Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Tento článok je PR správa spoločnosti Infinity Standard.
21. augusta 2023, 16:15
Čas čítania 4:55
Sponzorovaný obsah

Slovenských podnikateľov láka obchod s Áziou, často však naletia podvodníkom. Táto firma vie, ako tomu predísť

Slovenských podnikateľov láka obchod s Áziou, často však naletia podvodníkom. Táto firma vie, ako tomu predísť
Zdroj: Infinity Standard
ZAUJÍMAVOSTI PODNIKANIE
Uložiť Uložené

Vysoké výrobné náklady v Európe nútia slovenské firmy čoraz viac smerovať pozornosť na možnosti, ktoré ponúka Čína a iné ázijské krajiny.

Dovoz tovaru z Ázie dokáže ušetriť slovenským firmám aj viac ako 50 percent oproti nákupu v Európe. Dovoz z Ázie sa však môže skončiť pre firmu alebo začínajúceho podnikateľa aj zle, a to napríklad tým, že dovezie nekvalitný tovar, ktorý nebude vedieť predať, alebo že zaplatí podvodníkovi, ktorý mu tovar nedodá a zmizne. Ako sa vyvarovať nástrah podnikania s Áziou? 

Aké sú najčastejšie podvody ázijských obchodníkov?

Ázia a predovšetkým Čína, Vietnam a India ponúkajú kvalitný tovar, stroje a technológie za rozumné ceny. Ak ich potenciál slovenskí importéri správne uchopia, môžu získať nielen vyššie marže, ale aj konkurenčnú výhodu. Mnohým slovenským importérom chýbajú skúsenosti s obchodovaním s Áziou a očakávajú preto, že ich nákup z Ázie prebehne rovnako, ako keby nakupovali tovar od iného slovenského obchodníka. Opak je však pravda. 

Mnohí ázijskí predávajúci využívajú neznalosť európskych kupujúcich. Aj slovenské firmy dokážu nachytať ázijskí dodávatelia viacerými spôsobmi. Jedným z nich je nedodanie tovaru, za ktorý si slovenskí kupujúci zaplatil zálohu alebo celú sumu objednávky.

Odporúčané
Máš nápad na podnikanie, no chýbajú ti financie? Táto firma ti pomôže rozbehnúť úspešný startup Máš nápad na podnikanie, no chýbajú ti financie? Táto firma ti pomôže rozbehnúť úspešný startup 1. decembra 2023, 17:00

Na portáloch Alibaba a Made in China existuje viacero dodávateľov, ktorí predstierajú, že sú etablovanými firmami, ale v skutočnosti sa prezentujú upravenými katalógmi a prezentačnými materiálmi iných firiem. Zvyčajne ide o podvodné firmy, ktoré sa po získaní dostatočných financií podvodom z portálov stiahnu. 

Môže však ísť aj o hacknuté profily alebo zbankrotované firmy, ktorých bývalý zamestnanec využije stále fungujúci prístup k firemným dátam. Na uvedených portáloch je navyše častou praxou, že ázijskí sprostredkovatelia sa vydávajú za výrobcov, ale v prípade objednávky nedokážu garantovať výrobné časy, termíny dodania ani kvalitu.

Dovoz z Číny a Ázie sa kvôli nekalým praktikám niektorých dodávateľov môže poriadne predražiť.
Dovoz z Číny a Ázie sa kvôli nekalým praktikám niektorých dodávateľov môže poriadne predražiť. Zdroj: Infinity Standard

Ďalším častým „podvodom“ je, že vám ázijský dodávateľ pošle certifikáty k tovaru, ktoré sú falošné, a v prípade, že na to pred objednaním a dovozom tovaru z Ázie na Slovensko neprídete, doveziete z Ázie tovar, ktorý nebudete môcť ďalej predávať v Európskej únii. Môže sa vám stať aj to, že doveziete stroje, ktoré nebude možné na Slovensku schváliť do prevádzky.

Pomerne častým problémom pri dovoze z Ázie, hlavne pri dovoze z Číny, je, že čínsky dodávateľ ponúkne európskemu zákazníkovi „výhodnú“ prepravu loďou až do prístavu v Bratislave alebo dokonca s dodaním až na adresu.

Odporúčané
Slovenke sa podarilo vytvoriť slovensko-český lovebrand. S produktami vo farbách našej vlajky chce preraziť aj vo svete Slovenke sa podarilo vytvoriť slovensko-český lovebrand. S produktami vo farbách našej vlajky chce preraziť aj vo svete 21. augusta 2023, 12:00

Viac ako 90 percent takýchto prepráv však končí v prístave v Koperi, kde kupujúcim napočítajú skladné a manipulačné poplatky vo výške niekoľkých stoviek až tisícok eur. A to ešte nespomíname dodatočné náklady spojené s prepravou z Koperu na Slovensko a preclenie. V praxi sa takéto prepravy z Číny končia tým, že slovenský kupujúci získa tovar s omeškaním viac ako mesiac oproti preprave skúseným prepravcom.

Za takúto v konečnom dôsledku nevýhodnú prepravu z Číny zaplatí kupujúci nakoniec cenu aj vo výške trojnásobku ceny, ktorú by za prepravu z Ázie zaplatil v prípade, že by ju riešil skúsený špeditér a nie čínsky dodávateľ. 

Ukážka kresiel pre barberov, ktoré spoločnosť Infinity Standard doviezla jednému z klientov. Najčastejšie majú Slováci záujem o dovoz strojov a zariadení, ale aj drobného tovaru.
Ukážka kresiel pre barberov, ktoré spoločnosť Infinity Standard doviezla jednému z klientov. Najčastejšie majú Slováci záujem o dovoz strojov a zariadení, ale aj drobného tovaru. Zdroj: Infinity Standard

Slovenská spoločnosť Infinity Standard má riešenia pre bezpečné obchodovanie s Áziou!

Nemožno tvrdiť, že každý ázijský dodávateľ vás bude chcieť pri dovoze oklamať. V Ázii je veľa serióznych výrobných aj obchodných firiem. Je ich však ťažké identifikovať.

Slovenská spoločnosť Infinity Standard si zakladá na kvalitných a rýchlych službách pre slovenských importérov, v rámci ktorých zabezpečuje bezpečný obchod s ázijskými partnermi. 

Spoločnosť Infinity Standard má tím odborníkov na zahraničný obchod, Áziu a logistiku. Ovládame čínsky jazyk a máme bohaté kontakty v Ázii vrátane dlhoročných partnerstiev s čínskymi, vietnamskými a indickými dodávateľmi. Naša znalosť a obchodné kontakty v Ázii pochádzajú z nášho zanietenia pre Áziu, ale aj z niekoľkých rokov strávených v Ázii.

Pri dovoze z Ázie sme iba takí rýchli ako naši klienti

Naším mottom je, že „pri obchodovaní s Áziou sme iba takí rýchli ako naši klienti“. Keďže máme v Ázii dlhoročné vzťahy s výrobcami rozličných tovarov (prakticky všetkého od tepelných čerpadiel, hračiek, elektroniky, výrobných liniek cez CNC stroje až po oceľové plechy), objednávku vieme so všetkými náležitosťami dohodnúť štandardne v priebehu pár dní.

Ak ide o tovar, ktorý pravidelne dovážame, slovenský klient môže mať cenovú ponuku už do 24 hodín od zadania požiadavky. 

Okrem promptnosti je našou devízou hlavne bezpečnosť obchodovania s ázijskými dodávateľmi. Spolupracujeme iba s overenými dodávateľmi a gro našich dodávateľov tvoria priamo výrobcovia.

Odporúčané
Ako ovplyvnila pandémia a vojna naše nákupy? Marekov biznis zachránilo predvídavé rozhodnutie Ako ovplyvnila pandémia a vojna naše nákupy? Marekov biznis zachránilo predvídavé rozhodnutie 16. augusta 2023, 14:33

Našou ďalšou výhodou je, že ovládame techniku zahraničného obchodu a aj príslušné obmedzenia a regulácie vzťahujúce sa na dovoz jednotlivých tovarov. Preto vieme slovenským klientom poradiť do hĺbky presahujúcej štandardné dovozné služby. Vieme napríklad, ktoré tovary sa z Ázie neoplatí dovážať, na aké tovary sa vzťahujú dodatočné clá alebo na aké aspekty je potrebné dať si pozor pri jednotlivých tovaroch. 

Zabalený stroj na pletivo, ktorý z Číny bezpečne prepravila špedičná spoločnosť Infinity Forwarding.
Zabalený stroj na pletivo, ktorý z Číny bezpečne prepravila špedičná spoločnosť Infinity Forwarding. Zdroj: Infinity Standard

Klientom na Slovensku sme pri dovoze z Ázie ušetrili státisíce eur

„Zachránili“ sme viaceré firmy pred dovozom licencovaného tovaru, na ktorý nemali ich ázijskí dodávatelia práva. V Ázii sa totiž neberie príliš ohľad na ochranu práv duševného vlastníctva. Preto mnohí ázijskí výrobcovia nevidia problém vo výrobe a exporte tovaru s logami alebo podobizňami celebrít, známych značiek alebo postavičiek z rozprávok.

Často sa stretávame s tým, že slovenské firmy chcú nakúpiť licencovaný tovar, na ktorý nemá ázijský dodávateľ licenčné práva. Záujem je napríklad o skákacie hrady s motívom rozprávky Frozen, oblečenie športových značiek Adidas alebo Nike, luxusné kabelky či hračky s motívmi od Disney alebo Pixar. Kupujúcim v takomto prípade vysvetlíme všetky problémy, ktoré ich pri colnom konaní čakajú, a vďaka nášmu poradenstvu ušetria tisíce eur.

Odporúčané
Zakladatelia portálu Fitshaker.sk: Máme desaťtisíce príbehov ľudí, ktorým sa s nami podarilo schudnúť Zakladatelia portálu Fitshaker.sk: Máme desaťtisíce príbehov ľudí, ktorým sa s nami podarilo schudnúť 30. júla 2023, 14:30

Tovar dovezený bez licencie by bol totiž zastavený pri preclievaní a colná správa by nariadila jeho zničenie, vývoz mimo územia Európskej únie alebo vrátenie dodávateľovi – všetky tri možnosti, samozrejme, na náklady kupujúceho.  

Ušetrili sme aj stovky tisíc eur slovenským firmám, ktoré sa chystali zaplatiť dodávateľovi, ktorého práve našli na portáli Alibaba alebo Made in China, a neuvedomovali si, že to, že má ázijská firma na portáli profil, neznamená, že táto firma reálne existuje a predáva tovar, ktorý na portáloch prezentuje. Identifikovali sme už aj stovky falošných certifikátov. 

Pri odhalení podvodu pred jeho uskutočnením, či už ide o nedôveryhodného dodávateľa, alebo falošný certifikát, sa to však nekončí. Naším cieľom je hľadať riešenia, a preto v takýchto prípadoch potenciálnym klientom nájdeme dôveryhodného ázijského dodávateľa podľa pôvodnej tovarovej špecifikácie. Platnosť a pravosť certifikátov ázijských dodávateľov, s ktorými spolupracujeme, je samozrejmosťou. 

Infinity Standard na China Brand Fair Budapest 2023.
Infinity Standard na China Brand Fair Budapest 2023. Zdroj: Infinity Standard

Našimi klientmi sú malí aj veľkí: záleží nám na dlhodobých spoluprácach

Našimi klientmi sú začínajúci podnikatelia aj etablované veľké firmy a zakladáme si na tom, aby bola spolupráca dlhodobo zaujímavá pre obe strany. Preto stále pracujeme na zlepšovaní nášho zákazníckeho servisu a snažíme sa identifikovať oblasti, v ktorých môžeme klientom priniesť pridanú hodnotu. Kľúčovou službou pre klientov sú aj naše kontroly kvality tovaru priamo u dodávateľov v Číne, Indii a vo Vietname. 

Odporúčané
Slováci založili streamovaciu platformu Filmzie, má už milióny divákov. Od Netflixu či HBO sa odlišuje v jednej zásadnej veci Slováci založili streamovaciu platformu Filmzie, má už milióny divákov. Od Netflixu či HBO sa odlišuje v jednej zásadnej veci 11. júla 2023, 9:30

Práve z dôvodu zlepšovania kvality služieb sme v roku 2022 začali s prepravou z Ázie vo vlastnej réžii. Naša firma Infinity Forwarding v súčasnosti ponúka kvalitné prepravné služby (nielen) na prepravu z Ázie.

Tovar po jeho vyrobení v Ázii prepravíme loďou, vlakom alebo letecky a dodáme klientom na celom Slovensku už preclený s tým, že si ho iba vyložia u seba v sklade. Klienti s nami takto šetria náklady, stres aj čas. 

V tomto roku sme predstavili ďalšiu novinku – projekt Infinity Travel, prostredníctvom ktorého majú slovenskí a českí podnikatelia možnosť navštíviť najväčšie veľtrhy a výstavy v Ázii. Obchodných ciest máme pripravených hneď niekoľko, veľký záujem je najmä o Canton Fair v Číne, ale naplánovanú máme aj návštevu Indie a Vietnamu. Účasť na veľtrhoch v Ázii umožňuje podnikateľom načerpať novú inšpiráciu a takisto obohatiť svoje portfólio produktov o nové. 

Teší nás, že môžeme Slovákom prinášať kvalitný tovar, stroje a výrobné technológie z Ázie, šetriť im náklady a prinášať inšpirácie do podnikania. V súčasnosti expandujeme aj na český trh a tešíme sa na ďalšie spolupráce a výzvy!

Domov
Zdieľať
Diskusia