Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Exkluzívny obsah pre predplatiteľov. Článok môžeš čítať vďaka špeciálnemu odkazu od Denisa Šútorová
19. marca 2024 o 9:30
Čas čítania 6:05
Denisa Šútorová

Zubárka Ivana: Pacienti chcú byť dokonalí, mnohým picháme botox. Pastu Kim Kardashian neodporúčam (Rozhovor)

Zubárka Ivana: Pacienti chcú byť dokonalí, mnohým picháme botox. Pastu Kim Kardashian neodporúčam (Rozhovor)
Zdroj: Z archívu Ivany Pučekovej
ZDRAVIE TRENDY ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Ivana Pučeková nám porozprávala o aktuálnych trendoch v stomatológii. Aký má názor na bielenie, grillz či zubné šperky?

Stomatológia má v posledných rokoch čoraz bližšie k estetickej medicíne. O najnovších trendoch v zubárstve nám v rozhovore porozprávala stomatologička MDDr. Ivana Pučeková, ktorá pôsobí na zubnej klinike Viktorident vo Zvolene.

„Novinky, ktoré na trhu momentálne evidujeme, nie sú len funkčnou, ale aj estetickou záležitosťou. V rámci stomatológie dnes hľadáme harmóniu výzoru celej tváre a našu prácu podporujeme estetickou medicínou,“ hovorí exkluzívne pre Refresher.

Aké sú momentálne trendy v stomatológii, nám porozprávala MDDr. Ivana Pučeková, ktorá pôsobí na zubnej klinike Viktorident.
Aké sú momentálne trendy v stomatológii, nám porozprávala MDDr. Ivana Pučeková, ktorá pôsobí na zubnej klinike Viktorident. Zdroj: Archív Ivany Pučekovej

V Refresheri informujeme o zdraví za pomoci študovaných odborníkov a relevantných zdrojov. Ak náš chceš podporiť v našom úsilí, spravíš tak, keď sa staneš členom Refresher+ klubu. Podobné články nájdeš v téme Zdravie.

Sú aj v zubnom lekárstve nové trendy?

V posledných dvoch rokoch evidujeme súhru stomatológie a estetickej medicíny. Výplňové materiály, ktoré sa používajú napríklad na lifting alebo ošetrenie vrások, vieme už využiť aj v ústnej dutine. Prvým zo základných materiálov v estetickej medicíne je kyselina hyalurónová (HA). Má hydratačné účinky a podporuje mladiství vzhľad. 

Odporúčané
Odborníci odhalia skryté problémy detského zraku. Štartuje 8. ročník programu „Zdravé oči už v škôlke“ Odborníci odhalia skryté problémy detského zraku. Štartuje 8. ročník programu „Zdravé oči už v škôlke“ 21. októbra 2024 o 16:00

V ústnej dutine ju využívame pri black triangles, čo sú tmavé trojuholníkové priestory, ktoré sa nachádzajú najmä vo frontálnom (prednom – pozn. redaktorky) úseku medzi zubami.

„Dávam si pozor na povahu pacientov. Veľakrát sa mi stalo, že ku mne prišiel nový pacient a hneď v prvých vetách sa mi začal sťažovať na svojho predošlého zubára v zmysle on je taký, zle mi to spravil. Nie je to pekné a je to dosť časté, treba si uvedomiť, že každý máme svoje limity a aj zubár je len človek. Okrem toho každý lekár chce pre teba to najlepšie,“ hovorí pre Refresher MDDr. Ivana Pučeková.
„Dávam si pozor na povahu pacientov. Veľakrát sa mi stalo, že ku mne prišiel nový pacient a hneď v prvých vetách sa mi začal sťažovať na svojho predošlého zubára v zmysle on je taký, zle mi to spravil. Nie je to pekné a je to dosť časté, treba si uvedomiť, že každý máme svoje limity a aj zubár je len človek. Okrem toho každý lekár chce pre teba to najlepšie,“ hovorí pre Refresher MDDr. Ivana Pučeková. Zdroj: Archív Ivany Pučekovej

O čosi prekvapivejším materiálom v stomatológii je aj botox. Ako ho využívaš?

Výsledkom botoxu (BTX) je, že obmedzujeme alebo úplne strácame schopnosť ovládať mimiku. V zubárstve a v oblasti úst využívame botox na tzc. gummy smile. Ide o nepekný efekt, keď pri úsmeve vidíme veľkú časť ďasna, ktorá pokrýva zuby v hornej čeľusti. Zuby tak pôsobia, že sú menšie. Gummy smile vzniká, ak pri úsmeve nadmerne vyťahujeme sval okolo úst príliš vysoko, opäť to však máme dané geneticky a nie je možné tomu predchádzať.

Odporúčané
Ako ovplyvňuje dlhé pozeranie na obrazovku zrak mladých ľudí? Ako ovplyvňuje dlhé pozeranie na obrazovku zrak mladých ľudí? 10. októbra 2024 o 10:00

Máme viaceré možnosti, ako to riešiť, a za mňa je najlepšou kombináciou orezanie ďasna a dopichnutie botoxu. Po aplikácii strácame schopnosť vyťahovať peru tak vysoko. Pera padne nižšie a pri úsmeve ďasná vidno menej alebo vôbec. 

Gummy smile nevieme ovplyvniť, podmieňuje ho genetika. V moderných ambulanciách ho však vedia eliminovať konkrétnou procedúrou.
Gummy smile nevieme ovplyvniť, podmieňuje ho genetika. V moderných ambulanciách ho však vedia eliminovať konkrétnou procedúrou. Zdroj: Archív Ivany Pučekovej

Čo ak nie som s výsledkom spokojná?

Toto je nevýhoda. Zatiaľ nemáme protilátku, čiže ak pacient nie je spokojný alebo je ten efekt príliš, musíme počkať zhruba tri-štyri mesiace, kým sa botox zmetabolizuje a obnoví sa hybnosť. Niektorí pacienti z toho mávajú strach, pretože zrazu je hybnosť ústami obmedzená a nie je to tak ako predtým. Aby sme tomuto predišli, dávame len malé množstvo botoxu. 

Existuje ešte nejaké zaujímavé využitie botoxu?Áno, využíva sa pri bruxizme, čo je škrípanie zubami. To môže u pacienta spôsobiť abnormálne opotrebovanie skloviny či bolesť a nepohodlie. Botox sa v tomto prípade vpichuje do žuvacieho svalu. Výsledkom je zrelaxovanie svalu, ktorý pri škrípaní pracoval až príliš, aj uľavenie od bolesti a nepríjemných pocitov.

Odporúčané
Vanesa z Extrémnych premien: Trénovala som aj so slzami. Vedela som, že keď túto šancu nevyužijem, už sa mi to nepodarí (Rozhovor) Vanesa z Extrémnych premien: Trénovala som aj so slzami. Vedela som, že keď túto šancu nevyužijem, už sa mi to nepodarí (Rozhovor) 9. októbra 2024 o 9:30

Vedľajším účinkom je aj zoštíhlenie tváre a viac hranatá sánka. Mnoho pacientok to využíva, aj keď si chcú zvýrazniť svoje črty. Treba však upozorniť na riziká pri aplikácii, ktorými sú opuchy a modriny, tie sú však súčasťou liečby a približne po týždni ustúpia. 

V estetickej medicíne je známe, že botox aj kyselina hyalurónová sa musia po určitom čase dopichovať. Ako je to v stomatológii?

Vpichovanie botoxu treba zopakovať každé tri-štyri mesiace, ale je to veľmi individuálne, rovnako aj pri kyseline hyalurónovej, ktorou ošetrujeme black triangles. Pozrieme sa, aké sú napríklad vysoké, široké či akú majú plochu a koľko materiálu znesú. Kyselina sa aplikuje zvyčajne 5-krát každé tri týždne, ale vplýva na to aj metabolizmus. Povedať všeobecne, že toľko a toľkokrát, sa naozaj nedá, pri každom pacientovi je to iné.

Ako veľmi sú spomínané zákroky bolestivé?

Najbolestivejšie sú vpichy do pier. Samotný botox však bolestivý nie je. Čo sa týka ďasien, môžeme do nich streknúť lidokaín určený na lokálnu anestéziu a vtedy už vpichy necítiť.

V akých cenách sa pohybujú tieto zákroky? Dokáže ich preplatiť poisťovňa?

Bohužiaľ, cez poisťovňu nemáme možnosť preplatenia. Čo sa týka napríklad botoxu, aj my ho musíme kupovať na priamu platbu, jeho cena sa dnes pohybuje okolo 260 eur. Ale sú lekári ako oftamológovia či neurológovia, ktorí botox predpísať vedia a vtedy to pacient má hradené, minimálne určitú časť. Bežný pacient u zubára však na to nárok nemá.

Veľmi populárna je momentálne aj aplikácia striebra...

Aplikácia striebra bola kedysi bežná, neskôr sa od nej upustilo, no naozaj neviem prečo. Dnes môžem vyhlásiť, že striebro je opäť v hre. Jeho aplikácia sa využíva na malých začínajúcich kazoch, teda vtedy, keď kaz nie je hlboký a kavita (dutina, ktorá sa vyvíja v dôsledku zubného kazu – pozn. redaktorky) nie je rozsiahla.

Odporúčané
Toto sú TOP kolekcie na jeseň a zimu. Pozri si kúsky s podpisom značiek A Bathing Ape, C.P. Company, MISBHV či The North Face Toto sú TOP kolekcie na jeseň a zimu. Pozri si kúsky s podpisom značiek A Bathing Ape, C.P. Company, MISBHV či The North Face 8. októbra 2024 o 17:00

Zub sa vyčistí, vysuší a aplikujeme striebro vo forme roztoku. Striebro zabraňuje tvorbu povlaku a zabraňuje pravdepodobnosť tvorby nových kazov. Ide o miniinvazívnu procedúru, ktorá sa využíva aj pri deťoch, ktoré sa ťažko ošetrujú.

Samozrejme, musím upozorniť aj na negatívum striebra, a to, že môže sčernať. Sčernanie však po dvoch až troch týždňoch ustúpi, pretože zub sa prirodzene vyčistí slinami.


Koľko to stojí?

Závisí od lokality, značky ambulancie a, samozrejme, počtu zubov. Ale jeden zub sa pohybuje okolo 20 eur.

Hovoriac o striebre, nedá mi nespomenúť zlaté korunky, ktoré kedysi nosili naše babičky. Sú ešte trendy?Neviem, či by ich dnes bežný pacient chcel, ten skôr túži po bielej keramickej korunke, ale u raperov či iných celebrít je to stále trend.

Aký je tvoj názor na zubné šperky a konkrétne extravagantné grillz, ktoré obľubuje aj Katy Perry, Beyoncé či A$AP Rocky?

Ja sama mám Swarovského krištáľ niekoľko rokov. Zatiaľ som ho menila len trikrát, podľa potreby. Ide o neinvazívnu metódu a bez narušenia skloviny, zub sa vyčistí, vysuší, naleptá a následne sa naň nalepí kamienok. Veľmi častou otázkou zo strany pacientov je, či sa napríklad pri umývaní kefkou neodlepí. Z vlastnej skúsenosti môžem potvrdiť, že nie.

Stomatologičky sme sa spýtali, aký má názor na zubné šperky aj aké riziká so sebou prinášajú.
Stomatologičky sme sa spýtali, aký má názor na zubné šperky aj aké riziká so sebou prinášajú. Zdroj: Archív Ivany Pučekovej

Grillz som zatiaľ nikomu nerobila a mne osobne sa nepáči, ale presne, ako hovoríš, znova je to skôr výsadou celebrít. Ide o pokrytie zubov masívnejším drahokamom alebo kovovým šperkom, ako sú napríklad zlato, platina či diamanty. Tento typ doplnku sa nosí nad existujúcimi zubami a je možné odstrániť ho podľa potreby.

Rozhodne by som však upozornila na možné úrazy. Môže nastať úder do sánky, narušenie zubov, ale aj ďasna či pery, teda tvrdých aj mäkkých tkanív v ústnej dutine. Pri grillz musí byť určite aj zvýšená hygiena podobne ako pri klasickej protéze.

Grillz, Swarovského krištáľ či zlaté korunky. Čo sú trendy a na čo si pri nich dať pozor, ti odpovie stomatologička MDDr. Ivana Pučeková.
Grillz, Swarovského krištáľ či zlaté korunky. Čo sú trendy a na čo si pri nich dať pozor, ti odpovie stomatologička MDDr. Ivana Pučeková. Zdroj: GETTY IMAGES/Dimitrios Kambouris/WireImage, GETTY IMAGES/Melodie Jeng/Getty Images

A čo napríklad belosť zubov. Je dnes moderný skôr žiarivo biely chrup alebo sa pacienti vracajú k prirodzenosti?

Keď ide pacient riešiť estetiku zubov, tak by sa mal v prvom rade pozrieť na vkus svojho lekára. Sú lekári, ktorí ti urobia orbitkovo biele zuby a je spokojný pacient, je spokojný lekár. Potom sú lekári, ktorí ťa budú korigovať k prirodzenosti, že áno, vybieľ ich, ale v nejakej inej škále. Nikdy však nevyhovieš každému. Ja si myslím, že nie je dôležité, aby ťa uznávali všetci, stačí, keď ťa uznávajú tvoji klienti a sú s tvojou prácou spokojní.


Zubári sa dnes vo veľkom prezentujú aj cez Instagram, kde zdieľajú svoju prácu. Som až prekvapená, koľko nových účtov vzniká. Klienti tak majú naozaj voľnú ruku a nie je ťažké vybrať si lekára, ktorý im vyhovuje.

Aký je tvoj osobný názor na bielenie zubov?

Ja som za strednú cestu. Alebo pristupovať ku každému individuálne, komu sa čo hodí. Napríklad keď viem, že mladá kočka chce mať dokonalé biele zuby, tak fajn, som ochotná ustúpiť o odtieň, ale v ambulancii skúšam viesť pacientov k prirodzenosti.

Za mňa je dôležité povedať, že sa mi páčia zuby, ktoré sú bez kazu, bez zubného kameňa a pigmentácie, až potom môžeme prejsť k bieleniu.

Aké sú momentálne trendy v stomatológii, nám porozprávala MDDr. Ivana Pučeková zo zubnej kliniky Viktorident. V minulosti pôsobila aj na Cambridge Clinic v Tomášove.
Aké sú momentálne trendy v stomatológii, nám porozprávala MDDr. Ivana Pučeková zo zubnej kliniky Viktorident. V minulosti pôsobila aj na Cambridge Clinic v Tomášove. Zdroj: Archív Ivany Pučekovej

Čo si myslíš o tvrdeniach, že ak si dám do kávy mlieko, riziko zafarbenia sa zníži? Je to pravda alebo mýtus?

Nie je to pravda. Keď chceš predísť zafarbeniu, buď nepi kávu, alebo pomáha slamka. Ale osobne si neviem predstaviť vypiť takú dobrú horúcu kávu cez slamku. Moje odporúčanie pre kávičkárov je, že vždy po káve by si mali dať aj čistú vodu, práve ona má čistiaci účinok.

A čo domáce produkty na bielenie, ako napríklad pasty či pásiky?

V drvivej väčšine ide len o marketingový ťah. Výskumy to vysvetľujú tým, že domáce bielenia obsahujú látky, ktoré dehydratujú zub, teda ho vysušíš a nachvíľu vybieliš. Keď si dáš napríklad pásiky dole, pozrieš sa na seba s tým, že áno, zuby sú belšie. Ale za určitý čas sa opäť napijú slín, zvlhnú a vráti sa pôvodná farba zubov, ktorú prirodzene máš.

Kvôli osobnému prieskumu som napríklad vyskúšala aj značku Hismile, ktorú používa Kim Kardashian. Spokojnosť išla bokom.

Veľkým trendom medzi influencermi je neviditeľný vyrovnávací strojček. Jeho cena sa pohybuje okolo tisícov eur. Zaujíma ma, či aj v tomto prípade nejde len o marketingový ťah.

Nie, v tomto prípade nejde o marketing, naozaj to dokáže vyrovnať zuby a efekt je viditeľný. Ak by si strojček napríklad vysadila povedzme na dva týždne či mesiac, dlaha by ti už nesadla, pretože posun zubov je naozaj rýchly. Chcem tým povedať, že ak je pacient svedomitý a podľa pokynov strojček nosí, bude vidieť aj cítiť výsledky, len treba byť dôsledný.

Máš pre nás na záver ešte nejakú novinku, o ktorej by sme mali vedieť?  Áno, veľmi dôležité je spomenúť, že od 1. januára ťa môže na PN-ku vypísať aj špecialista, teda aj stomatológ. Ide o novinku zo zákona, no zatiaľ sme o nej neboli podrobnejšie informovaní a ani na to zaškolení. Sťažujú sa na to viacerí špecialisti. V prípade stomatológie ide podľa mňa o náročnejšie zákroky, ako napríklad endodontický zákrok či extrakcia, teda trhanie zubu. Ak ideš na bielenie, prirodzene, na PN-ku ťa nevypíšem. (smiech)

Ivana Pučeková, zubárka
Zdroj: Z archívu Ivany Pučekovej
Domov
Zdieľať
Diskusia