Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
26. apríla 2023, 16:30
Čas čítania 4:28
Eduard Starkbauer

Boli sme v hlavnom meste stavebníc LEGO v Billunde: Lieta sem Ryanair, hotely stoja stovky eur a kraľujú tu deti

Boli sme v hlavnom meste stavebníc LEGO v Billunde: Lieta sem Ryanair, hotely stoja stovky eur a kraľujú tu deti
Zdroj: Refresher/Eduard Starkbauer
REPORTÁŽE LEGO
Uložiť Uložené

Billund je pre milovníkov LEGO stavebníc niečo ako mekka.

Po prílete do dánskeho Billundu sa nadýchneme miestnej atmosféry. Prímorský vzduch dotvára mix zápachu poľných hnojív a leteckého benzínu. Zvukovú kulisu mestečka pre zmenu okrem bzučania elektrických áut tvorí džavot detí a mechanický hluk kolotočov.

Pri pohľade na Google Maps zarazí fakt, že rozloha letiska je porovnateľná s celkovou plochou mestečka so 6 000 obyvateľmi. Billundské letisko je druhé najväčšie v krajine. Ročne ho využije až 3 718 000 pasažierov. Mnohí z nich pred odletom vkladajú do letiskových skenerov žlté tašky s červeným logom plné stavebníc. Odnášajú si suveníry z hlavného mesta LEGO. Po dvoch dňoch robíme to isté.

Billund, Lego
Letisko v Billunde. Zdroj: Refresher/Eduard Starkbauer

Cesta do Billundu nemusí byť drahá ani dlhá. Letecky sa sem dostanú návštevníci z celej Európy. Z Viedne lieta Ryanair trikrát týždenne. Ak sa sem vyberieš autom, priprav sa na asi 13-hodinovú jazdu.

LEGOLAND®

„Budem kričať a možno sa aj povraciam,“ varuje ma po anglicky náhodná prísediaca na atrakcii Flying Eagle. Zamestnanec v tematickom kostýme zaklapne bezpečnostnú závoru a žena sa sprisahanecky usmeje. Žartovala, počas zábavnej rýchlej jazdy splnila len prvú polku výstrahy.

LEGOLAND.LEGO House.LEGOVstupná hala LEGO Campusu.
Zobraziť galériu
(18)

Dánsky LEGOLAND otvorili 7. júna 1968 ako jeden z prvých zábavných parkov Európy. Po vstupe cez turnikety si môžeš do skrinky odložiť tašku či bundu. Neplatíš zálohu, ale poplatok 7 respektíve 9 eur (podľa veľkosti skrinky). Zváž preto radšej, či so sebou nosiť zbytočnosti. Mimochodom, rovnako stojí aj parkovisko oproti parku.

Billund, Legoland
Model letiska v Billunde. Zdroj: Refresher/Eduard Starkbauer

Po pár metroch chôdze už môžeš obdivovať rozľahlé modely inšpirované skutočnými stavbami a aglomeráciami vo fascinujúcom parku Miniland. V modeloch domov spoznáš predovšetkým škandinávske metropoly a dedinky, ale aj detailné prístavy so skutočnou vodou.

Odporúčané
Do týchto stavebníc vkladá LEGO veľké nádeje: boli sme na predstavení nového radu DREAMZzz Do týchto stavebníc vkladá LEGO veľké nádeje: boli sme na predstavení nového radu DREAMZzz 2. mája 2023, 14:30

Nechýba ani model billundského letiska, LEGO Housu či impozantné sochy najvyšších budov na svete. Na stavbu mestečka použili vyše 20 miliónov kociek. 

Ak máš šťastie a prídeš mimo hlavnej turistickej sezóny, najzaujímavejšie atrakcie stihneš obehnúť za deň, inak si radšej priprav dva. Pri plánovaní si však musíš dať pozor, deti do 120 centimetrov na niektoré atrakcie nepustia a park navyše nebýva otvorený každý deň. Keď je, otváracie hodiny sa líšia.

LEGOLAND
Flying Eagle patrí k zaujímavým jazdám LEGOLANDU. Zdroj: Refresher/Eduard Starkbauer

Otvárajú ho vždy o 10.00, no zatvárajú o 17.00, 18.00 alebo 19.00. Všetky atrakcie pritom zatvárajú nemilosrdne a na minútu presne hodinu pred zatvorením parku. Naďalej môžeš zotrvať vo zvyšku areálu, kochať sa výzdobou a navštíviť množstvo tematických reštaurácií, bufetov či neodmysliteľný obchod.

Všetky atrakcie sú v cene vstupenky. Rady na ne sa, samozrejme, líšia v rámci sezóny. V apríli sme si počkali maximálne niekoľko minút. Dlhé bludiská ohrád však naznačujú, že počas letného vrcholu môžeš čakať aj vyše hodiny. Jazdy na dráhach pritom trvajú krátko, jeden, maximálne dva okruhy.

LEGO
LEGOLAND. Zdroj: Refresher/Eduard Starkbauer

Nejaké emócie na ponurých tvárach komicky zachmúrených otcov rodín vyčaruje najmä štvorica dynamickejších jázd: Polar X-plorer, Flying Eagle, X-treme Racers a The Dragon.

Súčasťou parku je trocha prekvapujúco aj atrakcia Atlantis so živými žralokmi, rajami a inými tropickými rybami. Jej súčasťou je aj 8-metrový tunel popod akvárium.

Hotel LEGOLAND®

Variabilita ubytovacích možnosti v Billunde nie je dychberúca. Ich cena však áno. Bezprostredne pri LEGOLANDE sa nachádza hneď niekoľko tematických ubytovaní. Okrem najdrahšieho päťhviezdičkového LEGOLAND Castle Hotela, kde si za noc zaplatíš asi 450 eur, tu nájdeš aj cenovo priaznivejšie kabínky. Najlacnejší, no stále relatívne nákladný je kemping, kde ťa miesto vyjde na 60 eur za noc.

Hotel, Lego
Interiér hotelovej izby v LEGOLAND hoteli. Zdroj: Refresher/Eduard Starkbauer

My sme prespali v najstaršom, renomovanom a priebežne renovovanom štvorhviezdičkovom hoteli LEGOLAND, ktorý je s parkom prepojený nadzemnou pasážou. Tematiky izieb odkazujú na ikonické rady LEGO Pirates, Castle, Friends či Ninjago, no nájdeš tu aj serióznejšie „dospelácke“ verzie izieb. Okrem manželskej postele v nich nájdeš aj poschodovú prístelku pre deti.

Odporúčané
Lego predstavilo stavebnicu hyperauta Peugeot 9X8 Lego predstavilo stavebnicu hyperauta Peugeot 9X8 15. apríla 2023, 14:00

Výzdoba väčšiny izieb s cenovkou od 300 eur na noc, ale aj spoločných miestností je pestrofarebná, plná detailov a upúta predovšetkým deti. Prvým kanálom na hotelovej televízii, samozrejme, nemôže byť nič iné ako LEGO TV.

LEGO® House

Impozantné epicentrum sveta interaktívne múzeum LEGO vyrástlo v centre Billundu v roku 2017. Dielo od dánskych architektov z legendárneho štúdia BIG napriek svojej masívnosti v rámci striedmej zástavby nepôsobí ako päsť na oko. Do moderného centra nesúcom sa v duchu škandinávskej architektúry zapadá harmonicky. Exteriér budovy ponúka v slnečné dni miesta na sedenie.

LEGO House
LEGO House. Zdroj: Refresher/Eduard Starkbauer

Štruktúra nepravidelnej pyramídy snehobielej budovy hrá z pohľadu zhora farbami. Jej podoba priamo odkazuje na klasické kocky stavebnice. Určite nezabudni vyjsť až na vrchol budovy, z ktorého obsiahneš pohľadom celé mestečko.

Po vstupe do budovy si kúpiš alebo vyzdvihneš lístok v automate. Prvou atrakciou, na ktorú narazíš počas výstupu na poschodie, je 15-metrový strom s obrovským množstvom detailov. 

Nielen ten, ale aj zvyšok superkompozícií majú na svedomí zamestnanci českej továrne v Kladne, ktorých diela vystavujú po celom svete.

Lego
Detail stavby mesta. Zdroj: Refresher/Eduard Starkbauer

Niekoľkometrové sochy s neskutočne detailnými, vtipnými zákutiami i mnohými mobilnými či osvetlenými časťami sme skúmali dlhé minúty so zatajeným dychom.

Odporúčané
Milan Reindl používal ešte ako učiteľ LEGO na vyučovanie. Dnes s jeho modelmi Technic pózujú svetové celebrity Milan Reindl používal ešte ako učiteľ LEGO na vyučovanie. Dnes s jeho modelmi Technic pózujú svetové celebrity 13. júna 2022, 14:30

Atrakcie obsahujú správnu dávku multimediálnosti. Aj pre deti sú ľahko pochopiteľné, a keby si mal náhodou ťažkosti, všadeprítomný bilingválny diskrétny personál je viac ako nápomocný. Pri mnohých atrakciách si môžeš urobiť na pamiatku selfie a všakovaký digitálny obsah, ktorý si po návrate môžeš stiahnuť na stránke LEGO House.

K vrcholom atrakcií patria štúdio stop-motion animácie, virtuálne akvárium či pretekárska dráha. Reštauráciu MINI CHEF, v ktorej ti naservírujú menu v obrovskej kocke LEGO, odporúčame rezervovať s dostatočným predstihom.

LEGO
Strecha LEGO House ponúka výhľad na okolie. Zdroj: Refresher/Eduard Starkbauer


Na rozdiel od LEGOLANDU ponúka LEGO House subtílnejšiu zábavu. Jeho vrcholom je paradoxne podzemná expozícia, ktorej artefakty z 90-ročnej histórie značky rozcítia srdce nejedného nostalgika. LEGO House predstavuje aj originálnu výstavu vybraných diel dospelých amatérskych nadšencov LEGO (tzv. AFOL). A najmä, môžeš si ho naplno užiť aj v prípade daždivých dní, ktorých je v Billunde za rok priemerne 169. Samozrejmosťou je aj obchod ponúkajúci exkluzívne stavebnice, ktoré nikde na svete nenájdeš. 

LEGO® Campus

Architektonickým skvostom je aj budova LEGO Campusu. Leží len niekoľko metrov od miesta, kde položil základy značky v stolárskej dielni Ole Kirk Christiansen. Neďaleko dodnes sídli aj jedna z piatich svetových fabrík firmy.

Bugatti, Lego
Kde inde ako v centrále firmy LEGO by ste hľadali model Bugatti v životnej veľkosti? Zdroj: Refresher/Eduard Starkbauer

V biznisovom aj kreatívnom centre spoločnosti nájdeš všetko, čo od globálne pôsobiacej firmy s trhovou hodnotou 12 miliárd dolárov očakávaš: iPady na každom ráme dverí zasadačiek, vlastné kino, basketbalový kurt, niekoľko bufetov a prémiové materiálové finiše.

LEGO
Vstupná hala LEGO Campusu. Zdroj: Refresher/Eduard Starkbauer

Keď máš chuť na niečo iné ako LEGO

V Billunde nenájdeš pobočky sietí módnych či fastfood firiem. Mestečko je pomerne striedme a okrem pútnických LEGO zastavení ponúka len minimum iného vyžitia. Ekonomický potenciál miliónov návštevníkov sa však v meste snažia zužitkovať aj iní podnikatelia. Okrem atrakcií, spätých s plastovými stavebnicami, teda môžeš navštíviť aj zábavný park Lalandia s rozsiahlym vodným svetom a k najnovším prírastkom billundského zábavného ekosystému patrí WOW Park.

Odporúčané
LEGO MASTERS: Boli sme sa pozrieť na natáčaní najnovšej rodinnej šou. Odmena pre tím najšikovnejších staviteľov bude 20 000 eur LEGO MASTERS: Boli sme sa pozrieť na natáčaní najnovšej rodinnej šou. Odmena pre tím najšikovnejších staviteľov bude 20 000 eur 6. júna 2022, 9:30

Ten je zasadený v miestnom lesíku a ponúka zábavu v súlade s detskou definíciou adrenalínu: šmýkačky, visuté mosty, trampolíny, bludiská či prechádzku v korunách stromov. Ak máš pár hodín navyše, asi 25 kilometrov od Billundu nájdeš aj jedny z najkrajších pláží Dánska. Billund je pre fanúšikov LEGO niečo ako mekka. Bezstarostná a mierumilovná zábava v epicentre vesmíru LEGO je určená pre rodiny, rozhodne však nepatrí k tým lacnejším dovolenkám.

Domov
Zdieľať
Diskusia