Ak ti nejaká surovina zachutí, môžeš si ju rovno kúpiť a odniesť domov. Oma je hybridný koncept Jakuba Dianišku, ktorý vyštudoval politológiu a ekonómiu. Napokon však naplno „prepadol“ svojej najväčšej vášni – jedlu a pohostinstvu.
Ráno sem prídeš na filtrovanú kávu a domáci koláč, cez deň na ľahký obed a večer na syrový tanier a pohár kvalitného vína. Ak ti nejaká surovina zachutí, možno ju nájdeš priamo na pultoch a odnesieš si ju domov. Oma – nová prevádzka v hlavnom meste – je fúziou predajne so špecializovaným sortimentom, vinárne a kaviarne.
Jakub Dianiška, ktorý Omu otvoril spolu so svojou manželkou a fotografkou Patríciou, vyštudoval politológiu a ekonómiu v Londýne. Niekoľko rokov pôsobil v oblasti privátneho poradenstva, až napokon zistil, že ho táto práca nenapĺňa. Vždy mal blízko k jedlu a Londýn bol pre neho epicentrom (nielen) kulinárskej rôznorodosti, ktorú si naplno užíval.
Ako hovorí, v okruhu priateľov bol známy tým, že ľudí rád hostil, či už v záhrade, alebo vo svojom londýnskom byte. „Keď sa ma niekto opýta, v akej oblasti robím, nenazvem to gastronómia, ale ‚hospitality‘ – pohostinstvo,“ hovorí Jakub. „To je pre mňa v tomto biznise najdôležitejší aspekt.“
V Refresheri navštevujeme úspešné gastroprevádzky, rozprávame sa s ich majiteľmi a ochutnávame to najlepšie z najlepšieho. Pre viac podobného obsahu sleduj tému Gastro Bratislava. Ak chceš mať prístup ku všetkým článkom, nezabudni sa stať členom klubu Refresher+.
Najskôr bola kaviareň
Po ôsmich rokoch v Londýne sa vrátil na Slovensko so svojím známym – talianskym režisérom, s ktorým prišiel rozbehnúť produkčnú spoločnosť. Zhodou okolností sa vďaka nej zoznámil s jedným z najlepších slovenských šéfkuchárov Lukášom Heskom. „Robili sme teaser na jeho bistro Fach. Postupne sme si k sebe nachádzali cestu a teraz je mi to blízky človek, ktorý mi v mnohých veciach pomohol,“ vraví.
Jakub začal popri práci pre produkčnú firmu rozbiehať aj svoj prvý vlastný gastroprojekt – kaviareň Mandľa Coffee. Tá si po náročných začiatkoch našla stálu klientelu a tento rok oslávi piate narodeniny. „Bol som odhodlaný do toho ísť. Mal som predstavu, ako má podnik vyzerať, aj zásady, pokiaľ ide o kvalitu servisu a produktu,“ spomína.
Čo sa dozvieš po odomknutí?
- Či bol Jakubov prvý gastroprojekt za úspešný.
- Ako vznikla Oma (a jej názov).
- Čo všetko môžeš v Ome kúpiť a ochutnať.
- Koľko tu stojí najdrahšia fľaša.
- Prečo sa sem ešte oplatí zájsť.