Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je PR správa spoločnosti GRANDIOSOFT. 
24. januára 2023, 15:15
Čas čítania 1:28
Sponzorovaný obsah

Ako naučiť dieťa lyžovať čo najjednoduchšie

Ako naučiť dieťa lyžovať čo najjednoduchšie
Zdroj: dreamstime.com
ŠPORT LYŽOVANIE
Uložiť Uložené

Aj detský organizmus potrebuje aktívny pohyb na čerstvom vzduchu nielen v lete, ale aj v zime.

Je všeobecne známe, že silná imunita je pre správnu obranyschopnosť tela pred bacilmi, vírusmi a infekciami veľmi dôležitá, preto mnoho rodičov posilňuje svojim deťom imunitný systém nielen stravou, ale aj rôznymi športovými aktivitami v prírode. 

Aj detský organizmus potrebuje aktívny pohyb na čerstvom vzduchu nielen v lete, ale aj v zime. Bez pohybu je imunitný systém málo aktívny a telu môže poskytnúť len minimálnu ochranu pred mikroorganizmami. Lyžovanie posilňuje organizmus komplexne. Utužuje nielen imunitný a kardiovaskulárny systém, ale aj dýchací a tráviaci systém, tiež svaly a kĺby. Podporuje dobré fungovanie metabolizmu, optimalizuje hmotnosť a vedie k zlepšovaniu celkového zdravotného stavu. Pravidelné a celoročné športovanie cibrí aj vôľové vlastnosti detí, učí ich väčšej cieľavedomosti, disciplíne, vytrvalosti a dobrá správa je, že s lyžovaním môže dieťa začať už po treťom roku života. 

Detský lyžiarsky výstroj

Najväčší progres ohľadom lyžovania sa štatisticky zaznamenáva pri deťoch medzi štvrtým až piatym rokom života, keď majú dostatočne vyvinuté svalstvo, jemnú motoriku rúk a vôľové vlastnosti. Nižší vek predstavuje ešte určité riziko nedostatočnej koordinácie pohybov, tiež menšiu pozornosť a sústredenosť. Aby si dieťa vytvorilo k lyžovaniu pozitívny vzťah, na začiatku procesu učenia by nemalo stáť na lyžiach dlhšie než jednu alebo dve hodiny denne. Odborníci odporúčajú skôr kratšie a dvojfázové tréningy. Čo tvorí základný výstroj lyžiara? Základný výstroj lyžiara tvoria lyže, lyžiarky, palice, prilba, okuliare a chrániče. Leki palice a chrániče poskytnú na svahu aj tým najmenším lyžiarom skvelú oporu. Pre úplných začiatočníkov sa odporúča dĺžka lyží po bradu a pre pokročilejších sa odporúča dĺžka po nos. Pri výbere viazania je potrebné brať do úvahy aj hmotnosť dieťaťa. 

Detské športové oblečenie

Čo zbaliť dieťaťu na lyžovačku? Okrem lyžiarskeho výstroja dieťa potrebuje aj obal na lyže a teplé športové oblečenie. Na svahu bude vaša ratolesť potrebovať spodnú bielizeň a termoponožky, tričko a spodky, nepremokavú lyžiarsku bundu a otepľovačky alebo lyžiarsku kombinézu. Tiež čiapku, šál a rukavice. Z hľadiska bezpečnosti sú tiež veľmi dôležité reflexné prvky na odevoch, prípadne reflexná vesta. Dieťa je tiež potrebné prijateľnou formou oboznámiť so základnými pravidlami lyžovania - s bielym kódexom, aby jeho jazdenie na lyžiach bolo čo najbezpečnejšie. Ohľadom príprav na lyžovačku nič nepodceňte, vyberte vhodnú lokalitu a obrňte sa trpezlivosťou. S láskavým prístupom sa určite každé dieťa naučí lyžovať oveľa ľahšie a rýchlejšie.                     

Domov
Zdieľať
Diskusia