Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti Investown.
6. februára 2024, 17:00
Čas čítania 3:30
Sponzorovaný obsah

Na Slovensko prichádza česká investičná platforma. Investovať do nehnuteľností môžeš už od 20 €

Na Slovensko prichádza česká investičná platforma. Investovať do nehnuteľností môžeš už od 20 €
Zdroj: Investown
ZAUJÍMAVOSTI FINANCIE INVESTÍCIE A AKVIZÍCIE INVESTOVANIE PENIAZE
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Crowdfundingová platforma Investown používateľom v Česku zarobila viac ako 6 miliónov eur, teraz ju môžeš využiť aj ty.

Zo všetkých strán počúvaš, že ideálny čas na investovanie je práve teraz, na bežnom účte ti leží zopár desiatok eur, ale ty nevieš, ako začať? Do pozornosti ti dávame model crowfundingového financovania.

Tento model sprístupňuje investorom širokú škálu realitných projektov s cieľom získať na ne kapitál a potom ich zrealizovať. Veľkou výhodou takéhoto typu investovania je, že na začiatok ti stačí aj niekoľko desiatok eur.

Investovanie je spojené s rizikom finančných strát.

Miestom, kde môžeš investovať do realitných projektov, je aj česká investičná platforma Investown, ktorá ľuďom umožňuje finančne podporiť nové developerské projekty a zároveň tým zhodnotiť svoje peniaze.

„Je to jednoduchý spôsob, ako peniaze nechať pasívne pracovať, začať investovať a tým rozšíriť svoje finančné portfólio. Vďaka tomu môže už s niekoľkými desiatkami eur mesačne začať investovať úplne ktokoľvek. Na druhej strane s nami investujú aj ľudia, ktorých vklady sa pohybujú v tisíckach eur mesačne,“ približuje zakladateľ a CEO Investownu Alan Pock.

Investown je česká spoločnosť, za ktorou stoja skúsení realitní a finanční experti. Platforma, ktorá sa zameriava na investovanie do úverov na nehnuteľnosti, funguje na princípe crowdfundingu. Súčasná miera výnosu je viac ako 10 % p. a., peniaze investorov sú bezpečne uložené na bankovom účte v Českej sporiteľni a kryté nehnuteľnosťami. V našej krajine bude mať Investown licenciu Národnej banky Slovenska.

Táto platforma ako prvá získala licenciu Českej národnej banky a presiahla výšku zisku 6 miliónov eur, ktoré od roku 2021 zarobila pre svojich investorov. Tento rok svoj úspech plánuje zopakovať aj na slovenskom trhu a ponúknuť tak Slovákom možnosť zhodnotiť svoje voľne uložené peniaze.

„Pre Slovákov aj Čechov je veľmi dôležitá bezpečnosť investícií. Keď ide o naše peniaze, sme národy s veľmi nízkou toleranciou rizika. Zároveň majú ľudia v oboch krajinách veľký objem peňažných prostriedkov voľne ležiacich na bežných účtoch a vďaka zvyšujúcej sa finančnej gramotnosti už riešia, ako tieto prostriedky zhodnotiť a ochrániť pred infláciou,“ vysvetľuje Alan Pock.

Dodáva, že Investown prináša bezpečný a jednoduchý spôsob, ako peniaze nechať pasívne pracovať, začať investovať a tým rozšíriť svoje finančné portfólio. Navyše neplatíš žiadne vstupné poplatky ani poplatky za vedenie účtu.

Spoluzakladatelia platformy Investown.
Spoluzakladatelia platformy Investown. Zdroj: Investown
zisti viac

„Na Slovensku vidíme obrovský potenciál na crowdfundingové investovanie a zároveň nás láka eurový trh. Preto sme s expanziou začali práve tu. Zo začiatku síce samotné investície nebude možné držať v eurách, avšak kúpiť investíciu za eurá áno. Počítať treba len s poplatkom v banke za prevod mien,“ komentuje plány na Slovensku COO a spoluzakladateľ Investownu Peter Maslík.

Ako to funguje?

Prvým krokom je bezplatná registrácia na platforme Investown. Tú môžeš vykonať prostredníctvom apky alebo na webe. Súčasťou registrácie je overenie účtu na základe tvojich identifikačných údajov.

Len čo máš overený účet, stačí si dobiť peňaženku Investown a môžeš investovať do ľubovoľných projektov. Tie nájdeš na samostatnej podstránke. Pri každom projekte je uvedený fixný výnos, lehota splatnosti aj celková suma, ktorú je potrebné od investorov získať. Je len na tebe, koľko do daného projektu investuješ, avšak minimum je 20 eur. Investovať môžeš jednorazovo či pravidelne.

Po tom, ako investuješ do vybraného projektu, čaká sa na dosiahnutie cieľovej sumy (tzv. ukončenie investičného kola). Keď k tomu dôjde, projekt sa pre ďalšie investície uzatvára a vstupuje do fázy, v ktorej sa spracúvajú investície.

Investown
Zdroj: Investown

Len čo spoločnosť Investown poskytne developerovi financie, tvoj vklad sa začína úročiť. Po uplynutí jedného mesiaca od tejto chvíle ti bude do peňaženky Investown pripísaný prvý výnos.

Následne sa zarobené peniaze každý mesiac automaticky pripíšu do tvojej peňaženky. Výnosy si môžeš buď poslať na svoj bankový účet, alebo ich znova investovať a rozšíriť si tak portfólio.

„Svoje investície si môžeš nechať vyplatiť po dohodnutom čase – na začiatku si vyberáš, či chceš investovať na rok, dva alebo desať. Peniaze môžeš mať pripísané na účte o 3 dni. Dostaneš však alikvotnú sumu, ak požiadaš o skoršie vyplatenie. Rovnako tak môžeš napríklad svoje nakúpené portfólio aj predať inému investorovi, čo sa však zvyčajne neoplatí,“ vysvetľuje Peter Maslík.

Ak by si chcel z investície vystúpiť predčasne, je možné ponúknuť ju na predaj za poplatok 0,9 % z predávanej sumy. Odpovede na najčastejšie otázky nájdeš TU.

zisti viac

Veľký záujem developerov aj investorov

Na platforme nájdeš širokú ponuku investícií, do ktorých môžeš vložiť svoje peniaze. Developeri sa čoraz častejšie obracajú na Investown namiesto toho, aby oslovovali klasické banky. Dôvodov je viac, hlavným je rýchlejšie a pružnejšie financovanie.

„Developeri potrebujú peniaze na svoje projekty čo najrýchlejšie. Banky im to zvyčajne nie sú schopné poskytnúť. Čakacia lehota na potvrdenie úveru od bánk môže byť približne tri mesiace, ale my sme schopní urobiť to do troch dní. Z pohľadu developera je to kľúčový faktor, pretože peniaze zvyčajne potrebuje okamžite,“ vysvetľuje Alan Pock.

Od minulého roka vzrástol obrat spoločnosti o približne 630 %. Investown je tak už od januára 2023 v čiernych číslach, čo je pre fintech firmy v takomto krátkom čase výnimočné.

Investown
Zdroj: Investown

Prostredníctvom samotnej platformy už používatelia investovali 81,47 milióna eur a počet registrovaných používateľov sa každý mesiac zvyšuje v priemere o tri tisícky. Od novembra 2023 má Investown licenciu Českej národnej banky a je tak plne regulovaný na úrovni celej EÚ.

Investown má kompletnú stratégiu na určenie úverovej bonity každého partnera. Využíva systém CRIBIS, ktorý umožňuje nahliadnuť do registrov insolvencií a exekúcií, preveriť históriu vlastníkov a zistiť ich úspešnosť či neúspešnosť. Na analýze pracuje projektový analytik, finančný analytik, účtovník, odhadca, obchodník aj právnik. V súčasnosti prechádza touto sieťou menej ako 5 % projektov.

začni investovať
Domov
Zdieľať
Diskusia