Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
30. novembra 2023, 18:00
Čas čítania 1:29
Martin Mičuda

Kia Sorento po facelifte pripomína elektrickú EV9-ku, v ponuke pritom aj naďalej ostáva obľúbený naftový štvorvalec

Kia Sorento po facelifte pripomína elektrickú EV9-ku, v ponuke pritom aj naďalej ostáva obľúbený naftový štvorvalec
Zdroj: Kia
TECH AUTOMOBILOVÉ NOVINKY KIA
Uložiť Uložené

Veľké SUV od Kie si aj po modernizácii ponecháva naftový motor v ponuke.

To, že najväčšie SUV značky Kia pre európsky trh príde v modernizovanej podobe, už vieme niekoľko mesiacov, medzičasom sa na povrch dostali aj uniknuté zábery či fotografie z kórejského trhu. Teraz nám automobilka ukazuje vynovené Sorento v plnej kráse oficiálne, a to vrátane technickej špecifikácie. Najväčšie zmeny sa odohrali v prednej časti, kde doterajšie úzke, horizontálne orientované svetlá nahradila vylepšená LED svetelná technika umiestnená na výšku.

Odporúčané
Nové C nám dokázalo, že je najpokrokovejšie vo svojej triede. V jednej veci dokonca prekonáva aj vlajkové S Nové C nám dokázalo, že je najpokrokovejšie vo svojej triede. V jednej veci dokonca prekonáva aj vlajkové S 28. septembra 2021, 14:30

Sorento tak dostalo svetelný podpis v tvare písmena T podľa vzoru elektromobilu EV9 či nedávno modernizovaného Picanta. Nový je tak aj predný nárazník či rozmernejšia maska s pozmenenou štruktúrou – z nej sa doterajšie logo presunulo na upravenú kapotu, kde ho už vystriedala jeho nová interpretácia. Paleta lakov karosérie počíta s novými odtieňmi, na výber sú aj iné disky kolies, no a jemné zmeny nastali aj vzadu. Nie sú už síce v takom radikálnom rozsahu ako vpredu, avšak iný je aj zadný nárazník a koncové svetlá – dva vertikálne orientované svetelné segmenty ostali, no po novom sú už v hornej časti prepojené, pričom nová je aj samotná grafika svetiel.

Kia, Sorento,Kia, Sorento,Kia, Sorento,Kia, Sorento,
Zobraziť galériu
(13)

Modernizácia sa v neposlednom rade zamerala aj na interiér, kde evidujeme prepracovanú palubnú dosku so širokouhlým a s jemne zahnutým panelom dvoch 12,3" obrazoviek. Hlavná koncepcia palubovky sa síce nezmenila, avšak facelift prináša elegantnejšie línie, ktoré súčasne navodzujú hodnotnejší dojem. Obrazovky sú už totiž v jednej línii a zaliate v jednom celku, pričom panel ventilácie aj samotné výduchy sú po novom súčasťou palubovky v oveľa uhladenejšej podobe. Nechýba náladové osvetlenie a rozsiahlo zastúpené kožené čalúnenie.

Odporúčané
Nový Golf GTI Clubsport je ako stvorený na slovenské cesty. Ohúril nás živelnosťou aj dynamikou Nový Golf GTI Clubsport je ako stvorený na slovenské cesty. Ohúril nás živelnosťou aj dynamikou 26. októbra 2021, 9:30

Novinkou je čítačka odtlačkov prstov, vďaka ktorej je možné naštartovať vozidlo či aktivovať príslušný profil. Vylepšeniami prešiel systém 360-stupňovej kamery vrátane 3D zobrazenia či asistenčné systémy – funkcia núdzového brzdenia alebo asistent riadenia pri výhybnom manévri má fungovať pohotovejšie. 

Dôležitou správou je, že aj po modernizácii si Sorento ponechá v ponuke verziu 2.2 CRDi, ktorú už súrodenecké Santa Fe v novej generácii neponúka. Naftový štvorvalec s výkonom 142 kW/193 koní je spárovaný s 8-st. prevodovkou DCT a je dostupný s pohonom 4WD. Následne sú k dispozícii dva hybridné varianty, ktorých spoločným znakom je 1,6-litrový benzínový motor T-GDI a 6-st. automat. V plug-in hybridnej konfigurácii má 195 kW/265 koní a 13,8 kWh akumulátor, zatiaľ čo klasický hybrid má 1,49 kWh batériu a výkon 169 kW/230 koní.

Kia, Sorento,
Zdroj: Kia
Domov
Zdieľať
Diskusia