Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. septembra 2023, 14:30
Čas čítania 1:50
Martin Adam Pavlík

Mŕtvola v kufri, telefonické podvody aj vyšetrovanie záhadnej smrti spisovateľa. Čo nás dostalo na piešťanskom Cinematiku?

Mŕtvola v kufri, telefonické podvody aj vyšetrovanie záhadnej smrti spisovateľa. Čo nás dostalo na piešťanskom Cinematiku?
Zdroj: A24
FILMY A SERIÁLY CINEMATIK FESTIVALY FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Obľúbený filmový festival priniesol opäť viacero silných snímok.

Piešťany minulý týždeň žili filmom. Osemnásty ročník festivalu Cinematik priniesol od 12. do 17. septembra v slovenskej premiére viacero oceňovaných a očakávaných snímok. Aj keď sme prišli až na druhú polovicu akcie, za tri dni sme stihli vidieť viacero zaujímavých titulov. 

Vybrali sme päť tých, ktoré nás zaujali najviac. Ak si Cinematik nestihol, nezúfaj, niekoľko filmov z programu sa dostane do oficiálnej distribúcie, takže si ich budeš môcť neskôr pozrieť aj vo svojom obľúbenom kine. 

Cinematik Piešťany Filmový festival
Zdroj: Facebook/Filmový festival Cinematik Piešťany

Blažine lekcie (Urotcite na Blaga, réžia: Stephan Komandarev, 2023)

Film, ktorý síce po prečítaní anotácie môže niekoho odradiť, no získa si ťa už v prvej minúte a bude ťa držať ako prikovaného k sedačke až do poslednej sekundy. Ide o absolútne strhujúcu drámu o bývalej učiteľke, ktorá sa stane obeťou telefonických podvodníkov a príde o všetky životné úspory.


Keďže z nich však chcela zaplatiť náhrobný kameň zosnulého manžela, pokúsi sa peniaze získať späť a je ochotná pre to prekročiť svoje zásady. Bude sa však môcť na konci ešte na seba pozrieť do zrkadla?

Blažine lekcie
Zdroj: Argo Film

Anatómia pádu (Anatomie d'une chute, réžia: Justine Triet, 2023)

Aj tento mohli vidieť diváci na Cinematiku – víťazný film z prestížneho festivalu v Cannes ocenený Zlatou palmou. Anatómia pádu je francúzskou súdnou drámou o spisovateľke obvinenej z vraždy svojho muža.

Odporúčané
RECENZIA: Kaskadér ponúka slušnú zábavu a mnoho akcie, chýba mu však jeden zásadný pilier RECENZIA: Kaskadér ponúka slušnú zábavu a mnoho akcie, chýba mu však jeden zásadný pilier 6. mája 2024, 16:30

Okrem skvelého scenára a bravúrnej réžie nás uchvátil fantastický výkon ústrednej herečky Sandry Hüller, ale aj mladého Mila Machada Granera, ktorý stvárnil vo filme jej syna, kľúčového svedka procesu.

Anatomy of a Fall
Zdroj: Aerofilms

Svorky (Les Meutes, réžia: Kamal Lazraq, 2023)

Zbaviť sa mŕtvoly v kufri auta nemusí byť vždy také jednoduché ako napríklad v Pulp Fiction. Obzvlášť pokiaľ ste v Maroku, žiaden Wolf vám nepríde na pomoc. Neželený problém musí vyriešiť otec so synom, pričom na každom kroku sa musia vyrovnať s novými problémami. Ťaživý a temný triler s nepríjemnou atmosférou, do ktorej sa však totálne ponoríš. 

Svorky
Zdroj: Ad Vitam

Minulé životy (Past Lives, réžia: Celine Song, 2023)

Čarovná melancholická pocitovka a zároveň jeden z najinovatívnejších romantických filmov za posledné roky. Juhokórejsko-kanadská režisérka Celine Song nakrútila krásny a nesmierne vyzretý debut.

Bude v tebe doznievať ešte dlho po projekcii. Príbeh dvojice, ktorá je od seba tisíce kilometrov ďaleko, no napriek tomu ju niečo spája a je si bližšia, než by sa zdalo, nás totálne odrovnala. 

Past Lives
Zdroj: A24

Dokonalé dni (Perfect Days, réžia: Wim Wenders, 2023)

Dokonalé dni sú masterclassom v minimalistickom, no maximálne funkčnom rozprávaní obrazom. Napriek tomu, že je vo filme len máličko dialógov, je v ňom vyobrazené všetko podstatné pre pochopenie hlavnej postavy Hirajamu.

Živí sa čistením toaliet v Tokiu a napriek tomu, že žije sám a ukrýva v sebe kopec bolesti, berie život s nadhľadom, pokorou a namiesto sťažovania sa radšej so širokým úsmevom na perách teší z maličkostí. Nemecký režisér Wim Wenders sa po dielach ako Nebo nad Berlínom či Paríž, Texas postaral o ďalší silný a nezabudnuteľný zážitok. 

Dokonalé dni
Zdroj: DCM
Domov
Zdieľať
Diskusia