Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Čítaš poslednú stranu článku:
BUCKET LIST: 5 miest v Európe, ktoré musíš vidieť pred tým, ako zomrieš
Vo švajčiarskych horách sa nachádza najvyššie položená vlaková stanica Jungfraujoch, ktorú nazývajú aj vrcholom Európy.
Vo švajčiarskych horách sa nachádza najvyššie položená vlaková stanica Jungfraujoch, ktorú nazývajú aj vrcholom Európy. Zdroj: Wikimedia Commons/JoachimKohler-HB

Vrchol Európy Jungfraujoch 

Kde sa nachádza? Vo Švajčiarskych horách, medzi „štvortisícovkami“.

Prečo ho musíš vidieť? Lebo sa tam nachádza najvyššie položená vlaková stanica v Európe a ponúka nádherné výhľady. 

Železničná stanica Jungfraujoch sa nachádza v nadmorskej výške 3 454 metrov, čo z nej robí najvyššie položenú železničnú stanicu v Európe. Zážitková však nie je len cesta vlakom, na vrchole na teba čaká hneď niekoľko prekvapení. Stanica je totiž spojená s budovou Top of Europe, v ktorej sa nachádza niekoľko panoramatických reštaurácií, obchodov, exhibícií a pošta.

Ak by ti však nestačili reštaurácie, o tvoje maškrtné brucho sa postará aj najvyššie položená predajňa s čokoládou Lindt, na ktorej výrobu sa môžeš aj pozrieť. K dispozícii je aj obchod so suvenírmi, z ktorého si na pamiatku môžeš niečo zobrať domov. Alebo ti stačí čokoláda? 

Odporúčané
22-ročná Zuzana študuje v Monaku: Školné stojí 13-tisíc ročne, ulice sú plné celebrít a drahých áut (Rozhovor) 22-ročná Zuzana študuje v Monaku: Školné stojí 13-tisíc ročne, ulice sú plné celebrít a drahých áut (Rozhovor) 9. mája 2024, 9:30

„Cesta vlakom na vrchol Európy bola úžasná. Zastávka v tuneli sa nám veľmi páčila. Predbežná rezervácia cez internet vám umožní dostať sa na vlakovej zastávke Kleine Scheidegg rýchlejšie na rad, rovnako aj pri odchode dole z vrcholu. Lístky na vlak Jungfrau sme si zakúpili vopred, takže sme mali aj výraznú zľavu. Na vrchole Európy sa nám páčil obchod Lindt. Pri okienku na vlakovej stanici môžete zadarmo dostať pamätný pas, dajú vám doň aj pečiatku“ píše na TripAdvisore návštevníčka CC B. 

Vo švajčiarskych horách sa nachádza najvyššie položená vlaková stanica Jungfraujoch, ktorú nazývajú aj vrcholom Európy. Vo švajčiarskych horách sa nachádza najvyššie položená vlaková stanica Jungfraujoch, ktorú nazývajú aj vrcholom Európy. Vo švajčiarskych horách sa nachádza najvyššie položená vlaková stanica, Jungfraujoch, ktorú nazývajú aj vrcholom Európy. Vo švajčiarskych horách sa nachádza najvyššie položená vlaková stanica Jungfraujoch, ktorú nazývajú aj vrcholom Európy.
Zobraziť galériu
(4)
Ostrov Kalsoy patrí medzi obľúbené turistické destinácie na Faerských ostrovoch.
Ostrov Kalsoy patrí medzi obľúbené turistické destinácie na Faerských ostrovoch. Zdroj: TripAdvisor

Ostrov Kalsoy

Kde sa nachádza? Je súčasťou Faerských ostrovov v Atlantickom oceáne.

Prečo ho musíš vidieť? Pre jeho krásnu prírodu a nebezpečne pekné útesy. 

Pokoj. To je to, čo tu nájdeš. Pokiaľ máš už plné zuby ľudí a potrebuješ si vydýchnuť osamote, ostrov Kalsoy je skvelou voľbou na výlet. Žije tu iba 129 obyvateľov, takže sa nemusíš báť, že by ťa obklopovali nejaké davy. Jedine, že davy oviec, ktorých je tu neúrekom. Západná časť je plná strmých útesov a skál, na východe sa nachádzajú všetky štyri osady. 

Nájdeš tu panenskú prírodu, zelené kopce a čakajú ťa aj úchvatné výhľady. Nachádza sa tu aj miesto natáčania bondovky Nie je časť zomrieť. Objavujú sa v ňom scény z obľúbeného výbežku Kallurin aj z dediny Trøllanes. James Bond vo filme zomiera, keď stojí na Kallurine a pozerá sa na horizont. Počas výletu si určite pozri aj sochu Tulenej ženy v dedine Mikladalur. 

Odporúčané
Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy 24. apríla 2024, 15:00

„Toto bol highlight našej cesty na Faerské ostrovy! Je tu toľko zaujímavých vecí, ktoré si nemôžete nechať ujsť... Vrelo odporúčam navštíviť tento úžasný ostrov,“ napísal na TripAdvisore používateľ s menom The World is My Oyster. 

Ostrov Kalsoy patrí medzi obľúbené turistické destinácie na Faerských ostrovoch. Ostrov Kalsoy patrí medzi obľúbené turistické destinácie na Faerských ostrovoch. Ostrov Kalsoy patrí medzi obľúbené turistické destinácie na Faerských ostrovoch. Ostrov Kalsoy patrí medzi obľúbené turistické destinácie na Faerských ostrovoch.
Zobraziť galériu
(4)
Algar do Carvao sa nachádza na Azoroch.
Algar do Carvao sa nachádza na Azoroch. Zdroj: Wikimedia Commons/Samuel Monteiro Domingues

Sopečný komín Algar do Carvao 

Kde sa nachádza? Na ostrove Terceira, ktorý je súčasťou Azorských ostrovov, v Atlantickom oceáne.

Prečo ho musíš vidieť? Lebo je to unikátna pamiatka vytvorená prírodou, zaradená do UNESCO.

Táto významná prírodná pamiatka je tvorbou matky prírody a vznikla vulkanickou činnosťou na ostrove. Sopečný komín má tvar kužeľa. Horná časť, ktorá je blízko povrchu zeme, je obrastená zelenými rastlinami. Čím hlbšie sa dostaneš do zeme, tým viac zelene ubúda. Napokon vojdeš na dno jaskyne, kde sa nachádzajú riasy a plesne. Čakajú na teba typické jaskynné útvary, ako napríklad stalaktity a stalagmity, no pokocháš sa aj výhľadom na horný otvor. 

Práve ten patrí medzi najviac populárne instagramové zábery z tohto miesta. Ak máš dostatok predstavivosti, môžeš sa cítiť ako Alica z krajiny zázrakov po tom, čo spadla do králičej nory. Na dne ti však budú robiť spoločnosť trochu iné zvieratá, stretnúť tu môžeš pavúky, stonožky či chrobáky. Dôležité je spomenúť aj to, že toto miesto je geozónou v Geoparku Azory – svetovom geoparku UNESCO. 

Odporúčané
Dopraj si bohémsky wellness a zaži dokonalý oddych. Vychutnáš si ho len pár kilometrov od Bratislavy Dopraj si bohémsky wellness a zaži dokonalý oddych. Vychutnáš si ho len pár kilometrov od Bratislavy 12. apríla 2024, 11:30

„Vezmite si pršiplášť/čiapku, pretože tu neustále kvapká voda. Dobrá obuv je nevyhnutnosťou. Je tu klzko a veľa-veľa schodov,“ píše na TripAdvisore používateľ AMsays, ktorý upozorňuje, že na návštevu treba byť poriadne pripravený. Rovnako si podľa neho treba vopred pozrieť otváracie hodiny. „Uvidíte farebné pukliny v skalách, stalagmity, stalaktity aj šumiacu lagúnu na dne,“ dodáva. 

Algar do Carvao sa nachádza na Azoroch. Algar do Carvao sa nachádza na Azoroch. Algar do Carvao sa nachádza na Azoroch. Algar do Carvao sa nachádza na Azoroch.
Zobraziť galériu
(4)
Čítaj na predchádzajúcej strane
Dočítal si celý článok
Strana 2 z 2
Domov
Zdieľať
Diskusia