Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
8. marca 2024, 16:30
Čas čítania 4:48
Adriana Královičová

Šéfkuchára Forejta hejtovali za reklamu pre McDonald's: Spoluprácu s „mekáčom“ som nikdy neľutoval (Rozhovor)

ZAUJÍMAVOSTI GASTROPRIEMYSEL MCDONALD’S OSOBNOSTI ROZHOVORY
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Ochutnali sme limitovanú edíciu hamburgera Maestro, za ktorou opäť stojí známy šéfkuchár Přemek Forejt. V rozhovore sme sa ho pýtali aj na to, čo hovorí na „hejt“ okolo svojej spolupráce s fastfoodom.

Zúčastnili sme sa na špeciálnej ochutnávke novej „limitky“ od McDonald's. Ak patríš medzi verných fanúšikov mekáča, určite si na podobnú záležitosť spomínaš pred rokom. Za receptúrou exkluzívneho hamburgera Maestro aj tentoraz stojí známy český šéfkuchár Přemek Forejt, s ktorým sme mali možnosť urobiť aj krátky rozhovor. 

Forejtova spolupráca s fastfoodom rozdelila spoločnosť a na toto spojenie sa valili doslova vlny hejtu. On si však za svojím rozhodnutím stojí, mekáč miluje odmalička a myslí si, že nie každý dostane možnosť spolupracovať s takýmto gigantom. „Je to skôr problém ľudí a nie môj,“ hovorí pre Refresher Přemek Forejt. 

Sušené rajčiny, čedar, slanina, dve omáčky a, samozrejme, kyslé uhorky. To sú ingrediencie, s ktorými pracoval český šéfkuchár. Pre zákazníkov si pripravil dva varianty, a to burger s kuracím aj hovädzím mäsom, tak ako minulý rok. Ako nám na ochutnávke prezradil, majú o niečo tradičnejšiu „mekáčovskú“ chuť ako minuloročné maestrovské hamburgery.

Přemek Forejt je český šéfkuchár a zakladateľ olomouckej reštaurácie Entrée. Mnohí ho poznajú ako porotcu z obľúbenej kulinárskej šou MasterChef Česko. V roku 2017 bola reštaurácia Entrée v prestížnej ankete Maurerov výber Grand Restaurant vyhlásená za najlepšiu v ČR. Presadil sa tak ako jeden z najmladších a najinšpiratívnejších šéfkuchárov Česka.

V rozhovore sa dočítaš, ako spätne vníma svoje rozhodnutie spolupracovať s McDonald's, čo hovorí na vlnu hejtu, ktorý sa kvôli tomu spustil, aj to, čo je podľa neho zárukou dobrého hamburgera.

Šéfkuchár Přemek Forejt.
Šéfkuchár Přemek Forejt. Zdroj: McDonald's
Špeciálna ochutnávka „limitky“ Maestro prebehla v McDonald's v pražskom Karlíne. My sme si vybrali variant s hovädzím mäsom. Ide o prémiový burger, ktorý „má šťavu“. Obsahuje špecifické ingrediencie, ktoré v iných jedlách nenájdeš. Odlišuje sa taktiež vysokým hovädzím a nechýbajú dve omáčky. Novinku sme ochutnali predtým, ako si ju budeš môcť dopriať ty, a to už od 11. marca 2024.

Minuloročná limitka bola v rámci chutí trochu netradičná. Ako ste s ingredienciami pracovali teraz? 

Pri vymýšľaní novej receptúry som bol hladný. Ja to hovorím stále, hlad je najlepší kuchár. Keď som hladný, uvarím to najlepšie jedlo. Objednal som si všetky „mekáčovské“ omáčky, kombinoval som to a snažil sa niečo vyskladať. Bolo to veľmi príjemné varenie a hlavne hravé. 

Odporúčané
Chef Tomek: V Londýne som najradšej chodil jesť do Dalstonu na trhoviská afrických imigrantov Chef Tomek: V Londýne som najradšej chodil jesť do Dalstonu na trhoviská afrických imigrantov 25. apríla 2024, 13:30

Dúfam, že zákazníci ochutnajú obidve verzie. Mňa baví kuracia a rovnako aj hovädzia verzia. Je super, že sa dajú modifikovať. Môžete si pridať ingrediencie navyše, podľa preferencií. V rámci vymýšľania som nepracoval so žiadnou témou, sú tam sušené rajčiny, môže sa zdať, že som sa inšpiroval Talianskom. Nie je to tak. Snažil som sa pracovať s tým, čo mi chutí. 

Poučili ste sa možno v niečom z minuloročného výsledku? Boli nejaké prvky, ktoré by ste už na tomto novom nechceli mať?

Prvý burger bol trochu „šialený“, taký ešte v mekáči nebol. Tohtoročný Maestro je viac klasický, ale nebolo to tak, že som sa poučil. Chcel som ísť menej šialenou cestou. Chcel som urobiť práve úplný opak, aby to bolo iné. A aby sme prekvapili ľudí. 

Limitovaná edícia Maestro.
Limitovaná edícia Maestro. Zdroj: Refresher/Adriana Královičová

Čo je podľa vás zárukou dobrého hamburgera?

Za mňa musí mať určite dobrú žemľu. Aby bola mäkká, teplá a zároveň chrumkavá.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 155622 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo je podľa neho zárukou dobrého hamburgera.
  • Ako vníma „hejt“ okolo svojej spolupráce s McDonald's. 
  • Či má po jedení jedla z mekáča výčitky.
  • Ako by dnes opísal svoju pozíciu v McDonalde.
Domov
Zdieľať
Diskusia