Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
15. júla 2023, 11:00
Čas čítania 2:01
Adriana Královičová

FOTO: Domček na úpätí talianskych Álp ponúka ohromujúce výhľady. Zo starej stajne vznikla kamenná stavba s moderným interiérom

KULTÚRA ARCHITEKTI SLOVENSKA ARCHITEKTÚRA ZO SLOVENSKEJ A Z ČESKEJ REPUBLIKY DIZAJN INTERIÉROVÝ DIZAJN
Uložiť Uložené

Dom sa nachádza v oblasti Varzo v severozápadnej časti Talianska. Vďaka použitým materiálom rešpektuje vzácne dedičstvo tohto regiónu.

Architektonický skvost na úpätí talianskych Álp dostal druhý život vďaka práci štúdia ATOMAA. Zo starej stodoly pre zvieratá vznikol kamenný domček s dizajnovým interiérom. Materiály, ktoré ateliér použil, rešpektujú prírodu a harmonicky s ňou komunikujú. Hlavným cieľom bolo zachovať prirodzený charakter krajiny a vyzdvihnúť jednoduchosť pôvodnej architektúry. Výhľad z domu ponúka „alpskú“ krajinu ako na dlani. 
 

Zo stavby pred rekonštrukciou bola len zrúcanina, ktorá pomaly chátrala. Pôvodne slúžila ako stajňa na chov dobytka a uskladnenie sena. Aj keď jej interiér dostal moderný minimalistický nádych, architekti vnútri zachovali kamenný oblúk aj starý kozub, ktorý naznačuje, že predtým stavba slúžila aj ako obydlie. Snažili sa pracovať s pôvodnými materiálmi. „Najväčšiu hodnotu tohto miesta možno zhrnúť do niekoľkých slov, a to podstata alpského vidieckeho dedičstva a neoceniteľná hodnota dostupných zdrojov vďaka rozmanitému prírodnému prostrediu. Casa Cinsc posilňuje a zachováva vzácne dedičstvo tohto regiónu,“ informuje ateliér ATOMAA. 

Taliansko, Alpy, interiérový dizajn, architektúra
Zdroj: ATOMAA

Domček stojí vo výške 1 400 metrov nad morom 

Cesty, ktoré k nemu vedú, sú strmé, smerujú až k malej skupinke domov na horskom hrebeni. Miesta boli obývané niekoľkými generáciami, ktoré po sebe zachovali rozsiahle pasienky a obrábanú pôdu. Údolie neustále priťahuje turistov, ktorí milujú turistiku, lyžovanie a outdoorové aktivity v každom ročnom období. Oblasť Vazro v regióne Piemont leží na taliansko-švajčiarskej hranici, je známe svojou prírodnou krásou a horským prostredím.

Architekti tento fakt pretavili do najdominantnejšieho prvku domu. Na hornom poschodí vytvorili zasklený tympanón (polkruhová plocha, pozn. red.). Okrem preskleného „štítu“, ktorý osvetľuje kuchyňu na medziposchodí, architekti navrhli aj oblúkové okno, ktoré prepúšťa svetlo do spálne v spodnej časti domu. Vnútro domu je tak spojené s okolitou prírodou z každej časti. Počas rekonštrukcie sa architekti venovali obnove tvaru budovy, spevneniu stien a návrhu interiéru. Napriek tomu si Casa Cinsc zachovala pôvodnú jednoduchosť aj po tejto premene. 

V galérii si pozri stavbu v prírodnom okolí.

Taliansko, Alpy, interiérový dizajn, architektúraTaliansko, Alpy, interiérový dizajn, architektúraTaliansko, Alpy, interiérový dizajn, architektúraTaliansko, Alpy, interiérový dizajn, architektúra
Zobraziť galériu
(20)

Tradičné prvky doplnené moderným dizajnom

Architekti pracovali najmä s myšlienkou minimalizmu a využitia čo najväčšieho množstva pôvodného materiálu. Nachádza sa v ňom kúpeľňa, kuchyňa či izby na poschodí. Miestnosti otvorili, vďaka čomu kuchyňa získala vysoký strop. Týmto spôsobom sa celý interiér rozširuje a zaplavuje priestor prirodzeným svetlom. Okná rôznych tvarov ponúkajú pôsobivé výhľady smerom do okolitej krajiny.

„Interiér domu je navrhnutý tak, aby vytváral intímnu a útulnú atmosféru. Všade, kde to bolo možné, sme využili staršie drevené prvky, ktoré sme získali z likvidácie starých podláh a poškodených trámov strechy. Dali sme im novú funkciu,“ dodáva ATOMAA.

V galérii si pozrieš interiér domčeka.

interiérový dizajn, Taliansko, Alpy, interiérový dizajninteriérový dizajn, Taliansko, Alpy, interiérový dizajnTaliansko, Alpy, architektúra, interiérový dizajninteriérový dizajn, Taliansko, Alpy, interiérový dizajn
Zobraziť galériu
(13)

Architekti v interiéri kombinovali smrekové a brezové drevo spolu s betónom, ktorý sa nesnažili skryť. Tak maximálne spolupracuje s hlavnými materiálmi domu. Drevo využili na podlahy, stropy, steny a nábytok. Snažili sa však pracovať so zachovaným materiálom, aby domček zostal čo najviac autentický. „Využili sme materiál zo starej ruiny, vyradené kamene na stavbu nových múrov, drevo zo starej strechy na dvere a okná, vyťaženú horninu na oporné múry terasy a novú prístavbu. Vonkajšie plochy boli vydláždené kamennými doskami zo starej strechy,“ informuje ATOMAA.  

Napríklad v niektorých častiach nahradili smrekovcové podlahy čiernou živicou. Tieto rôznorodé materiály a ich zručné spracovanie miestnymi remeselníkmi prispievajú k autentickej a jedinečnej atmosfére interiéru.

Anketa:
Páči sa ti premena starej stodoly na kamenný domček s moderným interiérom?
Je to nádherné. 
Nezaujalo ma to. 
Je to nádherné. 
96 %
Nezaujalo ma to. 
4 %
Domov
Zdieľať
Diskusia