Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
24. decembra 2023, 12:30
Čas čítania 4:47
Denisa Šútorová

5 rozprávkových lokalít, ktoré skutočne existujú. Povieme ti, kde nájdeš Popoluškin zámok aj Pinocchiovo mestečko

5 rozprávkových lokalít, ktoré skutočne existujú. Povieme ti, kde nájdeš Popoluškin zámok aj Pinocchiovo mestečko
Zdroj: Filmové studio Barrandov/FDEA
FILMY A SERIÁLY CESTOVANIE FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Lokácie zo známych rozprávok, na ktorých sme vyrastali, môžeš navštíviť aj ty. Takto sa tam dostaneš (aj úplne zadarmo).

Predstavivosť spisovateľov a filmových tvorcov nemá pri vytváraní príbehov hranice. Inšpirácia pre niektoré z úžasných scén, ktoré vidíme v animákoch, však mnohokrát pochádza z reálneho prostredia.

V predvianočnom období, keď sa aj my dospelí vraciame k telke a najviac sa tešíme na rozprávky, sme sa ti rozhodli priniesť zoznam čarokrásnych lokácií, ktoré v Európe môžeš navštíviť. Ak si milovníkom rozprávok alebo máš niekoho takého vo svojom živote, spravte si výlet do Pinocchiovho mestečka alebo navštívte Popoluškin zámok. Ceny vstupov ťa v mnohých prípadoch milo prekvapia (niektoré sú dokonca zadarmo). Čítaj pozorne a rýchlo si ich pripíš na bucket list.

V Refresheri pre teba radi zbierame zaujímavosti z filmového či zo seriálového sveta. Len nedávno sme ti priniesli napríklad zoznam najlepších artových filmov roka 2023. Tvorbu ďalších kvalitných výstupov podporíš, ak sa staneš členom REFRESHER+. Všetky články si okrem toho prečítaš bez obmedzení.

Romantický hrad zo Šípkovej Ruženky

Ak niečo nemôže chýbať v repertoári Walta Disneyho, je to práve Sleeping Beauty, známa aj ako Šípková Ruženka alebo Spiaca krásavica. Jeho animovaný film z roku 1959 je adaptáciou knižnej verzie francúzskeho spisovateľa Charla Perraulta (1697) pod názvom La Belle Au Bois Dormant.

Prekrásny zámok v rozprávke o Šípkovej Ruženke inšpiroval hrad v Bavorsku.
Prekrásny zámok v rozprávke o Šípkovej Ruženke inšpiroval hrad v Bavorsku. Zdroj: Disney

Rozprávka o mladej princeznej, ktorá sa pre kliatbu sudičky popichá na vretene a ocitne sa v sto rokov trvajúcom spánku, nabrala rôzne verzie v rôznych kultúrach a častiach sveta. Populárnou sa stala vďaka nadčasovosti a symbolike a dodnes je vnímaná ako alegória o dospievaní a nádeji na pravú lásku. Sleeping Beauty však okrem príbehu upúta aj prekrásnou lokáciou kráľovského zámku, ktorý v Disneyho verzii nemožno prehliadnuť.

Hrad Šípkovej Ruženky skutočne existuje. Ročne privíta až 1,4 milíonov turistov.
Hrad Šípkovej Ruženky skutočne existuje. Ročne privíta až 1,4 milíonov turistov. Zdroj: Unsplash/Lanju Fotografie, Unsplash/Andreas Weilguny

Inšpirovaný bol práve skutočným zámkom Neuschwanstein, ktorý sa nachádza v nemeckom Bavorsku. V roku 1892 ho dal postaviť Ľudovít II. Bavorský, ktorý je známy aj ako Swan King, teda Labutí kráľ. Neuschwanstein je jedným z dôkazov o jeho vášni k umeniu a architektúre. V tom období mu však neslúžil ako bydlisko, ale skôr ako miesto na oddych.

Odporúčané
Anya Taylor-Joy: Tajne sa vydala za známeho rockera, napadli ju v Cannes a napriek šikane pre výzor sa stala modelkou aj herečkou Anya Taylor-Joy: Tajne sa vydala za známeho rockera, napadli ju v Cannes a napriek šikane pre výzor sa stala modelkou aj herečkou 26. apríla 2024, 9:30

Hrad je dodnes jedným z najromantickejších miest v Európe, nachádza sa totiž v krásnom prostredí Álp v blízkosti mesta Füssen a je obklopený scénickými jazerami a lesmi. Ročne ho navštívi až 1,4 milióna turistov. Cena lístkov sa pohybuje od 27 do 47 eur v závislosti od veku návštevníka. 

Kráska a zviera

Alsasko je jedným z najkrajších francúzskych regiónov. Obklopuje ho totiž nádherná príroda, ktorá zahŕňa rozsiahle vinice, zelené lúky a na západe pohorie Vogézy. Okrem rôznorodých scenérií od hôr po údolia vyniká v neposlednom rade aj unikátnou architektúrou, ktorá kombinuje prvky nemeckého a francúzskeho štýlu. Prekrásne rysy alsaských domov s hrazdenými fasádami a so strmými strechami nemožno prehliadnuť ani v známej rozprávke Kráska a zviera.

Pohľad na prekrásnu architektúru Alsaska ponúka aj rozprávka Kráska a zviera. Povieme ti, do ktorých dediniek zájsť.
Pohľad na prekrásnu architektúru Alsaska ponúka aj rozprávka Kráska a zviera. Povieme ti, do ktorých dediniek zájsť. Zdroj: Disney

Spisovateľka Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve totiž pôvodnú literárnu verziu vsadila do okúzľujúcich dediniek Colmar a Eguisheim. Tvorcovia od Disneyho sa v animovanej verzii (1991) držali jej motívov a na zobrazenie rodného mesta Belle využili prvky spomínaných alsaských dediniek.

Alsasko slúžilo ako inšpirácia pre rozprávku Kráska a zviera.
Alsasko slúžilo ako inšpirácia pre rozprávku Kráska a zviera. Zdroj: Unsplash/Patrick Robert Doyle, Unsplash/AXP Photography

Historické centrum mesta Colmar so svojimi starobylými domami je jedno z najkrajších v Európe. Okrem architektúry ťa zláka aj bohatá výzdoba kvetov, nádvoria s fontánami a útulná atmosféra. Ak sa rozhodneš vydať po stopách Belle, nezabudni si užiť ani jarmoky s miestnymi produktmi, umelecké výstavy a miestne vína, z ktorých ti odporúčame najmä odrody Rizling, Gewürztraminer, Pinot blanc a Pinot gris.

Snehulienkin hrad

Snehulienka je klasický rozprávkový príbeh o mladej dievčine, na ktorú žiarli jej nevlastná matka a vyženie ju z domova. Neskôr nachádza útočisko u siedmich trpaslíkov a dúfa, že ju jedného dňa zachráni princ. Pôvodný príbeh sa pripisuje bratom Grimmovcom, nemeckým spisovateľom Jakobovi a Wilhelmovi, ktorí v 19. storočí zbierali a publikovali ľudové rozprávky.

disney
Zdroj: Disney

Hoci prvú filmovú adaptáciu Snehulienky natočil ešte v roku 1916 George Méliès, jednou z najslávnejších verzií je tá od Walta Disneyho s názvom Snehulienka a sedem trpaslíkov (Snow White and the Seven Dwarfs). Premiéru mala v roku 1937 a stala sa vôbec prvým animovaným filmom z produkcie Disney. Azda netreba zdôrazňovať, že príbehu Snehulienky to pridalo na rozpoznateľnosti po celom svete.

Odporúčané
Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy 24. apríla 2024, 15:00

V disneyovskej verzii príbehu je hrad často viditeľný na pozadí a hrá dôležitú rolu v kľúčových momentoch rozprávky. Dizajn hradu a jeho atmosféra prispejú k celkovej atmosfére a zdôrazňujú kontrast medzi dobrodružstvami Snehulienky a kráľovninou zlobou. Inšpiráciou pre túto animovanú lokalitu sa stal práve skutočný stredoveký hrad Alcázar zo Segovie v Španielsku. Animovaná verzia sa perfektne približuje tej skutočnej.

Inšpiráciou pre Snehulienkin hrad bol Alcázar v Segovii.
Inšpiráciou pre Snehulienkin hrad bol Alcázar v Segovii. Zdroj: Unsplash/Jordi Vich Navarro, Unsplash/Marco De Hevia

Hrad Alcázar v Segovii vznikol v rôznych historických fázach, pričom jeho pôvod sa datuje až do čias Rímskej ríše. V priebehu storočí bol hrad viackrát prestavaný, pretože slúžil na rôzne účely vrátane kráľovského sídla a pevnosti.

Jedno z najvýznamnejších období prestavby bolo za vlády kráľa Alfonza VIII. v 12. storočí, keď sa hrad stal kráľovským palácom. Neskôr, v 13. storočí, pristavali ikonickú hranolovú vežu, vďaka ktorej získal svoj charakteristický vzhľad.​ Vstupné do tejto ikonickej stavby sa väčšinou pohybuje na úrovni približne 8 eur.

Pinocchiovo Toskánsko

Príbeh o drevenej bábke menom Pinocchio, ktorá sa túži stáť skutočným chlapcom, napísal ešte v 19. storočí taliansky spisovateľ Carlo Collodi. Jeho rozprávka sa stala jednou z najznámejších a najobľúbenejších detských kníh na svete a hneď po Biblii je údajne treťou najprekladanejšou knihou v histórii ľudstva.

Odporúčané
Čo pozerať cez víkend? Trilery o kanibalovi a mimozemšťanoch, politicky nekorektná akčná jazda aj kultový Hriešny tanec Čo pozerať cez víkend? Trilery o kanibalovi a mimozemšťanoch, politicky nekorektná akčná jazda aj kultový Hriešny tanec 20. apríla 2024, 9:00

Rozprávka zaujala stovky tvorcov po celom svete vrátane filmárov u Disneyho. V roku 1940 totiž vytvorili prvú animovanú verzia Pinocchia. Minulý rok sme sa však dočkali aj menej vydareného filmového spracovania od Roberta Zemeckisa, ale aj bravúrneho remaku mexického režiséra Guillerma del Tora. Rozhodne ti ho cez sviatky odporúčame vidieť.

Na to, v ktorom meste má korene príbeh Pinocchia, sú rozličné názory. Isté však je, že ide o Toskánsko v Taliansku.
Na to, v ktorom meste má korene príbeh Pinocchia, sú rozličné názory. Isté však je, že ide o Toskánsko v Taliansku. Zdroj: Wikipedia/na voľné použitie, Walt Disney, Instagram/unfrancaisentoscane

Napriek rôznorodému rukopisu tvorcov zostáva príbeh nemenný. Dejová línia nasleduje život Pinocchia, ktorého stvoril stolár Gepetto. Bábka má však jedinečnú vlastnosť: keď klame, rastie jej nos. V túžbe stať sa skutočným chlapcom sa Pinocchio vydáva na cestu plnú dobrodružstiev. Kým niektoré adaptácie filmových verzií zvolili rôznorodé lokácie, autentický príbeh od Collodiho sa odohráva práve v Toskánsku, z čoho čerpá aj Disneyho animovaná verzia a neskôr del Toro.

Príbeh Pinocchia sa odohráva v obľúbenej destinácii Slovákov.
Príbeh Pinocchia sa odohráva v obľúbenej destinácii Slovákov. Zdroj: Unsplash/Giuseppe Modi, Netflix

Podľa počítačového experta Alessandra Vegniho, ktorý porovnal rozprávku s historickými mapami, sa príbeh Pinocchia sústreďuje práve do toskánskeho mestečka San Miniato Basso, ktoré leží medzi Pisou a Florenciou.

Odporúčané
Čo pozerať cez víkend? Príbeh chlapíka s 23 osobnosťami, neslušný návrh miliardára aj bizarné skutočné príbehy Čo pozerať cez víkend? Príbeh chlapíka s 23 osobnosťami, neslušný návrh miliardára aj bizarné skutočné príbehy 13. apríla 2024, 8:00

Iní sa zase zhodujú na tom, že korene Pinocchia siahajú do rodnej dediny autorovej mamy – Collodi. Tretia strana fanúšikov rozprávky sa zase prikláňa k tomu, že presný názov Pinocchiovho mestečka nie je známy. Isté však je, že ide o Toskánsko. Keďže patrí medzi najobľúbenejšie destinácie Slovákov, budeme dúfať, že si ho pri svojej najbližšej návšteve vychutnáš aj s pravou nostalgiou.

Bonus: Zámok z Popoluškinho bálu

Rozprávka o Popoluške má mnoho rôznych verzií v rozličných kultúrach. Najznámejšiu literárnu verziu však v roku 1697 vytvoril francúzsky spisovateľ Charles Perrault. Hoci sa do pozornosti fanúšikov dostal aj animák od Disneyho (1950) a remake s Emmou Watson, v domácich končinách si nevieme predstaviť Vianoce bez Libušky Šafránkovej, Juráška a piesne od Ivety Bartošovej.

Popoluškin zámok nájdeš v známej nemeckej lokalite.
Popoluškin zámok nájdeš v známej nemeckej lokalite. Zdroj: Filmové studio Barrandov/FDEA

Filmová rozprávka Tri oriešky pre Popolušku však okrem iného ponúka aj prekrásne lokácie. Jednou z nich je nemecký barokový zámok Moritzburg v blízkosti Drážďan. Točili tam aj ikonickú bálovú scénu, keď si Popoluška zatancovala s princom.

Zámok postavili v 18. storočí a slúžil ako lovecký zámok a letná rezidencia saského kráľa Augusta Silného. Je známy pôsobivou architektúrou a umiestnením na umelom ostrove v strede jazera.

Zámok, na ktorom stratila Libuška Šafránková črievičku, môžeš navštíviť tiež. Cena lístka ťa prekvapí.
Zámok, na ktorom stratila Libuška Šafránková črievičku, môžeš navštíviť tiež. Cena lístka ťa prekvapí. Zdroj: Unsplash/alex°, Unsplash/Tobias Folprecht

Dodnes ho navštevuje veľa Slovákov, Čechov, ale aj Nemcov, u ktorých je naša Popoluška veľmi obľúbená. Ak sa ti cez sviatky zažiada cestovať, do svojho instagramového feedu pridáš doslova rozprávkové zábery. Lístok ťa vyjde len na 12 eur.

Domov
Zdieľať
Diskusia