Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
31. augusta 2023 o 12:30
Čas čítania 5:59
Lukáš Čelka

Tetris, Wolfenstein či Duke Nukem: vďaka netradičnému online múzeu retro hier si môžeš zahrať tisícky klasických titulov zadarmo

TECH HRY RETRO
Uložiť Uložené

Na to, aby si si oprášil spomienky na legendárne hry zo svojho detstva, nemusíš nič sťahovať ani inštalovať. Stačí, ak sa pripojíš na internet, a môžeš hrať.

Ak dostaneš chuť naladiť sa na nostalgickú vlnu a vrátiť sa na pár hodín do svojich detských čias, nemusíš hľadať na povale starú konzolu ani sa kutrať v disketách. Na portáli RetroGames.cz si môžeš zahrať akýkoľvek herný titul z deväťdesiatok, na ktorý si len spomenieš. Nájdeš tu klasické „DOS-ovky“, ale aj klasiky z herných konzol ako NES, SEGA či ATARI. Hry dokonca nemusíš sťahovať ani inštalovať, stačí sa pripojiť a hrať.


V „online múzeu starých videohier“ – ako portál pomenoval jeho zakladateľ a administrátor Jiří Olejníček, nájdeš až 1713 retro hier. Niektoré z nich sú dokonca dostupné v rôznych verziách, keďže kedysi vyšli na viacerých konzolách. Okrem toho, že sme vybrali tie najlegendárnejšie z nich, ktoré by si pri návšteve portálu určite nemal vynechať, rozprávali sme sa aj so zakladateľom.

Ako nám prezradil, stránku založil s prvotným úmyslom potešiť svojich rovesníkov štyridsiatnikov, ktorí na hrách vyrastali. „Neskôr som si uvedomil, že sú to jediné hry, ktoré si môžem zahrať aj so svojimi deťmi a budem v nich dobrý. Čo si budeme klamať, doba letí a dnešné deti hrajú niečo úplne iné, v čom ich nemám šancu poraziť,“ hovorí Jiří s tým, že keďže sa z portálu stala multigeneračná platforma, úsmevne ho povýšil na „múzeum“. 

Odporúčané
FOTO: Značka Yenkee v spolupráci s World of Tanks predstavila novú limitku. Toto príslušenstvo osloví nielen gamerov FOTO: Značka Yenkee v spolupráci s World of Tanks predstavila novú limitku. Toto príslušenstvo osloví nielen gamerov 27. septembra 2024 o 9:00

„Podľa štatistík navštevuje portál množstvo mladých ľudí. Radi prispievajú do diskusií o hrách, ktoré poznajú najmä vďaka svojim rodičom. RetroGames teda nie je len pre mileniálov. Svoje si tu nájde generácia našich detí,“ dodal.

Na Refresheri ti pravidelne prinášame recenzie nových a populárnych videohier, ako aj rôzny iný obsah z herného sveta. Viac si ho môžeš prečítať tu. Ak sa ti naša práca páči a chcel by si ju podporiť, pridaj sa do klubu Refresher+.

Cez deň fyzik, po večeroch nadšenec retro hier

Zakladateľ RetroGames Jiří Olejníček nám prezradil, že podobný herný portál prevádzkoval už v roku 2002. V tom čase si však jeho návštevníci nedokázali retro hry zahrať online, iba stiahnuť. Bohužiaľ, spoločnosť, ktorá vlastnila doménu, skrachovala a stránka zanikla.

„Mrzelo ma to, keďže išlo o web s veľkou návštevnosťou. O niekoľko rokov neskôr som sa dozvedel, že existujú emulátory na spúšťanie online hier priamo v prehliadači, ako aj to, že podporujú rôzne staré formáty hier. Rozhodol som sa teda urobiť nový portál, ktorý umožní ľuďom hrať retro hry bez toho, aby museli čokoľvek inštalovať alebo sťahovať,“ priblížil Jiří pre Refresher s tým, že RetroGames spustil okolo roku 2010 a stále naň pridáva ďalšie hry.

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Pridaj sa do klubu REFRESHER+

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aké najlegendárnejšie hry nájdeš na RetroGames. 
  • Či je portál s tisíckami hier zadarmo legálny. 
  • Čo si myslia o portáli vývojári starých hier. 
  • Čo motivovalo Jiřího k tomu, aby portál založil. 
  • Z ktorej krajiny pochádza väčšina návštevníkov portálu.
Dočítať článok
Máš už predplatné?
Prihlásiť sa
Dočítať článok
Poslať sms
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 142722 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Odomknúť cez SMS
Tento článok
Poslať sms Ako to funguje?
Všetky články na mesiac
🤩 Len 1,50€ navyše
POSLAŤ SMS Ako to funguje?
Po odomknutí získaš
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Napr.: Sleva 500 Kč při nákupu nad 1 250 Kč na lolipop.cz , Zľava 20 EUR pri nákupe nad 50 EUR na iSEXshop.sk alebo Životopis za pár minút s Kickresume ZDARMA
Zobraziť všetky (9)
Domov
Zdieľať
Diskusia