Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
15. januára 2024, 9:30
Čas čítania 3:47
Timotej Gašper

Celodenný skipas za 11 eur? Bulharsko, Gruzínsko aj Turecko ponúkajú lyžovačky snov

ZAUJÍMAVOSTI BULHARSKO CESTOVANIE DOVOLENKA LYŽOVANIE TURECKO
Uložiť Uložené

Z východu prichádza silná konkurencia lacných lyžovačiek. Zisťovali sme ceny skipasov aj služieb.

Na Slovensku máme silnú lyžiarsku tradíciu. No keď sa Slovákov opýtaš, kam sa najradšej chodia lyžovať, odpovede sa budú deliť do viacerých skupín.

Patrioti si užijú domáce zjazdovky nielen vo Vysokých a v Nízkych Tatrách, zatiaľ čo náročnejší zákazník smeruje na západ do Rakúska, Švajčiarska či Talianska. Nezabúdajme napríklad ani na Poľsko, kde úroveň služieb v rámci zimných športov stále rastie.

Kvalitnú lyžovačku môžeme zažiť aj na východe

Málokto sa však vyberie smerom na východ. Tieto štáty pritom ponúkajú kvalitné zjazdovky a ich rezorty sú pripravené splniť očakávania aj tých najnáročnejších. V tomto článku ti predstavíme najznámejšie lyžiarske strediská, ktoré môžu v niektorých faktoroch pokojne konkurovať aj Alpám.

lyže
Zdroj: Unsplash

Aj keď transport do vybraných stredísk môže byť zo Slovenska náročnejší než do Jasnej v Nízkych Tatrách, turizmus na Blízkom východe je pripravený svojich návštevníkov odmeniť. 

Bulharsko

Krajina na Balkánskom polostrove ponúka viac ako Slovákmi obľúbenú letnú dovolenku pri mori. Okrem toho, že geograficky tvorí spojku medzi európskym regiónom a pobrežím Čierneho mora, má aj očarujúce vnútrozemie a hory.

Bansko, Bulharsko.
Bansko, Bulharsko. Zdroj: Unsplash

A práve v horách leží niekoľko populárnych lyžiarskych stredísk, ktoré v posledných rokoch turisti postupne objavujú. Z najznámejších vyčnieva Bansko. Tento kus bulharských hôr je vysoko hodnotený aj na platforme Tripadvisor, kde žne prívlastky ako „očarujúci“ či „excelentný“.

Bansko pripomína Alpy, no stojí menej

Nájdeš tu vyše 50 kilometrov zjazdoviek, 8 kilometrov bežkárskej trate, funpark na rôzne lyžiarske a snowboardové akrobacie a mnoho iného. Bansko pripomína Alpy, no líši sa cenou. Denný skipas pre dospelého stojí 49 eur, pričom ceny sa znižujú v prípade, že si študent, žiak či dôchodca, píše oficiálny web strediska. Na porovnanie, cena za skipas v Jasnej činí priamo pri pokladnici 69 eur, pričom pri online nákupe je to 57 eur.

lyže
Zdroj: Unsplash

Výhodné je aj ubytovanie. Bansko sa za posledné roky prispôsobilo rôznej klientele. Na výber sú 5-hviezdičkové hotely s najlepšími službami a servisom, no na Bookingu nájdeš aj izbu za 27 eur na noc pre dve osoby. Zo Slovenska do Banska sa dostaneš priamym letom z Bratislavy do Sofie, ktorý trvá zhruba 90 minút. Následne sa autom, respektíve autobusom presunieš 150 kilometrov priamo do mesta Bansko, kde sa začína zimná zábava.

Odporúčané
Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy 24. apríla 2024, 15:00

Boom zažíva aj stredisko s názvom Pamporovo, ktoré sa nachádza na západ od Banska. Ide o menší rezort, čo sa možností týka, no ponúka krásne upravené zjazdovky a služby, pričom denný skipas kúpiš za 27 eur, píšu na webe.

Turecko nie sú len letné rezorty či balóny v Kapadócii

Britský web Snowtrex píše, že dôležitou súčasťou turizmu sa stáva aj Turecko, a to aj pre členské štáty Európskej únie. Okrem luxusných rezortov pri mori idú do popredia aj iné formy oddychu a zábavy. Známym sa stal aj región Kapadócia, ktorý preslávili teplovzdušné balóny. 

Uludag, Turecko.
Uludag, Turecko. Zdroj: Unsplash

V poslednom čase však začína byť táto krajina „busy“ aj v zime. Turecko sa v lyžiarskej sezóne posunulo výrazne vpred a buduje strediská s moderným vybavením, priestrannými zjazdovkami a bohatými službami. Tripadvisor na základe hodnotení tvrdí, že najobľúbenejším lyžiarskym rezortom v Turecku je Uludag Ski. Stredisko sa nachádza na západe neďaleko mesta Bursa.

Skipas si tu kúpiš už za 25 eur, čo však platí len pri kúpe online. Priamo na kase ťa vyjde o 5 eur viac. Na návštevníkov čaká 28 kilometrov zjazdoviek a 25 vlekov, ktorými sa pohodlne presunieš medzi zjazdovkami. V porovnaní s Banskom v Uludagu je podstatne drahšie ubytovanie. V okolí tohto strediska sa totiž nachádzajú najmä hotely, ktoré ponúkajú all-inclusive pobyty.

Problémom môže byť doprava

V Turecku je populárne aj stredisko Erciyes. Má kvalitné hodnotenia na Tripadvisore a rovnako ho odporúča aj cestovateľský blog Travel Away. Pri Erciyes ľudia oceňujú predovšetkým kvalitu zjazdoviek a vybavenie strediska, pretože ide o jedno z najmodernejších miest v rámci tureckého lyžiarskeho biznisu. Portál Ski Resort píše, že denný skipas v Erciyes vyjde približne na 11 eur, čo je bezkonkurenčná cena.

lyže
Zdroj: Unsplash

Turecko je teda cenovo dostupnejšie, čo sa týka skipasov, no za ubytovanie si priplatíš. Najväčšou komplikáciou však ostáva doprava, pretože spomenuté strediská sú ďaleko od letísk. Miestni si však potrpia na kvalitné služby a dostupnosť, preto ak sa sem rozhodneš ísť na lyžovačku, určite sa v pohode dopravíš tam, kam chceš.

Gruzínsko je neobjavený klenot 

Gruzínsko je od Slovenska v tomto výbere vzdialené jednoznačne najďalej, no zároveň ponúka najlacnejšiu a stále kvalitnú kombináciu vydarenej dovolenky na lyžiach či snowboarde. Krajina, ktorej turistický potenciál postupne preniká aj do Európy, pomaly buduje sieť rezortov, v ktorých si prídeš na svoje.

Gudauri, Gruzínsko.
Gudauri, Gruzínsko. Zdroj: Unsplash

Do gruzínskych stredísk, prevažne do Gudauri, smerovali Slováci už aj v uplynulých zimných sezónach. Gudauri patrí k tomu najlepšiemu, čo sa v Gruzínsku dá v rámci lyžovačky navštíviť. Stredisko sa nachádza len 120 kilometrov od hlavného mesta Tbilisi. 

Odporúčané
Dovolenka na grécky aj turecký spôsob s najčistejšou vodou na kúpanie v EÚ Dovolenka na grécky aj turecký spôsob s najčistejšou vodou na kúpanie v EÚ 24. apríla 2024, 9:30

Tento rezort je podľa Snow Forecast odrazom najvyšších požadovaných štandardov, nielen čo sa týka zjazdoviek (tých je tam až 57 kilometrov), ale aj služieb či ubytovania. Pri Gudauri zaujme predovšetkým cena. Denný skipas tam totiž podľa oficiálneho webu stojí necelých 24 eur.

Bulharsko ponúka skipasy aj ubytovanie v strednej cenovej kategórii. Turecko má síce lacnejšie skipasy, no priplatíš si za ubytovanie. Nasleduje Gruzínsko, kde sú oba tieto faktory skutočne lacné. Ubytovanie v okolí Gudauri stojí od 30 eur na noc pre dve osoby.

  Bulharsko Turecko Gruzínsko
Cena skipasov cca 49 eur na deň cca 25 eur na deň cca 24 eur na deň
Cena ubytovania cca 27 eur na noc cca 200 eur na noc cca 30 eur na noc

Na východe drieme veľký potenciál

Podobne ako pri Turecku, aj Gruzínsko je zatiaľ pre Slovákov pomerne náročné na transport. Mimo sezónnych charterových letov sa do Tbilisi dostaneš minimálne s jedným prestupom, často v Aténach.

lyže
Zdroj: Unsplash

Lyžovačka na východe Európy až západe Ázie je teda finančne určite dostupná, no netreba zabúdať na to, že pri tomto type výletov musíš rátať aj s pohyblivými cenami leteniek či prípadným požičiavaním výstroja.

Domov
Zdieľať
Diskusia