Spravili sme prieskum najlepších slovenských kulinárskych kurzov, na ktorých sa môžeš zúčastniť sám, s partiou alebo ich kúpiť blízkemu ako darček.
Chceš sa naučiť variť svoje obľúbené jedlo z donáškovej služby, piecť makrónky alebo robiť takú skvelú kávu, že už nikdy nebudeš musieť ísť do kaviarne? Máš šťastie, pretože dnes už na Slovensku natrafíš na množstvo vynikajúcich kulinárskych kurzov, ktoré vedú skutoční profesionáli.
Nepredstavuj si žiadnu nudnú a stresujúcu hodinu varenia zo základnej školy. Na týchto kurzoch sa aj poriadne zabavíš, pripiješ si s kamošmi aj s najlepšími slovenskými šéfkuchármi, budeš pracovať v prémiovými steakmi či dokonca dostaneš neobmedzený prísun domáceho piva.
V Refresheri píšeme o gastronómii ako máloktoré médium na Slovensku. Všímame si nové zaujímavé prevádzky, rozprávame sa so šéfkuchármi a robíme gastrotesty. Všetky články nájdeš v téme Gastropriemysel, ktorú nezabudni sledovať, aby ti nič neušlo. Staň sa členom Refresher+ klubu a získaj prístup k nášmu prémiovému obsahu.
Škola varenia Chefparade
Cena: 49 eur – 99 eur
Certifikát: áno
Skúška: nie
Chefparade je asi najznámejšia škola varenia s najkomplexnejšou ponukou kurzov. Každý kurz trvá v priemere tri až štyri hodiny, vedú ho skúsení šéfkuchári a zvyčajne pracuješ vo dvojici. Nájdeš tu aj ponuky určené pre väčšie skupiny ľudí, inštruktori sa preto účastníkom venujú skôr hromadne ako individuálne.
Veľkou výhodou je, že sem môže prísť človek, ktorý nevie spraviť ani praženicu, aj skúsený kuchár s praxou. Kurzy sú relatívne cenovo prijateľné. Konajú sa v pekných veľkých priestoroch v dvoch najväčších slovenských mestách a v cene máš aj ľahké občerstvenie a nápoje.
Naučíš sa tu variť tie najlepšie pokrmy zo svetovej kuchyne, ktorými môžeš doma ohurovať svojich blízkych – sushi, steaky, mexická kuchyňa, ale aj sladké dezerty či obľúbené jedlá na víkendový brunch.
Škola varenia Pre gurmánov
Cena: 75 eur – 139 eur
Certifikát: nie
Skúška: nie
Škola varenia Pre gurmánov je výnimočná nielen tým, že ide o vôbec prvú školu varenia na Slovensku, ale aj preto, že tu inštruktori kladú dôraz aj na zážitok a zábavu. Kurzy sa konajú v historických priestoroch 300-ročného vinárskeho domu vo Svätom Jure, kam sa rozhodne oplatí vycestovať.
V cene je aj welcome drink vo forme prosecca, ktorý môžeš pri varení pokojne popíjať a klábosiť so šéfkuchárom. O kvalite kurzov hovoria už samotné mená – najlepší slovenskí šéfkuchári Michal Konrád, Marcel Ihnačák, Igor Čehy či šéfcukrárka národného tímu Jozefína Zaukolcová, ktorú môžeš poznať aj ako televíznu porotkyňu.
Každý kurz – či už ide o marockú, thajskú, českú, alebo indickú kuchyňu – vedie šéfkuchár, ktorý pochádza priamo z danej krajiny. Kurzy cez týždeň trvajú 3,5 hodiny, v sobotu sedem hodín. K jedlám servírujú kvalitné vína z Malých Karpát a vybraných svetových vinárstiev.
Dream cocktail
Cena: 90 eur (baristický kurz), 140 eur (barmanský kurz)
Certifikát: áno
Skúška: áno (teoretická aj praktická časť)
Školiace centrum Dream Cocktail pôsobí na gastroscéne už viac ako 10 rokov. Organizujú aj eventy pre odborníkov v gastrosegmente a doteraz vyškolili viac ako 2 500 barmanov a baristov. Spoločnosť poskytuje aj odborné poradenstvo, degustácie, firemné akcie a workshopy.
Čo sa dozvieš po odomknutí?
- Na ktorom kurze môžeš pracovať s prémiovým hovädzím mäsom pod vedením „mäsovej legendy“, ktorá ti občas aj „uleje“ niečo tvrdšie.
- Ktorý baristický kurz je cenovo najvýhodnejší.
- Kde sa môžeš naučiť variť vlastné domáce pivo a zároveň vypiť jeho neobmedzené množstvo.
- Ktoré kurzy vedú cukrárske legendy.
- Kam ísť, ak sa chceš naučiť piecť torty či francúzske dezerty.