Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. apríla 2023, 13:00
Čas čítania 0:51
Martin Mičuda

Svetovým autom roka 2023 sa stal Ioniq 6, Hyundai si však s novým elektromobilom odnáša až 3 prvenstvá

Svetovým autom roka 2023 sa stal Ioniq 6, Hyundai si však s novým elektromobilom odnáša až 3 prvenstvá
Zdroj: Hyundai
TECH HYUNDAI
Uložiť Uložené

To, že automobilovému priemyslu začínajú dominovať elektrické vozidla, dokazuje fakt, že i tento rok si až päť prvenstiev zo šiestich kategórií odnášajú elektromobily.

Po tom, ako sme v úvode roka spoznali tohtoročného víťaza tradičnej európskej ankety Auto roka (COTY/Car of the Year), ktorým sa stal Jeep Avenger, prišiel čas aj na celosvetový rebríček World Car Awards, ktorej súčasťou sú aj vedľajšie podkategórie. 

Odporúčané
Po teste novej Fabie Monte Carlo sme milo prekvapení, na akú úroveň Škoda posunula obľúbený model Po teste novej Fabie Monte Carlo sme milo prekvapení, na akú úroveň Škoda posunula obľúbený model 24. októbra 2022, 14:30

Z finálnej trojice pri príležitosti autosalónu v New Yorku sa stal víťazom ceny Svetové auto roka 2023 nový Hyundai Ioniq 6, ktorý porazil BMW X1/iX1 a Kiu Niro. Kórejský výrobca tak zabodoval druhý rok po sebe, keďže minulý rok si titul v renomovanej ankete odniesol elektrický Ioniq 5.

Hyundai, Ioniq 6,
Zdroj: Hyundai

Aj tentokrát si Hyundai odnáša až tri prvenstvá. Okrem hlavnej kategórie totiž Ioniq 6 po vzore Ioniqu 5 vyhral aj podkategóriu elektromobil roka a dizajn roka. To, že automobilovému priemyslu začínajú dominovať elektrické vozidla, umocňuje aj fakt, že i tento rok si až päť prvenstiev zo šiestich kategórií odnášajú elektromobily. Jediné vozidlo s konvenčným pohonom vyhralo paradoxne v kategórii mestské auto roka.

Svetové auto roka

Hyundai Ioniq 6 (porazení: BMW X1/iX1 a Kia Niro)

Svetové mestské auto

Citroën C3 (porazení: ORA Funky Cat, Volkswagen Taigo)

Svetové luxusné auto

Lucid Air (porazení: BMW 7/i7 a Genesis G90)

Svetové športové auto

Kia EV6 GT (porazení: Nissan Z a Toyota GR Corolla)

Svetové elektrické auto

Hyundai Ioniq 6 (porazení: BMW i7 a Lucid Air)

Svetový automobilový dizajn

Hyundai Ioniq 6 (porazení: Lucid Air a Range Rover)

Domov
Zdieľať
Diskusia