Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je PR správa spoločnosti AVION.
včera 21. októbra 2024 o 18:00
Čas čítania 1:34
Sponzorovaný obsah

Do Avionu sa odteraz dostaneš aj pešo. Nákupné centrum otvorilo 83 metrovú lávku, ktorá vedie ponad Galvaniho ulicu

ZAUJÍMAVOSTI OBCHODNÉ CENTRÁ
Uložiť Uložené

Používaním lávky chce Avion testovať aj aspekt udržateľnosti.

Do Avion Shopping Parku sa dostaneš bezpečnejšie a rýchlejšie aj pešo. Centrum otvorilo 21. októbra pešiu lávku ponad rušnú bratislavskú Galvaniho ulicu. Návštevníci Avionu sa tak dostanú aj bez auta z jednej strany ulice na druhú stranu či už za nákupmi, obedom alebo stretnutiami.

Myšlienka projektu pre peších návštevníkov vznikla v roku 2021, keď Avion odštartoval procesy od projektovej dokumentácie až po samotnú realizáciu. Pešia lávka s dĺžkou 83 metrov vo výške 4,7 metra nad cestou prepája priestory pred administratívnou budovou GBC 5 na západnej strane Galvaniho ulice s areálom Avionu. Lávka sa končí priamo pred Gastro pasážou na prvom poschodí nákupného centra.

„Dôvody na realizáciu pešej lávky boli vyhovieť našim návštevníkom a poskytnúť im bezpečný, ľahko dostupný a udržateľný prístup do Avionu aj z druhej strany Galvaniho ulice. Podľa našich výpočtov použitie lávky skráti cestu návštevníkom Avionu tam a späť približne o 25 minút,“ hovorí riaditeľka nákupného centra Avion Andrea Aujeská.

avion
Zdroj: Avion

Pešia lávka z Avionu na druhú stranu ulice je navrhnutá ako oceľový uzavretý trámový nosník spojený so štyrmi poľami na piatich podporách. Lávka spočíva na oceľových stĺpoch a je stvárnená ako štíhly horizontálny prút nad Galvaniho ulicou.

Plná časť zábradlia vytvára spolu s nosnou konštrukciou celistvý architektonický výraz mosta s dôrazom, aby celý most pôsobil ľahko a high-tech. Navyše plné zábradlie pocitovo zväčšuje bezpečnosť chodcov. Najexponovanejšie stĺpy pri ceste sú výtvarne artikulované do tvaru V.

„V najbližších týždňoch chceme zistiť, koľko ľudí bude lávku využívať a v ktorých časoch. Budeme sledovať aj tzv. aspekt udržateľnosti, ktorá je jedným z dôležitých cieľov našej spoločnosti. Rozvíjame a financujeme projekty, aby sme v rámci prevádzky Avionu dokázali ešte viac šetriť energiami. Získali sme zelený certifikát BREEAM Excellent na budovu aj manažment, ktorý si chceme naďalej udržať. Spolu s nájomcami hľadáme ďalšie riešenia na šetrenie životného prostredia,“ doplnila Andrea Aujeská.

avion
Zdroj: avion

Príkladom udržateľných riešení v Avione je inštalácia LED osvetlenia v priestoroch dostupných pre návštevníkov aj v zázemí, zavlažovanie zelene v areáli aj vodou z jazierka, energeticky úsporné chladenie klziska či zbieranie použitých utierok na ruky z toaliet na ďalšiu recykláciu.

„Avion chceme a budeme naďalej rozvíjať ponúkaním širokej ponuky obchodov a služieb v rámci cenovej dostupnosti, poskytnúť našim návštevníkom širokú a kvalitnú gastro ponuku v príjemnom prostredí, kde sa naši zákazníci ľahko orientujú a cítia sa bezpečne. Keďže sa zameriavame na rodiny s deťmi, chceme sa týmto smerom naďalej rozvíjať v rámci celkovej ponuky,“ uzatvorila Andrea Aujeská.  

 

Domov
Zdieľať
Diskusia