranení. V dôsledku slabej opatrnosti sa v roku 1997 stala prvá havária. Nie však posledná. 

Obyvateľov mesta evakuovali, no v priebehu dvoch rokov sa situácia v tichosti utriasla a všetko sa vrátilo do starých koľají. Závod sa naďalej venoval spracovávaniu rádioaktívneho materiálu.

Experimenty závodu mali fatálne následky 

Ako píše portál Ati, 30. septembra 1999 sa všetko zmenilo. Predpoludním dostal Hisashi a jeho dvaja kolegovia pokyn namiešať novú dávku rádioaktívneho paliva, a to aj napriek nedostatku bezpečnostných opatrení. Spoločnosť Japan Nuclear Fuel Conversion Co. (JCO) musela dodržiavať prísne termíny, a tak začala s nebezpečnejšími a rýchlejšími experimentmi. Pracovníci museli miešať materiály ručne.

Odporúčané
Suka z Buchenwaldu: dekorácie si vyrábala z kože židovských väzňov, organizovala sexuálne orgie pre veliteľov tábora Suka z Buchenwaldu: dekorácie si vyrábala z kože židovských väzňov, organizovala sexuálne orgie pre veliteľov tábora 18. apríla 2024, 12:30

Ouchi stál pri nádrži a držal lievik, zatiaľ čo jeho spolupracovník Masato Shinohara do nej z vedra nalieval zmes uránu. Pre banálne chyby preto nevyškolení pracovníci naliali sedemkrát väčšie množstvo uránu do nesprávnej sedimentačnej nádrže, vinou čoho dosiahol kritickú hmotnosť.

Hisashi stál pri nádrži s nebezpečnou látkou, ktorá vzápätí spôsobila silný výbuch. Celú miestnosť pohltili gama lúče a traja pracovníci boli vystavení extrémne vysokému rádioaktívnemu žiareniu. Najväčšie škody na zdraví však utrpel Hisashi.

Mnohí jadroví vedci sa podľa How Stuff Works zhodujú, že dávka radiácie pri takejto havárii môže byť ešte ničivejšia ako napríklad dávka radiácie z výbuchu v jadrovej elektrárni v Černobyli. Tam sa totiž radiácia rýchlo rozptýlila do ovzdušia. 

Dedinu aj továreň okamžite evakuovali a traja pracovníci, ktorí boli v bezprostrednej blízkosti, nemali ani potuchy, čo ich najbližšie dni čaká. Previezli ich do Národného ústavu rádiologických vied, kde sa u všetkých troch potvrdilo vysoké ožiarenie.

U každého malo však inú hodnotu, vzhľadom na vzdialenosť od vybuchnutej nádoby. Hisashi dopadol najhoršie. Bol vystavený žiareniu 17 sievertov a prekročil tak hranicu smrteľnej dávky, keďže tá je vyrátaná na 7 sievertov. Dodnes je jedinou osobou na svete, ktorú zasiahlo takéto vysoké množstvo. Jeho dvaja kolegovia dopadli o niečo lepšie. Masato Shinohara bol vystavený žiarenu 10 sievertov a Yutaka Yokokawa „len" trom. Ten ako jediný z trojice prežil. 

Odporúčané
Fascinujúci príbeh modrej rodiny Fugateovcov: modrá koža sa dedila niekoľko generácií, v Kentucky ich považovali za dôkaz diabla Fascinujúci príbeh modrej rodiny Fugateovcov: modrá koža sa dedila niekoľko generácií, v Kentucky ich považovali za dôkaz diabla 13. apríla 2024, 9:30

Keď Ouchiho priviezli do nemocnice, nevyzeral, že by jeho telo utrpelo nejaké vážne následky z ožiarenia. Tvár mal len mierne začervenanú a oči podliate krvou, sťažoval sa však, že ho bolia ruky a uši. Ošetrujúci lekár neskôr priznal, že mali v úmysle Hisashiho prepustiť z nemocnice pre dobrý zdravotný stav a verili, že by sa mohol úplne vyliečiť. 

Všetko sa však zhoršilo

Hisashi začal mať neznesiteľné bolesti, nevedel dýchať a niekoľkokrát vracal, no stále bol pri vedomí a komunikoval. Z následného šoku a bolesti však po chvíli upadol do bezvedomia. Radiačné popáleniny sa mu začali ukazovať na celom tele.

Keď lekári napokon urobili Hisashimu krvné testy,

Vyskúšaj predplatné
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 156618 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aké následky malo ožiarenie na Hisashiho telo.
  • Čo robili lekári, aby ho udržiavali pri živote.
  • Ako dopadli dvaja Hisashiho kolegovia, ktorí s ním pracovali pri nádrži.
  • Či bola pravda, že rodina súhlasila s experimentmi na Hisashiho tele.
  • Čo sa po incidente stalo so závodom JCO.
Domov
Zdieľať
Diskusia