Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. októbra 2023, 11:00
Čas čítania 1:53
Adriana Královičová

FOTO: Tu chceš stráviť zimnú dovolenku. Pozri sa, ako architekti premenili starú stajňu v talianskych Alpách na dizajnovú chatu

KULTÚRA DIZAJN INTERIÉROVÝ DIZAJN ZAHRANIČNÁ ARCHITEKTÚRA
Uložiť Uložené

Chata s výhľadom na hory stojí v známom turistickom regióne Piemont.

Talianski architekti zo štúdia QOS Studio pretvorili opustený starý dom na úpätí talianskych Álp na dizajnové ubytovanie. Tento objekt má bohatú históriu, ktorú sa dizajnéri snažili zachovať a rešpektovať. Vnútri domu však hostia nájdu moderný dizajn, ktorý dopĺňa všadeprítomné drevo. Interiér, ale aj exteriér chaty vytvára atmosféru domova, čo bolo hlavným cieľom architektov. „Pred zásahom do objektu na mieste stála len malá stajňa. Súčasťou domu bola jedna izba, celý priestor slúžil ako maštaľ či pivnica na náradie,“ hovorí pre Refresher architekt Davide Querio. 

Chalupa sa nachádza v turistickej oblasti Piemont, konkrétne v horskej dedine Chiapinetto. Táto prírodná oblasť je obklopená významnými mestami ako Turín, Miláno a Janov.

Projekt patrí spoločnosti AI Mason, ktorá plánovala obnoviť a vrátiť do dedinky atmosféru pôvodných alpských domov. Chata nesie názvov La Casa dell’Arco (Dom s oblúkom – pozn. red.) podľa toho, že jej vstupný oblúk bol typický architektonický prvok, ktorý mali historické domy v dedine. Nazývali sa frassinetto. Stavba dnes slúži ako ubytovňa, pozostáva z troch očarujúcich izieb s dôrazom na detail.

architektúra, Taliansko, interiérový dizajn, dizajn, Alpy
Zdroj: QOS Studio
Čítaj na ďalšej strane
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 z 2
Domov
Zdieľať
Diskusia