Stačí, ak denne skonzumujeme jeden väčší pomaranč, tvrdia odborníci.
Všetky citrusy, no najmä pomaranče sú ideálnym zdrojom vitamínu C a podporou imunity, čím zvyšujú odolnosť ľudského tela voči infekciám. Ich konzumáciou chrániš svoje cievy, predchádzaš tvorbe obličkových kameňov, podporuješ lepšie trávenie a vstrebávanie živín, najmä železa. Blahodarné účinky tohto ovocia približujú odborníci z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava na Facebooku.
„Stačí, ak denne skonzumujeme jeden väčší pomaranč, a máme pokrytú odporúčanú dennú dávku tohto vitamínu,“ radia v príspevku. Pomaranče sú zároveň jedným z najvýdatnejších zdrojov stopového prvku selénu, ktorý sa takisto podieľa na zachovaní prirodzenej imunity. Obsahujú aj vitamíny A, B1, B2, B6 a E a tiež minerály ako horčík, fosfor, mangán alebo draslík, ktoré prispievajú k prevencii srdcového infarktu či vzniku krvných zrazenín.
„Pomaranče chránia tiež naše cievy, udržiavajú ich pružné a priechodné, pôsobia ako prevencia rakoviny a mnohých chronických ochorení,“ ozrejmila odborníčka na zdravé stravovanie Katarína Blažová. Vitamín C, ktorý sa v týchto citrusoch nachádza, pomáha tiež pri hojení rán a bojuje proti starnutiu. Používa sa aj v kozmetike, prípravky s obsahom rôznych vitamínov sa objavujú čoraz viac.
„Vôňa pomarančov má vplyv aj na naše duševné zdravie, zmierňujú stres a podráždenosť, pôsobia antidepresívne,“ doplnila odborníčka z Poradne zdravia