Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
13. januára 2024, 8:15
Čas čítania 0:45
Barbora Adamkovičová

Odborníci radia, ktoré ovocie by si mal konzumovať denne. Podporuje imunitu a pomáha proti depresii

ZDRAVIE ZDRAVÉ STRAVOVANIE ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Stačí, ak denne skonzumujeme jeden väčší pomaranč, tvrdia odborníci.

Všetky citrusy, no najmä pomaranče sú ideálnym zdrojom vitamínu C a podporou imunity, čím zvyšujú odolnosť ľudského tela voči infekciám. Ich konzumáciou chrániš svoje cievy, predchádzaš tvorbe obličkových kameňov, podporuješ lepšie trávenie a vstrebávanie živín, najmä železa. Blahodarné účinky tohto ovocia približujú odborníci z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava na Facebooku.

„Stačí, ak denne skonzumujeme jeden väčší pomaranč, a máme pokrytú odporúčanú dennú dávku tohto vitamínu,“ radia v príspevku. Pomaranče sú zároveň jedným z najvýdatnejších zdrojov stopového prvku selénu, ktorý sa takisto podieľa na zachovaní prirodzenej imunity. Obsahujú aj vitamíny A, B1, B2, B6 a E a tiež minerály ako horčík, fosfor, mangán alebo draslík, ktoré prispievajú k prevencii srdcového infarktu či vzniku krvných zrazenín.

„Pomaranče chránia tiež naše cievy, udržiavajú ich pružné a priechodné, pôsobia ako prevencia rakoviny a mnohých chronických ochorení,“ ozrejmila odborníčka na zdravé stravovanie Katarína Blažová. Vitamín C, ktorý sa v týchto citrusoch nachádza, pomáha tiež pri hojení rán a bojuje proti starnutiu. Používa sa aj v kozmetike, prípravky s obsahom rôznych vitamínov sa objavujú čoraz viac.

„Vôňa pomarančov má vplyv aj na naše duševné zdravie, zmierňujú stres a podráždenosť, pôsobia antidepresívne,“ doplnila odborníčka z Poradne zdravia

Domov
Zdieľať
Diskusia