Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
31. augusta 2023, 12:30
Čas čítania 5:59
Lukáš Čelka

Tetris, Wolfenstein či Duke Nukem: vďaka netradičnému online múzeu retro hier si môžeš zahrať tisícky klasických titulov zadarmo

TECH HRY RETRO
Uložiť Uložené

Na to, aby si si oprášil spomienky na legendárne hry zo svojho detstva, nemusíš nič sťahovať ani inštalovať. Stačí, ak sa pripojíš na internet, a môžeš hrať.

Ak dostaneš chuť naladiť sa na nostalgickú vlnu a vrátiť sa na pár hodín do svojich detských čias, nemusíš hľadať na povale starú konzolu ani sa kutrať v disketách. Na portáli RetroGames.cz si môžeš zahrať akýkoľvek herný titul z deväťdesiatok, na ktorý si len spomenieš. Nájdeš tu klasické „DOS-ovky“, ale aj klasiky z herných konzol ako NES, SEGA či ATARI. Hry dokonca nemusíš sťahovať ani inštalovať, stačí sa pripojiť a hrať.


V „online múzeu starých videohier“ – ako portál pomenoval jeho zakladateľ a administrátor Jiří Olejníček, nájdeš až 1713 retro hier. Niektoré z nich sú dokonca dostupné v rôznych verziách, keďže kedysi vyšli na viacerých konzolách. Okrem toho, že sme vybrali tie najlegendárnejšie z nich, ktoré by si pri návšteve portálu určite nemal vynechať, rozprávali sme sa aj so zakladateľom.

Ako nám prezradil, stránku založil s prvotným úmyslom potešiť svojich rovesníkov štyridsiatnikov, ktorí na hrách vyrastali. „Neskôr som si uvedomil, že sú to jediné hry, ktoré si môžem zahrať aj so svojimi deťmi a budem v nich dobrý. Čo si budeme klamať, doba letí a dnešné deti hrajú niečo úplne iné, v čom ich nemám šancu poraziť,“ hovorí Jiří s tým, že keďže sa z portálu stala multigeneračná platforma, úsmevne ho povýšil na „múzeum“. 

Odporúčané
Vedel si, že na Netflixe môžeš hrať špičkové hry zdarma? Návod, ako na to, a výber 10 najlepších, pri ktorých ušetríš stovky eur Vedel si, že na Netflixe môžeš hrať špičkové hry zdarma? Návod, ako na to, a výber 10 najlepších, pri ktorých ušetríš stovky eur 23. apríla 2024, 14:30

„Podľa štatistík navštevuje portál množstvo mladých ľudí. Radi prispievajú do diskusií o hrách, ktoré poznajú najmä vďaka svojim rodičom. RetroGames teda nie je len pre mileniálov. Svoje si tu nájde generácia našich detí,“ dodal.

Na Refresheri ti pravidelne prinášame recenzie nových a populárnych videohier, ako aj rôzny iný obsah z herného sveta. Viac si ho môžeš prečítať tu. Ak sa ti naša práca páči a chcel by si ju podporiť, pridaj sa do klubu Refresher+.

Cez deň fyzik, po večeroch nadšenec retro hier

Zakladateľ RetroGames Jiří Olejníček nám prezradil, že podobný herný portál prevádzkoval už v roku 2002. V tom čase si však jeho návštevníci nedokázali retro hry zahrať online, iba stiahnuť. Bohužiaľ, spoločnosť, ktorá vlastnila doménu, skrachovala a stránka zanikla.

„Mrzelo ma to, keďže išlo o web s veľkou návštevnosťou. O niekoľko rokov neskôr som sa dozvedel, že existujú emulátory na spúšťanie online hier priamo v prehliadači, ako aj to, že podporujú rôzne staré formáty hier. Rozhodol som sa teda urobiť nový portál, ktorý umožní ľuďom hrať retro hry bez toho, aby museli čokoľvek inštalovať alebo sťahovať,“ priblížil Jiří pre Refresher s tým, že RetroGames spustil okolo roku 2010 a stále naň pridáva ďalšie hry.

Prezradil, že keďže sa živí ako fyzik a nie je programátor, všetky vedomosti potrebné na prevádzkovanie portálu získal samoštúdiom. „Nie je to zase také náročné. Dostať hru na stránku mi zaberie jednu až tri hodiny, v závislosti od toho, do koľkých emulátorov ju potrebujem dostať,“ dodal Jiří s tým, že hru na portál pridá približne za jeden večer.

Online múzeum starých hier.
Online múzeum starých hier. Zdroj: retrogames.cz

Tituly, ktoré umiestnil Jiří na web v minulosti, vyberal z obrovského množstva originálov. Ako skalný fanúšik má totiž doma mnoho klasík na rôznych nosičoch. Keďže však návštevnosť webu, ako aj jeho herná knižnica rástli, po ďalších hrách sa musel rozhliadnuť aj na internete. Vo všeobecnosti ide o hry, ktoré sa už dávno nepredávajú a ich majitelia sa o ne nestarajú. Často ich vraj sami sprístupnia ako freeware či reklamu na svoje novšie produkty.

Odporúčané
Sľubujú lepšiu komunikáciu, iskrenie aj orgazmus. Týchto 5 hier musíš vyskúšať (nielen) na Valentína Sľubujú lepšiu komunikáciu, iskrenie aj orgazmus. Týchto 5 hier musíš vyskúšať (nielen) na Valentína 2. februára 2024, 16:00

„Niekedy mi vývojári sami napíšu, či by som nemohol zverejniť nejakú ich staršiu hru, ktorú kedysi vytvorili a dnes ju už nepredávajú. Zriedkavo sa však stane aj to, že ma vývojári poprosia, aby som ich hru z portálu stiahol, keďže ju stále ponúkajú prostredníctvom iného servisu. V takomto prípade hru, samozrejme, z webu vymažem,“ dodal Jiří s tým, že podobným spôsobom stiahol z portálu viaceré známe tituly od Nintenda.

Retro hry milujú najviac Američania

Hoci Jiří portál RetroGames pôvodne založil len pre Čechov, neskôr sa ho rozhodol preložiť do angličtiny. Netrvalo dlho a ukázalo sa, že to bolo veľmi dobré rozhodnutie. „Krátko po tom, čo som portál preložil, zdvihla sa jeho návštevnosť minimálne desaťkrát. Dnes ho navštevuje priemerne 20-tisíc ľudí denne, pričom len zhruba 500 z nich sú Česi. Zvyšok tvoria cudzinci,“ prezradil Jiří. Portál obľubujú najmä Američania, ktorí predstavujú zhruba 50 % jeho návštevníkov.


„Keď som žil v Amerike, mal som možnosť vidieť na vlastné oči, že Američania retro hry naozaj milujú. Áno, aj v našich končinách boli dosovky obľúbené, ale oproti tomu, aký majú fanklub za veľkou mlákou, je to nič,“ poznamenal zakladateľ RetroGames.

Na Retrogames si zahráš všetko od legendárnej klasiky DOOM až po Tomb Raider.
Na Retrogames si zahráš všetko od legendárnej klasiky DOOM až po Tomb Raider. Zdroj: Eidos Interactive

Obrovskou výhodou portálu je, že väčšinu hier si online nielen otestuješ, ale môžeš ich aj celé prejsť. Pri hrách konzol NES, Atari a SEGA emulátory umožňujú ukladanie postupu na lokálny disk. To znamená, že hráč si môže uložiť svoj postup v hre a o deň neskôr sa k nej vrátiť. Bohužiaľ, takýto ukladací systém nefunguje pri dosovkách.

Odporúčané
KVÍZ: Spoznáš tieto nostalgické hry z nášho detstva len podľa screenshotov? KVÍZ: Spoznáš tieto nostalgické hry z nášho detstva len podľa screenshotov? 31. januára 2024, 18:30

„Pri niektorých väčších hrách to síce môže vadiť, ale napríklad hry ako Prince of Persia nepoznali ukladanie ani vo svojej dobe a človek ich musel zhltnúť naraz,“ dodal na záver Jiří Olejníček.

Nestarnúce klasiky s dušou

Medzi tisíckami hier nájdeš na RetroGames aj tie najzvučnejšie klasiky. Nemusíš byť ani zarytý hráč na to, aby si poznal Tetris, Pac-Mana, Doom či Duke Nukem. Ak spomínané tituly predsa len nepoznáš, teraz je tá správna chvíľa napraviť to. Vytvorili sme pre teba (subjektívny) rebríček toho najlepšieho a najznámejšieho, čo na portáli nájdeš.

1. Tetris

Kocky padajú čoraz rýchlejšie a múr, ktorý máš pred očami, nemôže dosiahnuť horný okraj hracej plochy, inak si prehral. Videohra Tetris vyvinutá sovietskym vedcom Alexejom Pažitnovom je azda najlegendárnejšia hra v histórii. V rôznych verziách sa objavuje dodnes a poznajú ju všetky generácie.

Tetris.
Tetris. Zdroj: Nintendo NES

2. Pac-Man

Japonská plošinovka Pac-Man svojím spôsobom zmenila celý herný priemysel. Na rozdiel od žltej všetko požierajúcej guľôčky boli takmer všetky doposiaľ známe hry len „strieľačky“. Niet sa preto čomu čudovať, že túto klasiku poznajú ľudia dodnes. Od prvého vydania hry datovaného do 80. rokov vzniklo viacero novších verzií s rôznymi bludiskami a upravenými pravidlami.

Pac-Man Collection!
Pac-Man Collection! Zdroj: Nittoh, AtariAge

3. Bomberman

Medzi najpredávanejšie a najznámejšie retro hry nepochybne patrí aj Bomberman. Opäť ide o akčnú hru od japonského vývojára. Prvýkrát ju vyvinula spoločnosť Hudson Soft a uzrela svetlo sveta v roku 1983. Odvtedy vznikli jej mnohé spin-offy a adaptácie vytvorené pre viaceré platformy.

Bomberman.
Bomberman. Zdroj: Hudson Soft

4. Battle City

Znič nepriateľské tanky skôr, než ony zničia teba. V našom rebríčku nemôže chýbať legendárna akčná arkádovka vydaná pre konzolu NES v roku 1985 Battle City. Obrovskou výhodou hry je, že si ju nemusel hrať sám, ale mohol si bojovať aj s kamarátom, keďže podporovala režim viacerých hráčov.

Battle City.
Battle City. Zdroj: Nintendo Entertainment System (NES)

5. Street Fighter

Street Fighter vydaný v roku 1987 je jedna z najlegendárnejších arkádoviek hernej histórie. Street Fighter II z roku 1991 je dokonca tretia najzárobkovejšia arkádová hra všetkých čias – viac než tento titul zarobili len hry Space Invaders a spomínaný Pac-Man. Okrem obrovských zárobkov sa môže Street Fighter pýšiť aj tým, že dokázal presláviť žáner bojových hier.

Street Fighter.
Street Fighter. Zdroj: Capcom

6. Wolfenstien 3D

Americký špión William B. J. Blazkowicz je odhodlaný zrovnať so zemou nacistickú pevnosť, rovnomenný zámok k hre Wolfenstein. Wolfenstein 3D vyvinutý spoločnosťou id Software v roku 1992 je hádam najlegendárnejšou FPS hrou v histórii. Novšie tituly z hernej série vychádzajú dodnes a stále sú srdcovkou mnohých hráčov.

wolfenstein
Zdroj: Id Software

7. Doom

V druhej najznámejšej FPS hre od vývojára id Software sa hráč dostane do roly Doomguya – vesmírneho vojaka bez mena bojujúceho proti démonom z Marsu. Sci-fi strieľačka Doom z roku 1993 je považovaná za jeden z najvplyvnejších titulov v histórii videohier vôbec.

Doom.
Doom. Zdroj: id Software

8. Duke Nukem 3D

Hru Duke Nukem 3D z roku 1996 vari nikomu netreba predstavovať. Ide o tretí diel série Duke Nukem. Od predchádzajúcich dielov mala hra navrch nadčasovosťou, novou grafikou, hrateľnosťou, ale aj humorom. Duke Nukem 3D vyšiel ako FPS, zatiaľ čo predchádzajúce hry Duke Nukem (1991) a Duke Nukem II (1993) boli akčné plošinovky.

Duke Nukem 3D.
Duke Nukem 3D. Zdroj: 3D Realms/Apogee Software

9. Prince of Persia

Kto mal počítač, ten hral Prince of Persia. Legendárna fantasy plošinovka z roku 1989 pôvodne vznikla pre počítače Apple II, ale najznámejšia sa stala jej DOS verzia. Na svoj čas mala skvelú grafiku a animácie, vďaka ktorým sa považuje za priekopníka a hlavného predstaviteľa „cinematických plošinoviek“.

Prince of Persia.
Prince of Persia. Zdroj: Brøderbund Software, Inc.

10. Tomb Raider

Postava ozbrojenej archeologičky a nebojácnej Lary Croft sa zrodila v hlave návrhára zo spoločnosti Core Design Tobyho Gardu, pričom jej vlastnosti a príbeh mali pôvodne patriť mužskému hrdinovi. Nakoniec však do roly hrdinky zasadil mladú peknú archeologičku, a to v reakcii na ostatné akčné adventúry, kde na postoch hrdinov dominovali muži. Ukázalo sa, že krok zvoliť ženskú hrdinku vyšiel perfektne.

Odporúčané
Všetko, čo vieme o GTA VI: tiktokeri, striptérky, moderné Vice City a zaľúbení latino hrdinovia ako Bonnie a Clyde Všetko, čo vieme o GTA VI: tiktokeri, striptérky, moderné Vice City a zaľúbení latino hrdinovia ako Bonnie a Clyde 5. decembra 2023, 7:55

Gard hru Tomb Raider vytvoril v roku 1996 iba s malým tímom vývojárov, jej unikátnymi hernými prvkami však vyrazil dych celému vtedajšiemu hernému svetu. Vďaka netradičnej hlavnej postave, filmovej estetike a nadčasovej grafike spravil z Tomb Raidera jednu z najpredávanejších hier všetkých čias. Viac o vývoji najznámejšej hrdinky herného sveta sa dočítaš v tomto článku.

Tomb Raider.
Tomb Raider. Zdroj: Eidos Interactive

Vlak (Bonus)

Bolo by priam hriechom písať o legendárnych retro hrách a nespomenúť ani jednu z mnohých českých klasík. Medzi tie najobľúbenejšie patrila známa česká freewarová hra z roku 1993 Vlak. Úlohou hráča – rušňovodiča lokomotívy – bolo pozbierať všetky predmety, ktoré na obrazovke videl. S každým ďalším nákladom sa vlak zväčšil o jeden vagónik, aby mu to skomplikoval. Ide teda o akúsi vylepšenú verziu hry, ktorú všetci poznáme ako Had.

Vlak.
Vlak. Zdroj: RetroGames.cz
Domov
Zdieľať
Diskusia