Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Čítaš poslednú stranu článku:
Custom šiltovky od slovenského umelca nosí Dalyb, Yaksha a prerazil aj v Austrálii. Chcem, aby bola pre ľudí artefaktom, hovorí

Inšpiráciu čerpá z punkovej kultúry

Sám tvrdí, že podchytiť správny dizajn bola dlhá cesta, no snaží sa stále zdokonaľovať. Dnes napríklad používa na šiltovku neónové farby, ktoré sa ti na slnku nabijú, a tak s ňou budeš večer svietiť. V jeho ponuke nenájdeš ani jeden rovnaký dizajn. „Snažím sa na šiltovky pozerať ako na artefakt. Nie každý si môže dovoliť odo mňa kúpiť obraz alebo nemá odvahu spraviť si tetovanie. Tak si kúpia šiltovku. Koniec koncov, môžu si ju na poličku vystaviť ako umelecké dielo,“ hovorí. 

Odporúčané
V CCC predstavili nové premium kolekcie. Tieto nadčasové topánky a kabelky v neutrálnych farbách sú na leto must-have V CCC predstavili nové premium kolekcie. Tieto nadčasové topánky a kabelky v neutrálnych farbách sú na leto must-have 14. mája 2024, 9:00

Umelec sa zameriava na jeden druh šiltoviek, aj keď skúsil upraviť už aj iné typy. Podľa jeho slov dizajn vynikne práve na šiltovkách, ktoré majú nádych 90. rokov. „Sú to špeciálne kúsky, kde ich zháňam ti nepoviem. (smiech) Skúšal som ich na začiatku kupovať aj v secondhandoch, no nie vždy ich tam človek nájde. Stalo sa mi, že som už upravoval aj šiltovku New Era, ale ten dizajn nie je podľa mňa dobrý ani štýlový,“ hovorí.

Svoj návrh šiltovky môžeš Palimu podrobne opísať v správe na DM, kde ho s tebou bude dôkladne konzultovať.umelec, slovenský umelec, custom šiltovky, Yaksha, Dalyb, módaumelec, slovenský umelec, custom šiltovky, Yaksha, Dalyb, módaumelec, slovenský umelec, custom šiltovky, Yaksha, Dalyb, móda
Zobraziť galériu
(18)

Pri práci sa inšpiruje myšlienkou individualizmu, čo úzko súvisí práve s punkovou kultúrou. Každý kúsok je originálny, návrh si najskôr predstaví v hlave, keď si k práci sadne, vie presne, čo ide robiť. Páči sa mu, keď je človek sám sebou, vytŕča nejakým spôsobom z davu a nosí custom veci, ktoré majú dušu. 

Spolupráca so značkou Adidas, s Yakshom aj Footshopom

Paliho tvorbu si všimli, samozrejme, aj slovenskí umelci či osobnosti, ktorí majú radi originálny dizajn. V šiltovke od umelca Myslimnateba sa objavil napríklad aj Dalyb, ktorý ňou doplnil outfit na Pražskom týždni módy. Paliho pri tejto príležitosti oslovila značka Adidas, aby im urobil pár custom šiltoviek. Jednu si tak zobral aj Dalyb, ktorý si ju chcel neskôr nechať. „S Daliborom sa poznám od jeho začiatkov, chodili sme na rovnakú strednú školu. Zobral si Adidas custom šiltovku na módnu udalosť a potom mi napísal, či by si ju mohol nechať. Veľmi sa mu páčila, poprial mi, aby sa mi darilo,“ približuje Pali.

umelec, slovenský umelec, custom šiltovky, Yaksha, Dalyb, móda
Zdroj: Archív: Myslimnateba

Medzi najnovšie spolupráce patrí spojenie s Yakshom: „Yakshu si veľmi cením, obdivujem jeho prácu. Robí veľa nielen pre hudobnú kultúru, ale dnes už aj pre šport, čo je pre mladých ľudí veľmi dôležité.“ Pali mu šiltovku poslal a Yaksha bol nadšený. Dohodli sa, že spolu niečo vymyslia. Výsledok podľa jeho slov môžeš očakávať už čoskoro.

Odporúčané
New Balance predstavuje svoj vlastný krátky film. Grey Days má byť oslavou sivej farby, štýlu a individuality New Balance predstavuje svoj vlastný krátky film. Grey Days má byť oslavou sivej farby, štýlu a individuality 10. mája 2024, 15:00

Paliho šiltovky obľubuje aj české zoskupenie hudobníkov Butterclub, austrálska kapela Cosmos Midnight či hudobník Dominic Palermo. Priznal sa, že by rád spolupracoval so značkou Balenciaga, momentálne pracuje s Footshopom. Pali sa dodnes drží hesla: Čo nemá príbeh, nemá ani cenu.

Čítaj na predchádzajúcej strane
Dočítal si celý článok
Strana 2 z 2
Domov
Zdieľať
Diskusia