Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. marca 2023, 11:00
Čas čítania 3:00
Denisa Šútorová

7 typov šiat, ktoré uvidíš na jar v každom jednom obchode

7 typov šiat, ktoré uvidíš na jar v každom jednom obchode
Zdroj: Unsplash/Vicky Cheng
MÓDA MÓDA
Uložiť Uložené

Túto sezónu sa priprav na poriadny nával farieb, jednoduché línie aj extravaganciu. Späť v hre sú aj batikované potlače, ktoré si pamätáme zo začiatku milénia (nikdy však nevyzerali lepšie ako dnes).

V ženskom šatníku azda neexistuje obľúbenejší model, ako sú šaty. Nájsť tie správne (a na vhodnú príležitosť) vie byť však niekedy poriadna „makačka“.

Nemaj obavy, tentokrát sme to spravili za teba a počas víkendu sme ti ulovili horúce novinky zo známych e-shopov aj kamenných predajní. Týchto sedem modelov uvidíš na jar úplne všade.

1. Priehľadné s dlhým rukávom

Transparentné materiály sú jedným z najhorúcejších trendov sezóny. V jednom z najsexi prevedení však fungujú práve na šatách s priliehavým strihom a dlhým rukávom. Inšpiruj sa modelkou Kaiou Gerber, ktorá na červený koberec Academy Museum of Motion Pictures Gala zladila priesvitný Alaïa top a nariasenú tmavohnedú sukňu. Kain look bol síce dvojdielny, no na prvý pohľad pôsobil ako šaty.

Kaia Gerber dala v priesvitnom modeli značky Alaïa šancu vyniknúť svojim krivkám.
Kaia Gerber dala v priesvitnom modeli značky Alaïa šancu vyniknúť svojim krivkám. Zdroj: Getty Images/Steve Granitz

Momentálne hádam nenájdeš značku, ktorá by podobný model nemala v ponuke. Bohatú škálu tylových možností za dostupné ceny ti ponúkajú aj obchody v našich končinách. 

Refresher tipy na priehľadné šaty s dlhým rukávom nájdeš v galérii nižšie.

Jeden z najpútavejších tylových modelov na jar ti prináša španielska značka Zara. Jednoduchá silueta, dlhé rukávy, okrúhly výstrih s jemným lemom a modrá farba spoločne vytvárajú univerzálne, no zároveň lichotivé šaty. Zladiť ich môžeš k teniskám, sandálom, ale aj elegantným lodičkám. Tento skvost môžeš mať v šatníku za 25,32 eura.Tylové maxišaty (SHAE SEAM DRESS) za 38,40 eura ti ponúkajú originálne farebné prevedenie. Okrem jemne lesklého béžového povrchu upútajú najmä fialovým asymetrickým prešívaním. Jednoduché khaki šaty so spodničkou ti za 16,90 eura ponúka značka Bershka. Pôsobia sexi, elegantne a originálne zároveň. Odporúčame ti k nim zladiť jemné doplnky a nenápadnú obuv.Za tento vizuálne dokonalý skvost od značky Diesel si síce priplatíš (rovno 415 eur), no rozhodne sa postaráš o outfit, ktorý nepôsobí prvoplánovo. Jeden z najvýraznejších modelov, ktorý momentálne nájdeš na trhu, má nadčasové línie aj originálne farebné prevedenie.
Zobraziť galériu
(5)

2. Ombré efekt

Ombré efekt na šatách nikdy nevyzeral elegantnejšie a nositeľnejšie. Vo svojich nedávnych kolekciách ho predstavil dizajnér Peter Do, ale aj Ulla Johnson. Kým obaja návrhári sa s ombré efektom vyhrali v casual modeloch, značka Altuzarra ukázala o čosi formálnejšie looky. 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Peter Do (@the.peterdo)


Nás v redakcii ombré efekt očaril a uznávame, že vyzerá rovnako dobre na priesvitných, ako aj saténových šatách. V našom výbere nechýbajú investičné modely, ale aj šaty do pár eur, farebné zladenie už necháme na teba. 

Refresher tipy na šaty s ombré efektom nájdeš v galérii nižšie.

Šaty s ombré efektom a horúcim nádychom priaznivého počasia ti ponúka značka NA-KD. Model maxišiat JOSEFINE HJ DEEP BACK DRESS rozžiari tvoju náladu aj šatník. Mať ho môžeš za 74,95 eura.Olivia Rubin ti model koktailových šiat ADALINE ponúka za 168 eur. Tento ombré skvost využiješ rovnako na večer, ako aj na deň.Luxusnejší model ti za 408 eur ponúka Ottolinger. Šaty sú prechodom dvoch aktuálnych trendov a okrem ombré efektu si na nich môžeš všimnúť aj transparentnosť materiálu.Reserved ti fialovo-oranžový model ombré ponúka za skvelých 10,23 eura.
Zobraziť galériu
(5)

3. Boho štýl s čipkou

Nič romantickejšie a sviežejšie túto sezónu neuvidíš. Čipka ovládla fast fashion reťazce aj prehliadkové mólo luxusnej značky Carolina Herrera. Napriek tomu, že vyzerá skvele v rôznych farebných prevedeniach, stavili mnohí dizajnéri práve na bielu.

V kombinácii s čipkou, boho strihom a v niekoľkých prípadoch aj gombíkmi vedia aj nenápadné biele šaty pôsobiť robustnejšie. Rovnako originálnym výberom však môže byť aj krémová, champagne či žltá, no povoľujú sa aj rôzne dĺžky vrátane mini, midi či maxi.

Nič romantickejšie vo svojom šatníku nebudeš mať. Biele šaty s čipkou pobláznili svetové značky aj módne blogerky.
Nič romantickejšie vo svojom šatníku nebudeš mať. Biele šaty s čipkou pobláznili svetové značky aj módne blogerky. Zdroj: Instagram/Lauren Johnson


Všetky modely vieš zladiť s denimovou alebo koženou bundou, teniskami, so sandálmi či s lodičkami. Zabudnúť by si nemala ani ja jemné doplnky.

Refresher tipy na boho šaty s čipkou nájdeš v galérii nižšie.

Biele romantické šaty Mercy od Glash môžeš mať už za 54,99 eura.Krémové šaty od Y.A.S. kúpiš za 91,49 eura. Nezabudni ani na vhodné lodičky alebo sandále. Odvážnou voľbou môžu byť aj tenisky.Model od All Saint za 139,90 eura má dokonalý strih aj riešený dekolt. Biela farba na týchto šatách nepôsobí jednoducho, ale naopak extravagantne a sexi.Model mini šiat Vittoria v žltej farbe sú skvelou voľbou do jarných ulíc, ale aj na letnú dovolenku, spája totiž romantické a moderné prvky. Ak zvolíš správne doplnky, poslúžia aj ako ideálny outfit na spoločenskú udalosť. Za tento model od značky By Malina zaplatíš 420 eur.
Zobraziť galériu
(5)

4. Saténové šaty na ramienka s padavým výstrihom

Trend saténových šiat sa drží už z minulých sezón a rozhodne sa nesťažujeme. Saténové šaty na ramienka s padavým výstrihom sú stelesnením zmyselnosti a dokonale podčiarknu ženské krivky. Miluje ich aj blogerka Kenza Zouiten, Kendall Jenner či RiRi.

Saténové šaty na ramienka sú jedným z horúcich trendom sezóny. Natrafíš na ne pri scrollovaní e-hopov, ale aj Instagramu.
Saténové šaty na ramienka sú jedným z horúcich trendom sezóny. Natrafíš na ne pri scrollovaní e-hopov, ale aj Instagramu. Zdroj: Instagram/M-KAE

Odvážne fashionistky ich môžu pokojne zladiť aj k denimovej bunde, trenčkotu a masívnym teniskám.

Refresher tipy na saténové šaty na ramienka nájdeš v galérii nižšie.

Bledomodrý maxi model od Raere môžeš mať za 55,92 eura. Zároveň ti k nemu odporúčame jemné líčenie s beach waves alebo ulízaným drdolom.Romantické minišaty v bledoružovej kúpiš v obchode značky NASTY GAL už za 19,74 eura. Rovnako sú vhodné na spoločenskú udalosť, ale aj ako súčasť streetwearového outfitu.Saténové šaty ginaTRICOT so zvieracím vzorom sú sexi záležitosťou na deň, ako aj na večer. Kúpiš ich už za 34,90 eura.Fialové saténové šaty od H&M môžu byť tvoje za 24,99 eura. Medze sa nekladú ani pri voľbe doplnkov či obuvi. Vo farbách sa pokojne vyblázni.
Zobraziť galériu
(5)

5. Batikované šaty

Na batikované tričká, šaty či košele, ktoré boli trendy ešte začiatkom milénia, sa hádam nedá zabudnúť. Tento love/hate efekt na jar naberá nositeľnejší rozmer. Do kolekcie ich zaradili luxusné značky Ferragamo, Jonathan Simkhai a Zimmermann.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by ZIMMERMANN (@zimmermann)

Batika pôsobí ako koža chameleóna. Jej výrazný dizajn zaujme milovníčky streetwearu, ale aj minimalistky a v neposlednom rade je vhodný do jarných, letných, ale aj jesenných ulíc. Tieto štýlovky sú tvojou najlepšou príležitosťou, ako sa v šatníku odviazať.

Refresher tipy na štýlové batikované šaty nájdeš v galérii nižšie.

Hádam netreba zdôrazňovať, že v portfóliu značky OFF-WHITE nikdy nechýbali nadčasové moderné vychytávky. Midišaty s batikovaným vzorom a jemným monogramom značky v oblasti krku sú síce investičnou, no jednoznačne závideniahodnou položkou. Mať ich môžeš za 417 eur.Batikované midi šaty od Zary za 29,95 eura ťa neupútajú iba farbami, ale aj sexi zapínaním okolo krku.Burgundový model batikovaných šiat s dlhým rukávom ti ponúka značka PULL&BEAR. Šaty s exotickým nádychom dokážeš zladiť k lodičkám, ale aj štýlovým členkovým čižmám. Za cenu 26,90 eura si tak zaobstaráš univerzálny prechodný model. Okrem jarných mesiacov ti poslúžia aj na chladnejšie letné večery.Luxusné a elegantné batikované šaty zo saténu nájdeš v ponuke britskej značky Topshop. Mať ich môžeš za 63,68 eura.
Zobraziť galériu
(5)

6. S výrezmi

Šaty s rafinovanými výrezmi si na módnom trhu držia líderskú pozíciu už od minulého leta (ešte predtým však boli populárne začiatkom 90. rokov). Priprav sa na to, že v roku 2023 ich privítame v oveľa odvážnejších a inovatívnejších prevedeniach. Výstrihy na šatách v oblasti dekoltu, no najčastejšie pása a hrudníka pôsobia dramaticky, no zároveň sofistikovane. 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Bruna Marquezine (@brunamarquezine)

Šaty s výrezmi sú perfektnou voľbou pre ženy, ktoré sa chcú cítiť sebavedome, no zároveň nechcú odhaliť príliš. Jemný výrez na páse vie pôsobiť oveľa viac hot ako prvoplánový hlboký výstrih v dekolte. Tento štýl milujú Vanessa Hudgens, Bella Hadid, ale aj Kim Kardashian, Selena Gomez a Bruna Marquezine.

Refresher tipy na sexi šaty s výrezmi nájdeš v galérii nižšie.

Štruktúrované midišaty od ASOS Design ťa zlákajú najmä farebným prevedením. Kúpiš ich už za dostupných 25 eur.Večerné koktailové šaty od značky Trendyol môžu byť tvoje za 64,99 eura. Rovnako vydareným experimentom však môže byť aj ich kombinácia s teniskami.Asymetrické a elastické šaty v sexi červenej a s výrazným výstrihom v oblasti pásu môžeš mať od Zary už za 22,95 eura.Asymetrické saténové šaty v midi dĺžke kúpiš v Reserved za 29,99 eura.
Zobraziť galériu
(5)

7. S volánikovým lemom

Šaty s volánmi majú tento rok poriadne sviežu perspektívu. Sú jemnejšie, jednoduchšie a splývavejšie ako kedykoľvek predtým. Maxisukne a objemné rukávy totiž pomaly, ale isto nahrádza práve volánové lemovanie.

Volány naberajú tento rok celkom iný rozmer.
Volány naberajú tento rok celkom iný rozmer. Zdroj: Instagram/_magda

Či už ide u rukávy, dekolt, alebo spodný diel šiat, volánikový lem dokáže na scénu priniesť exotiku aj dovolenkový nádych. Okrem značiek Blumarine a Max Mara ho vo svojej ponuke majú aj obľúbené fast fashion reťazce. Pripomíname, nakupuj s rozumom! 

Refresher tipy na štýlové šaty s volánmi nájdeš v galérii nižšie.

Volány na šatách sú jedným z horúcich trendov nadchádzajúcej, ale aj terajšej sezóny. V kombinácii s hnedým priesvitným šifónom a prímesou hodvábu ti ich za 159,99 eura ponúka Reserved.Šaty s maskáčovou potlačou a jemnými volánmi kúpiš za 25,99 eura.Bledoružový model saténových šiat s jemnými volánmi značky Nasty gal kúpiš za 49,41 eura.Luxusné saténové šaty od značky Max Mara na seba strhnú všetkú pozornosť. Za tento nadčasový model si síce priplatíš (525 eur), no kupovať ho môžeš s istotou, že moderný bude aj o niekoľko sezón. Vďaka ležernému strihu, výraznej farbe a pompéznému materiálu máš vystarané aj na niekoľko rokov.
Zobraziť galériu
(5)
Anketa:
Máš už na jar nakúpené?
Ešte nie, dík za tip!
Jasné, už dávno.
Zopár modelov už mám, ale vďaka vám ešte doplním.
Ešte nie, dík za tip!
63 %
201 Hlasov
Jasné, už dávno.
13 %
42 Hlasov
Zopár modelov už mám, ale vďaka vám ešte doplním.
23 %
74 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia