Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Čítaš článok:
EXKLUZÍVNE: Kristína Svarinská a Pil C pózujú v úchvatnej novinke od Zuzany Ľos-Božikovej. Aká je nová kolekcia?

Inšpiroval ju New York 

Hoci je New York kľúčovým aspektom vizuálu kolekcie, skutočná inšpirácia pochádza z návrhárkinej cesty k znovuobjaveniu samej seba. „V priebehu tvorby som si veľmi často kládla otázku – čo všetko sme ochotní obetovať, aby sme mohli plniť a nasledovať svoje sny? Také klišé, a pritom také výstižné,“ hovorí.

Odporúčané
V CCC predstavili nové premium kolekcie. Tieto nadčasové topánky a kabelky v neutrálnych farbách sú na leto must-have V CCC predstavili nové premium kolekcie. Tieto nadčasové topánky a kabelky v neutrálnych farbách sú na leto must-have 14. mája 2024, 9:00

„V spojení s týmito myšlienkami vo mne často rezonovali spomienky na mesto New York. Keď som prechádzala jeho ulicami, všimla som si, aká eklektická a rôznorodá móda dokáže byť. Od štýlových žien v centre mesta v značkových šatách až po nervózny dav v kožených bundách a otrhanej džínsovine – každý má svoj autorský štýl. Mám pocit, že doma radšej stále splynieme s davom, lebo je to komfortnejšie,“ dodáva. Avšak v mladom veku sa aj ona sama snažila zapadnúť a robiť všetko pre spokojnosť okolia.

V kolekcii Ad astra per aspera si zapózovala hviezdna dvojica v zložení herečky Kristíny Svarinskej a rapera Pil C-ho, medzi ktorými zafungovala poriadna chémia. Hoci sa o styling editoriálu postarala samotná dizajnérka, dynamické fotografie vznikli pod objektívom talentovanej Alex Haňdiakovej.
V kolekcii Ad astra per aspera si zapózovala hviezdna dvojica v zložení herečky Kristíny Svarinskej a rapera Pil C-ho, medzi ktorými zafungovala poriadna chémia. Hoci sa o styling editoriálu postarala samotná dizajnérka, dynamické fotografie vznikli pod objektívom talentovanej Alex Haňdiakovej. Zdroj: Archív respondentky/Zuzana Ľos-Božiková, Foto/Alex Haňdiaková

Aj vďaka New Yorku si vraj uvedomila, že skutočná móda nie je o oblečení či prispôsobovaní sa druhým, ale o sebavyjadrení, sebaláske a sebaprijatí. S týmto poznaním sa preto rozhodla vytvoriť kolekciu inšpirovanú americkou metropolou, ale aj ľuďmi s veľkými snami. „Nielen v meste, ktoré nikdy nespí, je možné všetko,“ hovorí.

Značka losbozikova je už niekoľko rokov na scéne známa práve majstrovstvom s čiernou farbou. Hoci nám dizajnérka prezradila, že sa jej nikdy nevzdá, toto je azda prvýkrát, čo nie je v jej kolekcii dominantou. Farebná paleta sa totiž odráža od zapadajúceho slnka na budovách New Yorku. 

Odporúčané
New Balance predstavuje svoj vlastný krátky film. Grey Days má byť oslavou sivej farby, štýlu a individuality New Balance predstavuje svoj vlastný krátky film. Grey Days má byť oslavou sivej farby, štýlu a individuality 10. mája 2024, 15:00

„Farby kolekcie vychádzajú z fotografií, ktoré som počas výletu zachytila. Mesto ma najviac očarilo počas stmievania. Keď sa slnko v plnej kráse odrážalo od všetkých okien veľkolepej architektúry až po moment, keď úplne zapadlo. Ani vtedy všetky okná neprestali svietiť,“ vysvetľuje nám. V najnovšej kolekcii tak nechýba ani tradičná červená farba, novinkou v repertoári je však žltá a oranžová. Niečo nám hovorí, že návrhárka je tak na najlepšej ceste prilákať novú cieľovku.

Hoci je čierna neodmysliteľnou súčasťou rukopisu losbozikova, prvýkrát nebola dominantou kolekcie. Už viditeľne prevládajú farebné odtiene, ktoré zvýrazňujú zapadajúce slnko v New Yorku. Kľúčovým prvkom Ad astra per aspera sú však práve potlače. Dizajnérka na nich spolupracovala aj s Jurajom Strakom, ktorý sa inšpiroval rozkvitnutou záhradou (foto 2. a 3), no časť printov vzniklo z jej vlastných fotografií z New Yorku (foto 1).
Hoci je čierna neodmysliteľnou súčasťou rukopisu losbozikova, prvýkrát nebola dominantou kolekcie. Už viditeľne prevládajú farebné odtiene, ktoré zvýrazňujú zapadajúce slnko v New Yorku. Kľúčovým prvkom Ad astra per aspera sú však práve potlače. Dizajnérka na nich spolupracovala aj s Jurajom Strakom, ktorý sa inšpiroval rozkvitnutou záhradou (foto 2. a 3), no časť printov vzniklo z jej vlastných fotografií z New Yorku (foto 1). Zdroj: Archív respondentky/Zuzana Ľos-Božiková, Foto/Alex Handiaková

Kľúčovým prvkom, ktorý celému konceptu dodáva nádych luxusu a extravagancie, sú už spomínané potlače od Juraja Straku. „Látky sme robili v spolupráci s dvoma špičkovými dodávateľmi z Talianska, ktorých poznám ešte z čias, keď som pracoval v big fashion. Okrová látka v kolekcii je zložená zo žakáru, zmesi hodvábu a priesvitného lurexu, ktorý dodáva potrebný lesk. Ružová látka je zase 100-percentný hodváb,“ hovorí Juraj pre Refresher.

Odporúčané
Oblečenie tvorí našu identitu. Známy módny obchod v novej kampani chce, aby sme sa obliekli do vzácnych vecí (VIDEO) Oblečenie tvorí našu identitu. Známy módny obchod v novej kampani chce, aby sme sa obliekli do vzácnych vecí (VIDEO) 7. mája 2024, 14:00

Potlače v bielo-žltom a bordovo-ružovom prevedení, ktoré najlepšie vyniknú na šatách Kristíny Svarinskej a Pil C-ho košeli, sú inšpirované jeho vlastnou záhradou s kvetmi. Ide o reálne siluety tulipánov a narcisov. V kolekcii sa však okrem toho nadchádzajú aj printy fotografií, ktoré Zuzka odfotila v New Yorku. Takýto maxi model šiat vidíš aj na fotke vľavo vyššie. Hoci na ňom nie je mesto úplne rozpoznateľné, jeho emócia a atmosféra perfektne vyniká. Farby sa totiž navzájom prelievajú a zároveň rafinovane dopĺňajú. Ide tak o jeden z najvýraznejších modelov kolekcie.

Čítaj na ďalšej straneČítaj na predchádzajúcej strane
Článok končí na ďalšej strane
Strana 2 z 3
Domov
Zdieľať
Diskusia