Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
7. februára 2023, 12:30
Čas čítania 4:00
Jakub Paulík

Najškaredšia žena sveta si ročne zarobila viac ako priemerný Slovák za celý život. Po smrti manžela musela uživiť štyri deti

ZAUJÍMAVOSTI FREAK SHOW MARY ANN BEVAN
Uložiť Uložené

Dokázala zarobiť poriadny balík peňazí a dokonca si našla v cirkuse aj lásku.

Mary Ann Bevan vystupovala vo freak show ako „najškaredšia žena sveta“. Pre raritné ochorenie sa jej telo oproti mladosti zmenilo na nespoznanie. Výrazne odlišná bola najmä tvár, ktorá nadobudla mužské rysy. Po smrti manžela potrebovala uživiť rodinu, a tak sa pridala k cirkusu. Na súčasné pomery si v niektorých rokoch dokázala zarobiť milióny eur. Pravidelne však musela trpieť výsmech.

Okrem „najškaredšej ženy sveta“ sa na pódiách freak show objavovala aj polonahá Hotentotská venuša či otec so synom, ktorým pre syndróm vlkolaka hovorili potomkovia medveďa. Pridaj sa k členom klubu Refresher+ a dozvieš sa o ďalších neobyčajných životných príbehoch.
Mary Ann Bevan
Zdroj: Wikimedia/Publc Domain

Do mesta chodievala iba potme

Pred divákmi v 20. rokoch minulého storočia vystupovala ako „najškaredšia žena na svete“. Nešlo pritom len o nelichotivú prezývku. Mary Ann Bevan skutočne vyhrala v súťaži, do ktorej sa mali hlásiť fyzicky odpudivé ženy. Získala prvé miesto a porazila približne 250 súťažiacich.

Odporúčané
Zázrak bez končatín: maľovala pre kráľov, i keď nemala ruky. Radšej sa kotúľala, než aby ju nosili na rukách Zázrak bez končatín: maľovala pre kráľov, i keď nemala ruky. Radšej sa kotúľala, než aby ju nosili na rukách 31. decembra 2022, 11:00

Jej atypicky vyzerajúca tvár zaujala šoumenov, ktorí ju s radosťou prijali do cirkusov známych ako freak show, kde vystupovali ľudia s biologickými odchýlkami. Mary Ann Bevan spočiatku váhala, ale potrebovala uživiť svoje štyri deti. Bola plachá a zo svojho prívesu okrem vystúpení vychádzala iba v noci. Sebavedomie jej dozaista nedodali ani výsmešné komentáre divákov.

„Ako by sa ti páčilo, keby sa si sa pri hentej prebúdzal, Charlie?“ pýtala sa vraj jedna žena svojho manžela počas toho, ako si prezerala „najškaredšiu ženu sveta“. „Kriste, no nie je hrozná?!“ poznamenal podľa knihy Cheapjack od Philipa Allinghama ďalší pán. Mary Ann Bevan si však podľa autora podobné komentáre príliš nevšímala alebo si na ne časom zvykla. Úsmev jej vraj po urážkach z tváre nezmizol.

Výsmechom však nešetrili ani dobové médiá, ako napríklad magazín Time. Redakcii preto napísal list jej vtedajší lekár, neurochirurg Harvey Cushing. „Kedysi energická a dobre vyzerajúca mladá žena sa stala obeťou choroby známej ako akromegália. Ako lekár nerád vidím, že Time môže byť voči tragédiám spôsobeným ochorením taký ľahkomyseľný,“ napísal Cushing v liste podľa britského akademického žurnálu BMJ.

Odporúčané
Prebodli ho mečom, no nič necítil. Pri vystúpeniach tajomného Mirina Daja odpadávali diváci Prebodli ho mečom, no nič necítil. Pri vystúpeniach tajomného Mirina Daja odpadávali diváci 29. januára 2021, 9:30

Kedysi mala milujúceho muža a bežný život

Málokto z divákov vedel, že Mary Ann Bevan, narodená v roku 1874 v Londýne, počas svojej mladosti a časti dospelosti vyzerala ako úplne bežná žena. Niektorí ľudia hovorili, že bola atraktívna.

Pracovala v nemocnici ako zdravotná sestra, mala manžela, s ktorým vychovávala štyri zdravé deti – dve dcéry a rovnaký počet chlapcov. Zvrat nastal zhruba v roku 1906, keď mala 32 rokov a začalo sa u nej prejavovať ochorenie akromegália (podľa iných zdrojov, ako National Fairground Archive, u nej choroba prepukla až v roku 1914, keď zomrel jej manžel).

Telo človeka pri tomto ochorení začne v dospelosti vylučovať rastové hormóny, čo je spravidla spôsobené nádorom na hypofýze, informuje web Your Hormones. Osobe narastú vnútorné orgány, ruky, nohy a zhrubne jej koža aj kosti. U Mary Ann Bevan sa ochorenie prejavilo tak, že jej tvár s pôvodne ženskými rysmi začala pripomínať muža. Jej nos sa predĺžil a sánka sa výrazne zväčšila.

Človek s akromegáliou trpí častými bolesťami hlavy a slabne mu zrak. V určitých prípadoch tlak nádoru na očné nervy vedie k jeho úplnej strate. V súčasnosti sa dá väčšina prípadov riešiť chirurgickým zákrokom alebo dávkami injekcií, ktoré znižujú množstvo rastového hormónu.

Odporúčané
Otec ho mlátil a ľudia na ulici ho prenasledovali. Sloní muž zomrel ako 27-ročný pri pokuse o spánok v ľahu Otec ho mlátil a ľudia na ulici ho prenasledovali. Sloní muž zomrel ako 27-ročný pri pokuse o spánok v ľahu 5. apríla 2020, 12:21

Na agenta pôsobila odpudivo aj príjemne zároveň

Mary Ann Bevan potrebovala po smrti manžela v roku 1914 dorovnať rodinný rozpočet. Jeden farmár, pre ktorého pracovala, jej údajne povedal, že jediné, na čo sa hodí, je súťažiť o titul najškaredšej ženy, píše Philip Allingham v knihe Cheapjack. Onedlho nato sa Mary Ann Bevan naozaj zapojila do súťaže o najškaredšiu ženu a zvíťazila.

Aby však mala stály príjem, prihlásila sa do freak show cirkusu, kde niektorí umelci s biologickými odchýlkami dokázali zarobiť veľké peniaze. Známy americký cirkus Barnum a Bailey hľadal fyzicky odpudivú ženu, ktorá však nemala byť zmrzačená po nehode, píše Daily Echo. Záujemkyne mali cirkusu poslať svoju fotografiu. Aj keď sa Mary Ann Bevan nikdy predtým nedala fotografovať, urobila výnimku.

O výber vhodnej kandidátky pre cirkus Barnum a Bailey sa staral v Európe jeho agent Claude Bartram. Osobitne preto si prezeral tváre kandidátok, ktoré mu poslali svoje fotky. „Niektoré fotografie boli skutočne ohavné. Príliš ohavné na to, aby sme majiteľov týchto tvárí predstavili verejnosti. Jedna z nich, čo môže vyznieť paradoxne, bola tvár škaredej ženy, ktorá nepôsobila nepríjemne,“ povedal Bartram o Mary Ann Bevan.

Odporúčané
Afroamerické dvojčatá s bielou kožou uniesli ako deti. Na pódiu museli hrýzť hadom hlavy a spávali vo vozoch s plošticami Afroamerické dvojčatá s bielou kožou uniesli ako deti. Na pódiu museli hrýzť hadom hlavy a spávali vo vozoch s plošticami 6. augusta 2022, 9:30

„Vôbec nebola odpudivá. Mala takú tvár, akú obyčajne nájdete u obra. Silná mužná čeľusť, výrazné lícne kosti, nos a čelo, no bola nezmrzačená, zdravá a silná,“ dodal agent, ktorého výber bol pri pohľade na fotku ženy jasný. Mary Ann Bevan sa opäť podarilo poraziť svoje konkurentky.

Fotené 4. novembra 1919.
Fotené 4. novembra 1919. Zdroj: Getty Images/A. R. Coster/Stringer

Za rok plný vystúpení zarobila podľa prepočtu takmer milión eur

Spočiatku s vystupovaním váhala, pretože bola hanblivá a navyše nechcela cestovaním s cirkusom stratiť kontakt s deťmi. Presvedčila ju však vidina zárobku, vďaka ktorému mohla svojim synom a dcéram zabezpečiť vzdelanie.

Okrem Barnuma a Baileyho pracovala aj pre šoumena Samuela Gumpertza, u ktorého vystupovala v New Yorku. Keď ju diváci prvýkrát videli, niektorí vraj nemohli uveriť, že ide o ženu. Mysleli si, že sa pozerajú na muža v ženskom odeve.

V USA začala vystupovať v roku 1920 a podľa Daily Echo si za dva roky zarobila 20 000 libier. To je podľa inflačného prepočtu na rok 2023 zhruba 1 454 022 libier, čo je približne 822 892 eur za jeden rok. Na porovnanie, Slováci za minulý rok zarábali v priemere 1 295 za mesiac. Na jej ročný zárobok by tak museli pracovať zhruba 53 rokov.

Peniaze nedostávala len za vystúpenia, ale aj za fotografie, ktoré predávala ako pohľadnice.
Peniaze nedostávala len za vystúpenia, ale aj za fotografie, ktoré predávala ako pohľadnice. Zdroj: American Philosophical Society

Podľa tvrdenia Mary Bevan, dcéry Mary Ann Bevan, jej matka údajne zarábala dosť peňazí na to, aby žila v luxusnom obydlí a mala vlastnú šou. Nikdy sa však nezaujímala o biznis a nevedela narábať s financiami.

Odporúčané
Ťavie dievča zarábalo mesačne viac než Slováci priemerne za rok. Jeho život však bol plný utrpenia Ťavie dievča zarábalo mesačne viac než Slováci priemerne za rok. Jeho život však bol plný utrpenia 14. júna 2022, 14:30

V roku 1929 sa jej napriek zdravotnému hendikepu zadarilo v láske. Zamilovala sa do muža menom Andrew, ktorý sa v cirkuse staral o ťavy. V priebehu rokov podstúpila podľa The New York Times niekoľko skrášľovacích zákrokov, ktoré jej však príliš nepomohli.

Podľa niektorých zdrojov vystupovala celý život až do svojej smrti v roku 1933, no Daily Echo uvádza, že ku koncu kariéry odišla do dôchodku a prepadla pitiu alkoholu. Zomrela vo veku 59 rokov.

Domov
Zdieľať
Diskusia