Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
12. apríla 2023, 11:05
Čas čítania 1:17
Natália Balážová

Dažďové pralesy tvoria iba 3 % našej planéty, no ľudí odpradávna fascinujú. Prečítaj si o nich 10 zaujímavostí

Dažďové pralesy tvoria iba 3 % našej planéty, no ľudí odpradávna fascinujú. Prečítaj si o nich 10 zaujímavostí
Zdroj: Unsplash/Chris Abney
ZAUJÍMAVOSTI DAŽĎOVÉ PRALESY PRÍRODA
Uložiť Uložené

Dažďové pralesy sú domovom mnohých nádherných, ale aj nebezpečných zvierat a rastlín.

Od obrovských slonov až po ten najmenší hmyz. Dažďové pralesy sú domovom mnohých nádherných, ale aj nebezpečných zvierat a rastlín. Ľudí však tento biotop odpradávna fascinoval. Skrýva totiž množstvo záhad a dodnes nie je úplne prebádaný. Pre ľudstvo je však nesmierne dôležitý. Prečítaj si o ňom 10 zaujímavých faktov.

1. Tropické dažďové pralesy pokrývajú v súčasnosti menej ako 3 % našej planéty. Aj napriek tomu sú domovom pre viac ako polovicu suchozemských živočíšnych druhov na Zemi.

2. Ľudia už zničili takmer polovicu pôvodného lesného porastu na svete. Podľa výpočtov vyrúbeme každých šesť sekúnd plochu s veľkosťou futbalového ihriska.

3. Ak budeme dažďové pralesy ničiť touto rýchlosťou aj naďalej, každých desať rokov vyhynie približne 5 až 10 percent živočíšnych druhov, ktoré tam žijú.

prales
Zdroj: Pexels/Tom Fisk/na voľné použitie

4. Keďže sú dažďové pralesy plné stromov, môže trvať aj 10 minút, kým kvapka dažďa dopadne na zem.

5. Z dažďového pralesa získavame množstvo potravín či materiálov. Pochádzajú odtiaľ kakaové bôby, ananás, škorica, vanilka či ďalšie koreniny. Bez dažďového pralesa by sme nemali ani materiály ako guma a bambus.

Odporúčané
KVÍZ: Spoznáš slovenské hory len podľa fotky? KVÍZ: Spoznáš slovenské hory len podľa fotky? 8. februára 2024, 12:30

6. Najväčší dažďový prales na svete je amazonský prales, ktorý pokrýva zhruba 40 % Južnej Ameriky. Takmer dve jeho tretiny ležia v Brazílii. Druhý najväčší dažďový prales sa nachádza v Strednej Afrike v povodí Konga. Tretím najväčším je prales Papuy-Novej Guiney.

7. Rastliny z dažďového pralesa zachraňujú naše životy. Až 25 % zložiek v súčasných moderných liekoch pochádza z rastlín, ktoré rastú práve tam. Keďže dažďové pralesy sú také bohaté na biodiverzitu, majú aj obrovský potenciál pre budúce objavy.

Prales, les, stromy
Zdroj: Unsplash/Waren Brasse

8. Dažďový prales pomáha bojovať proti globálnemu otepľovaniu. Keď rastliny rastú, sekvestrujú atmosférický uhlík vo svojich tkanivách prostredníctvom fotosyntézy. Keďže sú dažďové pralesy plné veľkých stromov a iných rastlín, ukladajú v sebe obrovské množstvo uhlíka.

9. V amazonskom pralese žije 2 a pol milióna druhov hmyzu, 1 300 druhov vtákov, 3 000 druhov rýb a 430 druhov cicavcov.

10. Piesok, ktorý do amazonského dažďového pralesa priletí zo Sahary, dopĺňa tomuto pralesu potrebné minerály a živiny.

Domov
Zdieľať
Diskusia