Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
18. septembra 2023, 10:57
Čas čítania 0:49
Lukáš Čelka

Somervillský Frankenstein: hypnotizér sa pokúsil sugesciami oživiť mŕtvolu. Veril, že je len v kataleptickom stave

ZAUJÍMAVOSTI NOČNÁ ŠICHTA PARANORMÁLNE JAVY STRAŠIDELNÉ PRÍBEHY
Uložiť Uložené

Hypnóza údajne dokáže ľudí vziať do ich minulých životov. Môže však človeka spraviť na 24 hodín mŕtvym?

Hypnóza, ako ju poznáme dnes, sa používa najmä v psychológii a terapii. Na začiatku 20. storočia ju však vnímali úplne inak. Objavovala sa najmä v uliciach rušných miest, kde ju predvádzali záhadní umelci, hypnotizéri. Vždy si vybrali jedného dobrovoľníka z publika, z ktorého počas vystúpenia spravili svoju bábku. Donútili ho robiť zábavné, šialené, niekedy až neuveriteľné veci. 

Kataleptický stav.
Kataleptický stav. Zdroj: Wikipedia commons/@Wellcome Images

Medzi takýchto pouličných zabávačov patril aj talentovaný šoumen a hypnotizér Arthur Everton. So svojím vystúpením chodil z mesta do mesta, až kým sa neusadil v Somerville v New Jersey. Práve tu sa mu jedno z predstavení vymklo spod kontroly a jeho subjekt padol bezvládne na zem. Lekári na mieste skonštatovali jeho smrť. Keďže si bol Everton istý, že ho dokáže pomocou hypnózy ešte oživiť, ale polícia ho už odviedla na stanicu, poslal za ním svojho kolegu, hypnotizéra Williama Davenporta.

Odporúčané
Dal som sa zhypnotizovať: Hoci som vnímal dianie okolo seba, nedokázal som sa ani pohnúť (Reportáž) Dal som sa zhypnotizovať: Hoci som vnímal dianie okolo seba, nedokázal som sa ani pohnúť (Reportáž) 18. decembra 2022, 14:30

William sa preto vybral nepozorovane do márnice, kde sa malo nachádzať nehybné a studené dobrovoľníkovo telo. Celý život veril, že je predurčený robiť veľké veci, a práve teraz nastal jeho čas. Dokázal pomocou sugescie prebrať človeka, ktorý nedýchal už približne 24 hodín? Môže kataleptický stav navodiť ľuďom symptómy podobné smrti?


Odpovede na tieto otázky, ale aj ďalšie záhadné príbehy spojené s hypnózou si môžeš vypočuť v novom diele podcastu Nočná šichta.

Domov
Zdieľať
Diskusia