Ochutnali sme limitovanú edíciu hamburgera Maestro, za ktorou opäť stojí známy šéfkuchár Přemek Forejt. V rozhovore sme sa ho pýtali aj na to, čo hovorí na „hejt“ okolo svojej spolupráce s fastfoodom.
Zúčastnili sme sa na špeciálnej ochutnávke novej „limitky“ od McDonald's. Ak patríš medzi verných fanúšikov mekáča, určite si na podobnú záležitosť spomínaš pred rokom. Za receptúrou exkluzívneho hamburgera Maestro aj tentoraz stojí známy český šéfkuchár Přemek Forejt, s ktorým sme mali možnosť urobiť aj krátky rozhovor.
Forejtova spolupráca s fastfoodom rozdelila spoločnosť a na toto spojenie sa valili doslova vlny hejtu. On si však za svojím rozhodnutím stojí, mekáč miluje odmalička a myslí si, že nie každý dostane možnosť spolupracovať s takýmto gigantom. „Je to skôr problém ľudí a nie môj,“ hovorí pre Refresher Přemek Forejt.
Sušené rajčiny, čedar, slanina, dve omáčky a, samozrejme, kyslé uhorky. To sú ingrediencie, s ktorými pracoval český šéfkuchár. Pre zákazníkov si pripravil dva varianty, a to burger s kuracím aj hovädzím mäsom, tak ako minulý rok. Ako nám na ochutnávke prezradil, majú o niečo tradičnejšiu „mekáčovskú“ chuť ako minuloročné maestrovské hamburgery.
V rozhovore sa dočítaš, ako spätne vníma svoje rozhodnutie spolupracovať s McDonald's, čo hovorí na vlnu hejtu, ktorý sa kvôli tomu spustil, aj to, čo je podľa neho zárukou dobrého hamburgera.
Minuloročná limitka bola v rámci chutí trochu netradičná. Ako ste s ingredienciami pracovali teraz?
Pri vymýšľaní novej receptúry som bol hladný. Ja to hovorím stále, hlad je najlepší kuchár. Keď som hladný, uvarím to najlepšie jedlo. Objednal som si všetky „mekáčovské“ omáčky, kombinoval som to a snažil sa niečo vyskladať. Bolo to veľmi príjemné varenie a hlavne hravé.
Dúfam, že zákazníci ochutnajú obidve verzie. Mňa baví kuracia a rovnako aj hovädzia verzia. Je super, že sa dajú modifikovať. Môžete si pridať ingrediencie navyše, podľa preferencií. V rámci vymýšľania som nepracoval so žiadnou témou, sú tam sušené rajčiny, môže sa zdať, že som sa inšpiroval Talianskom. Nie je to tak. Snažil som sa pracovať s tým, čo mi chutí.
Poučili ste sa možno v niečom z minuloročného výsledku? Boli nejaké prvky, ktoré by ste už na tomto novom nechceli mať?
Prvý burger bol trochu „šialený“, taký ešte v mekáči nebol. Tohtoročný Maestro je viac klasický, ale nebolo to tak, že som sa poučil. Chcel som ísť menej šialenou cestou. Chcel som urobiť práve úplný opak, aby to bolo iné. A aby sme prekvapili ľudí.
Čo je podľa vás zárukou dobrého hamburgera?
Za mňa musí mať určite dobrú žemľu. Aby bola mäkká, teplá a zároveň chrumkavá.
Čo sa dozvieš po odomknutí?
- Čo je podľa neho zárukou dobrého hamburgera.
- Ako vníma „hejt“ okolo svojej spolupráce s McDonald's.
- Či má po jedení jedla z mekáča výčitky.
- Ako by dnes opísal svoju pozíciu v McDonalde.