Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Tento kvíz dá na plný počet bodov len skutočný znalec.
Aj ty sa po jednom pohári vína meníš na skutočného znalca, ktorý rozumie vínu lepšie než skúsený someliér? Potom iste vieš, čo je v skutočnosti úlohou takého someliéra, a neprekvapí ťa ani otázka, čo sa deje s hroznom pred tým, ako sa dostane do tvojho pohára. Ak si myslíš, že sa vo víne naozaj vyznáš a vieš ho nielen piť, ale poznáš aj základné vinárske pojmy, tento kvíz pre teba bude hračka.
Vieš, čo je sabráž a odkiaľ táto technika pochádza? A dokážeš správne odpovedať na otázku, čo sa skrýva pod pojmom panenská úroda? Pred tým, ako si s kamošmi alebo so svojou polovičkou opäť pripiješ kvalitným vínom, otestuj svoje znalosti o nápoji bohov v kvíze, ktorý sme si pre teba pripravili v spolupráci s vinárstvom Matyšák.
V ich ponuke nájdeš množstvo kvalitných vín, destilátov či chutných muštov. Ak sa chceš o víne dozvedieť viac, môžeš sa prihlásiť na degustáciu spojenú s odborným výkladom priamo v Pezinku. Nauč sa niečo nové a prekvap kamošov namakanými znalosťami o víne.
Ešte pred tým, ako sa pustíš do objavovania ponuky vynikajúcich vín, otestuj svoje znalosti. Možno sa dozvieš niečo nové, čo ťa inšpiruje v ďalšom ochutnávaní. Čo tak ochutnať novú bielu odrodu?
Kvíz
KVÍZ: Ako dobre sa vyznáš vo víne?
Zdroj:
Víno Matyšák
111
Tipneš si, koľko litrov vína spotrebuje priemerný Slovák v priebehu roka?
13
27
31
Vysvetlenie
Priemerný Slovák vypije zhruba 13 litrov vína, celková ročná spotreba čistého alkoholu je približne 10,5 litra. Zdá sa ti to veľa? V susednom Česku je táto spotreba ešte vyššia. Priemerný Čech vypije asi 22 litrov vína ročne. Vrchol rebríčka už dlhodobo patrí Vatikánu, kde sa vypije približne 55 litrov vína na osobu.
Zdroj:
Víno Matyšák
211
V ktorej z možností je uvedená biela odroda vína?
Cabernet Franc
Sauvignon
Cabernet Sauvignon
Vysvetlenie
Je to mimoriadne obľúbená biela odroda, ktorá ponúka krásne aromatické vína s vôňou po broskyni, egreši či žihľave. Zaujímavosťou je, že všetky odrody uvedené v možnostiach sú vlastne rodina. Odroda Cabernet Sauvignon vznikla práve krížením odrôd Cabernet Franc a Sauvignon.
Zdroj:
Víno Matyšák
311
Čo sa označuje ako panenská úroda?
Dávny zvyk, keď víno oberali výlučne panny.
Hrozno oberané za studena.
Prvý zber úrody po výsadbe, zvyčajne po 3 rokoch.
Vysvetlenie
Ide o vôbec prvý zber hrozna, ktorý vinič urodil. Vína z takejto úrody bývajú väčšinou tenšie a menej sofistikované ako zo starších viničov.
Zdroj:
Víno Matyšák
411
Čo sa skrýva pod označením cuvée?
Mix viacerých odrôd alebo druhov vína v správnom pomere s cieľom získať dokonalú chuť.
Zmes vín, ktoré sa nevypili a znovu sa naplnili do fliaš pre menej náročného konzumenta.
Ide o spravidla lacnejšie francúzske víno, ktoré nedosiahlo požadovanú cukornatosť pri zbere.
Vysvetlenie
Práve vína cuvée by mali byť vystavané z viacerých odrôd tak, aby každá z nich priniesla vínu určitý charakteristický chuťový vnem. Cuvée vína nemusia byť lacné zmesky. Cuvée vína, napríklad z oblasti Bordeaux [bordó], patria medzi najdrahšie vína na svete.
Zdroj:
Andrea Cairone/Unsplash
511
Vieš, aké víno sa vyrába z modrého hrozna?
Iba červené
Červené a ružové
Biele, ružové a červené
Vysvetlenie
Väčšina modrých odrôd obsahuje farbivo iba v šupke, preto pri puknutí modrého hrozna potečie svetlá šťava, z ktorej je možné vyrobiť biele víno. Na ružové víno potrebujeme macerovať šupku v mušte a pri červenom víne šupky kvasia spolu s vínom.
Zdroj:
Víno Matyšák
611
Čo je dôležitou súčasťou výroby červeného vína?
Celé bobule hrozna sa dajú do drevených sudov minimálne na 18 mesiacov.
Tma pri fľašovaní a stáčaní červeného vína do fliaš.
Aby rmut, teda pomleté hrozno, kvasilo spolu so šupkami.
Vysvetlenie
Veľmi dôležitým aktom je kvasenie na šupkách. Z týchto šupiek získava víno červenú farbu, ale aj trieslovinu (taníny), trpkosť, ktorá je v určitej miere pre víno dobrá.
Zdroj:
Víno Matyšák
711
Latinský citát „in vino veritas“ zrejme poznáš. Vieš však, čo znamená?
Verím vo víno.
Vo víne je zábava.
Vo víne je pravda.
Vysvetlenie
V poctivom víne z poctivého hrozna nájdeš pravdu. Samozrejme, aj druhé tvrdenie má niečo do seba.
Zdroj:
Víno Matyšák
811
Vieš, kto je someliér a v čom spočíva jeho práca?
Je to degustátor, ktorého jedinou náplňou práce je uhádnuť, aké víno pije.
Človek, ktorý má rád víno.
Osoba, ktorá sa stará o predaj, správne uskladnenie a servis vína, prípadne iných nápojov či cigár.
Vysvetlenie
Someliér je človek, ktorý sa vyzná nielen vo víne, ale aj v iných nápojoch. Mal by vedieť správne poradiť pri párovaní jedla s vínom či zostaviť vínnu kartu.
Zdroj:
Víno Matyšák
911
Akým spôsobom sa vyrába víno?
Pridaním vínneho destilátu, hroznovej šťavy a kvasiniek do vody.
Varením hroznového rmutu a vody a následným prekvasením.
Prekvasením hroznovej šťavy.
Vysvetlenie
Víno sa vyrába výlučne z hrozna prekvasením hroznovej šťavy, kde sa cukor premení na alkohol a zároveň vznikne vedľajší produkt, ktorým je oxid uhličitý. Voda sa do vína nepridáva.
Zdroj:
Víno Matyšák
1011
Čo je to sabráž?
Stáčanie vína z kalov.
Odseknutie hrdla fľaše šumivého vína.
Synchronizované otváranie fliaš vína someliérmi.
Vysvetlenie
Je to stará technika otvárania šumivého vína, pri ktorej sa najčastejšie šabľou odsekne koniec hrdla fľaše sektu. Náraz šable spôsobí poškodenie fľaše a tlak odstrelí koniec hrdla fľaše. Pochádza údajne ešte z čias napoleonských vojsk.
Zdroj:
Víno Matyšák
1111
Aká je najpestovanejšia odroda na Slovensku?
Veltlínske zelené
Chardonnay
Rizling rýnsky
Vysvetlenie
Je to biela muštová odroda, ktorá tvorí približne 18 % všetkých vysadených odrôd na Slovensku. Pestuje sa u nás v Malokarpatskej a južnoslovenskej vinohradníckej oblasti. Ide o odrodu typickú pre strednú Európu a krajiny ako Rakúsko, Česko, Slovensko či Maďarsko.