Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. januára 2023, 16:00
Čas čítania 2:10
Martin Adam Pavlík

Slovensko ovládli škandinávske filmy cez prehliadku Scandi: Horor o zmŕtvychvstaní či gangsterská trilógia s Madsom Mikkelsenom

Slovensko ovládli škandinávske filmy cez prehliadku Scandi: Horor o zmŕtvychvstaní či gangsterská trilógia s Madsom Mikkelsenom
Zdroj: film e
FILMY A SERIÁLY ART FILMY EURÓPSKE FILMY FILMY A SERIÁLY SCANDI SEVERSKÁ KINEMATOGRAFIA
Uložiť Uložené

Začala sa filmová prehliadka škandinávskej kinematografie.

Bizarný horor o vtáčom vajíčku, komédia o mimozemšťanoch, čierno-humorná satira o toxických vzťahoch a narcizme, portrét vášnivého pyromana či kultová gangsterská trilógia od dnes už celosvetovo známeho Nicolasa Windinga Refna (Drive, The Neon Demon).  

To všetko a ešte mnoho ďalšieho ponúka filmová prehliadka škandinávskej kinematografie Scandi, ktorá každoročne teší všetkých nadšencov artových a nezávislých snímok. Prehliadku slávnostne otvorila v utorok v bratislavskom Auparku snímka Všetky moje listy spáľ a potrvá až do 31. januára.

Premietanie po celom Slovensku

Filmy z Dánska, zo Švédska, z Fínska, Nórska a Islandu si budeš môcť pozrieť v klubových kinách po celom Slovensku aj vo februári. Počas prehliadky môžeš spomínané snímky vidieť napríklad v Košiciach, Trenčíne, Ružomberku, Trnave alebo Martine. Ak bývaš v hlavnom meste, môžeš si vybrať medzi Cinema City, kinom Mladosť, kinom Film Europe, kinom Lúky alebo kinom Klap na VŠMU (nahrádza kino Lumiére). 

„Chceme divákom predstaviť rozmanitosť a bohatstvo súčasnej škandinávskej kinematografie. Zameriame sa na filmy, ktoré boli úspešné na festivaloch alebo mali ohlas u miestneho publika a filmových kritikov. Vyberáme filmy, ktoré sú žánrovo rôznorodé a zároveň podnecujú diskusiu o naliehavých spoločenských otázkach,“ píšu organizátori podujatia na oficiálnej stránke festivalu

Odporúčané
Timothée Chalamet je agresívny narkoman a Gary Oldman zase punkáč na heroíne. Toto sú najdesivejšie filmy o drogách (Rebríček) Timothée Chalamet je agresívny narkoman a Gary Oldman zase punkáč na heroíne. Toto sú najdesivejšie filmy o drogách (Rebríček) 25. marca 2024, 12:30

Prehliadku organizuje skúsený tím filmovej distribučnej spoločnosti Film Europe, a to od výberu filmov až po diskusie s hosťami. Scandi založil v roku 2014 Ivan Hronec s cieľom priblížiť severskú kultúru slovenskému a českému publiku.

Filmy uvedené na Scandi budú zároveň súťažiť o tri ceny: Cenu za najväčší kinematografický prínos, Cenu za najoriginálnejšie spracovanie scenára a Cenu za najautentickejší herecký výkon. O cenách rozhodne porota zložená zo študentov a študentiek Katedry filmových štúdií Filmovej a televíznej fakulty Vysokej školy múzických umení v Bratislave.

Čo ťa čaká?

Psychologický horor Ono od Hanny Bergholmovej rozpovie bizarný príbeh dvanásťročnej gymnastky Tinje, ktorá raz v noci nájde zvláštne vtáčie vajíčko. Schováva ho, udržiava v teple, no keď sa vyliahne, čaká všetkých poriadne, ale nie práve príjemné prekvapenie. 

Ďalším očakávaným filmom tohtoročnej prehliadky bude komédia Kristoffera Borgliho Je mi zo seba zle. Je o mladom páre trpiacom narcizmom a nezdravou súťaživosťou, ktorý pre prospech a pozornosť preráža jedno dno za druhým. 

Výbuchy smiechu, ale aj mrazivé momenty zažiješ počas filmu Bombastický Johan, ktorý je portrétom malomestského samotára s vášňou pre dynamit a odpaľovanie hocičoho na akomkoľvek mieste. Pre svoj netradičný koníček sa dostáva do neustálych konfliktov s vidieckou komunitou.

Bombastický Johan (2022).
Bombastický Johan (2022). Zdroj: Film Europe

Zmŕtvychvstanie aj debut Madsa Mikkelsena

Poriadne temný príbeh rozpovie režisér Henrik Martin Dahlsbakken, ktorého celovečerný debut Návrat domov (2015) bol oficiálnym nórskym kandidátom na Oscara. V najnovšej hororovej dráme Posadnutosť sa zameriava na epidémiu španielskej chrípky. Keď sa kňaz na nórskom vidieku rozhodne dať vykopať a odstrániť ľudské pozostatky zosnulých, mŕtvi ožijú a prenasledujú osadníkov.

Odporúčané
Čo pozerať cez víkend? Oscarový Oppenheimer, Sydney Sweeney v poriadne netradičnej úlohe a sexy zvádzanie Jennifer Lawrence Čo pozerať cez víkend? Oscarový Oppenheimer, Sydney Sweeney v poriadne netradičnej úlohe a sexy zvádzanie Jennifer Lawrence 23. marca 2024, 9:00

Zo súčasnej severskej kinematografie v ponuke nájdeš ešte drsnú drámu o dospievaní a psychickom násilí s názvom Nič, komédiu UFO Švédsko o dievčati, ktoré si myslí, že jej otca uniesli mimozemšťania, romancu o milostnom trojuholníku Všetky moje listy spáľ, ale aj milú snímku Letné svetlo a potom príde noc či historickú drámu Emigranti. 

To však nie je všetko. Organizátori Scandi si tento rok pripravili pre fanúšikov Dána Nicolasa Windinga Refna špeciálny darček. V rámci prehliadky si totiž v kine budú môcť pozrieť jeho trilógiu Dealer o nemilosrdnom, krutom a surovom svete organizovaného zločinu. V prvej časti gangsterskej série debutoval dnes už svetoznámy a oceňovaný herec Mads Mikkelsen. 

Domov
Zdieľať
Diskusia