Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. októbra 2023, 17:30
Čas čítania 3:38
Eduard Starkbauer

Legendárny psychiater Frasier sa po 20 rokoch vrátil na obrazovky. Sledujeme dôverne nevrlý humor aj celkom nové postavy

Legendárny psychiater Frasier sa po 20 rokoch vrátil na obrazovky. Sledujeme dôverne nevrlý humor aj celkom nové postavy
Zdroj: Paramount+
FILMY A SERIÁLY FRASIER
Uložiť Uložené

Je otázne, či si nová séria nájde aj nových divákov. Pamätníci by jej však rozhodne mali dať šancu.

Americký sitcom Frasier vládol slovenským televíznym obrazovkám v dobách, keď sa pred nimi stretávali členovia celých rodín. V čase tlačidlových telefónov a absencie streamovacích platforiem patril k prime-time fenoménom, ktoré viac či menej intenzívne zachytili takmer všetci. Milovali ho alebo nenávideli pre formu pripomínajúcu divadelnú inscenáciu, chytrý humor či rozprávačskú štruktúru ucelených kapitol.

Fiktívny psychiater sa dnes po 20 rokoch vracia s novou sériou a my sme pri tom nemohli chýbať. Pozreli sme si prvé 4 z 10 epizód rebootu, ktorý na Slovensku od 3. novembra ponúkne exkluzívne streamovacia služba SkyShowtime.

Frasier
Zdroj: Paramount+

Nadčasovosť Frasiera môže pripomínať aj staromódnosť

Keď sa Frasier hneď v prvej scéne objaví za nadšeného aplauzu štúdiového publika, pamätníci môžu mať pocit, akoby z obrazovky nikdy neodišiel. Seriál pritom nevstupuje druhýkrát do tej istej rieky. Hoci sa atmosférou zmenil menej ako svet, do ktorého skúša po dlhej odmlke nakuknúť, tvorcovia sa nespoliehajú na falošnú kontinuitu. Dvadsať rokov je predsa len dlhá doba.

Frasier však patrí k pozitívnym prípadom seriálových návratov. Neuráža divákov ani ich nasilu nekŕmi samoúčelnou nostalgiou. Sebavedome si vystačí s nestarnúcou ponukou sofistikovaného, miestami intelektuálneho, inokedy vľúdneho humoru. Seriálu hrá paradoxne do karát absencia všetkých pôvodných hviezd okrem hlavného predstaviteľa Kelseyho Grammera.

Domov
Zdieľať
Diskusia