Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Pozri si naše tipy na darčeky, ktoré by sme si kúpili aj my 🤩
8. júla 2023 o 12:30
Čas čítania 4:24
Ema Stanovská

„Pohostinnosť je rovnako dôležitá ako jedlo.“ Bývalý politológ otvoril v Bratislave prevádzku Oma, kam zájdeš na víno aj na nákup

„Pohostinnosť je rovnako dôležitá ako jedlo.“ Bývalý politológ otvoril v Bratislave prevádzku Oma, kam zájdeš na víno aj na nákup
Zdroj: Refresher/Dorota Jedináková
GASTRO GASTRO BRATISLAVA GASTROPRIEMYSEL
Uložiť Uložené

Ak ti nejaká surovina zachutí, môžeš si ju rovno kúpiť a odniesť domov. Oma je hybridný koncept Jakuba Dianišku, ktorý vyštudoval politológiu a ekonómiu. Napokon však naplno „prepadol“ svojej najväčšej vášni – jedlu a pohostinstvu.

Ráno sem prídeš na filtrovanú kávu a domáci koláč, cez deň na ľahký obed a večer na syrový tanier a pohár kvalitného vína. Ak ti nejaká surovina zachutí, možno ju nájdeš priamo na pultoch a odnesieš si ju domov. Oma – nová prevádzka v hlavnom meste – je fúziou predajne so špecializovaným sortimentom, vinárne a kaviarne.

V Ome nakúpiš špecializovaný potravinársky sortiment aj do nej zájdeš na pohár vína.
V Ome nakúpiš špecializovaný potravinársky sortiment aj do nej zájdeš na pohár vína. Zdroj: Refresher/Dorota Jedináková

Jakub Dianiška, ktorý Omu otvoril spolu so svojou manželkou a fotografkou Patríciou, vyštudoval politológiu a ekonómiu v Londýne. Niekoľko rokov pôsobil v oblasti privátneho poradenstva, až napokon zistil, že ho táto práca nenapĺňa. Vždy mal blízko k jedlu a Londýn bol pre neho epicentrom (nielen) kulinárskej rôznorodosti, ktorú si naplno užíval.

Ako hovorí, v okruhu priateľov bol známy tým, že ľudí rád hostil, či už v záhrade, alebo vo svojom londýnskom byte. „Keď sa ma niekto opýta, v akej oblasti robím, nenazvem to gastronómia, ale ‚hospitality‘ – pohostinstvo,“ hovorí Jakub. „To je pre mňa v tomto biznise najdôležitejší aspekt.“

Jakub Dianiška otvoril už druhú prevádzku v Bratislave, prvou je kaviareň v Zuckermandeli.
Jakub Dianiška otvoril už druhú prevádzku v Bratislave, prvou je kaviareň v Zuckermandeli. Zdroj: Refresher/Dorota Jedináková

V Refresheri navštevujeme úspešné gastroprevádzky, rozprávame sa s ich majiteľmi a ochutnávame to najlepšie z najlepšieho. Pre viac podobného obsahu sleduj tému Gastro Bratislava. Ak chceš mať prístup ku všetkým článkom, nezabudni sa stať členom klubu Refresher+.

Najskôr bola kaviareň

Po ôsmich rokoch v Londýne sa vrátil na Slovensko so svojím známym – talianskym režisérom, s ktorým prišiel rozbehnúť produkčnú spoločnosť. Zhodou okolností sa vďaka nej zoznámil s jedným z najlepších slovenských šéfkuchárov Lukášom Heskom. „Robili sme teaser na jeho bistro Fach. Postupne sme si k sebe nachádzali cestu a teraz je mi to blízky človek, ktorý mi v mnohých veciach pomohol,“ vraví.

Chlieb, syr a víno. Majiteľ preferuje kvalitu nad kvantitou.
Chlieb, syr a víno. Majiteľ preferuje kvalitu nad kvantitou. Zdroj: Refresher/Dorota Jedináková

Jakub začal popri práci pre produkčnú firmu rozbiehať aj svoj prvý vlastný gastroprojekt – kaviareň Mandľa Coffee. Tá si po náročných začiatkoch našla stálu klientelu a tento rok oslávi piate narodeniny. „Bol som odhodlaný do toho ísť. Mal som predstavu, ako má podnik vyzerať, aj zásady, pokiaľ ide o kvalitu servisu a produktu,“ spomína.

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Pridaj sa do klubu REFRESHER+

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Či bol Jakubov prvý gastroprojekt za úspešný.
  • Ako vznikla Oma (a jej názov).
  • Čo všetko môžeš v Ome kúpiť a ochutnať.
  • Koľko tu stojí najdrahšia fľaša.
  • Prečo sa sem ešte oplatí zájsť.
Dočítať článok
Máš už predplatné?
Prihlásiť sa
Dočítať článok
Poslať sms
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 140086 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Odomknúť cez SMS
Tento článok
Poslať sms Ako to funguje?
Všetky články na mesiac
🤩 Len 1,50€ navyše
POSLAŤ SMS Ako to funguje?
Po odomknutí získaš
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Napr.: Celodenný Skipas v PARK SNOW Donovaly ZDARMA , Poukázka v hodnotě 200 korun na nákup v Furiosa alebo PPV kód na Oktagon 65
Zobraziť všetky (9)
Domov
Zdieľať
Diskusia